Cercetătorii analizează dacă glandele salivare infectate cu SARS-CoV-2 pot diminua imunitatea pe termen lung


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Oamenii de știință de la University of Utah Health conduc un efort pentru a determina dacă glandele salivare infectate cu virusul care provoacă COVID-19 ar putea diminua imunitatea pe termen lung a unei persoane la această boală după ce a fost imunizată sau după ce s-a recuperat după această boală.

Investigația, susținută de o subvenție pe doi ani de la National Institutes of Health, va explora dacă glandele salivare care au SARS-CoV-2 pot diminua capacitatea organismului de a produce anticorpi care l-ar proteja împotriva reinfectării cu virusul.

Viruși precum SARS-CoV-2 se găsesc în mod obișnuit în glandele salivare. Totuși, modul în care SARS-CoV-2 ajunge acolo este încă un mister. În mod obișnuit, virusurile pot intra în glandele salivare prin mucoasa interioară umedă a cavității bucale, numită mucoasă, sau pot ajunge acolo prin fluxul sanguin, spune Melodie Weller, Ph.D., profesor asistent de stomatologie care conduce noul studiu.

Ca și alte părți ale corpului, glandele salivare au ceea ce se numește “privilegiu imunitar”, ceea ce înseamnă că, deși sunt infectate, este posibil ca sistemul imunitar să nu elimine eficient agenții patogeni din interiorul glandelor. Ca urmare, glandele salivare pot fi un depozit persistent pentru viruși precum SARS-CoV-2 și alte virusuri.

Proteinele la care suntem expuși în tractul nostru digestiv pot declanșa ceea ce se numește “toleranță orală”. Ca urmare, sistemul nostru imunitar nu va produce anticorpi împotriva acestor proteine, cum ar fi cele din alimentele pe care le consumăm, spune Weller. Cu toate acestea, deoarece virușii conțin proteine, și aceștia pot fi trecuți cu vederea de sistemul imunitar din tractul gastrointestinal.

Dacă proteinele virale sunt eliberate în salivă – și noi înghițim multă salivă în fiecare zi – atunci acestea pot avea capacitatea de a ne diminua capacitatea de a produce anticorpi. Acest lucru poate avea un impact asupra duratei imunității. Așadar, cu cât vom înțelege mai bine rolul SARS-CoV-2 în glandele salivare, cu atât vom înțelege mai bine cum se produc reinfecțiile și infecțiile de pătrundere după imunizare în timpul acestei pandemii.”

Melodie Weller, Ph.D., profesor asistent de stomatologie

Cercetătorii suspectează că SARS-CoV-2 eliberat din glandele salivare poate inhiba producția de anticorpi – și, ca urmare, crește riscul de recidivă sau de reinfectare. De asemenea, ar putea limita eficacitatea pe termen lung a vaccinurilor.

Weller și colegii săi testează această ipoteză la șoareci, exprimând proteinele virale SARS-CoV-2 în glandele salivare. Ei intenționează să vaccineze aceste animale pentru a vedea cum răspund.

“Dacă sunt expuși la expunerea la proteinele virale în intestin prin înghițirea salivei, atunci vom observa probabil o scădere a imunității sau o scădere a duratei răspunsului imunitar”, spune Weller.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend