Cercetătorii au cultivat țesut muscular uman funcțional din celule de piele


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Timp de mulți ani, oamenii de știință au lucrat la modul de a crește țesuturi și organe vii în laborator. Acest proces este extrem de dificil, deoarece celulele stem utilizate trebuie să fie păstrate în condiții foarte precise pentru a deveni tipul de țesut potrivit. În plus, aceste celule stem sunt adesea prelevate de la embrioni umani, ceea ce ridică multe probleme de ordin etic.

Una dintre cele mai mari descoperiri în acest domeniu a venit atunci când cercetătorii au descoperit cum să transforme țesuturile mature, adulte (cum ar fi celulele pielii sau ale sângelui) în celule stem precum cele care se găsesc în embrionii timpurii.  Aceste celule se numesc “pluripotente”, ceea ce înseamnă că pot deveni orice tip de celulă din organism, iar cele care sunt obținute din celule adulte mature se numesc “celule stem pluripotente induse” (iPSC).

Acum, pentru prima dată, oamenii de știință au reușit să crească țesut muscular sănătos și funcțional din aceste iPSC-uri. Nenad Bursac și echipa sa de la Universitatea Duke din Carolina de Nord au publicat rezultatele în Nature Communications.

Echipa a cultivat iPSC-urile și a activat gena pax7, care le spune celulelor stem să devină celule stem specifice mușchilor. Acest lucru a mai fost făcut înainte, dar aceste celule stem musculare nu erau foarte eficiente în formarea de țesut matur. În acest studiu, echipa lui Bursac a decis să crească celulele în condiții 3D. În loc să le crească sub forma unui strat plat pe o farfurie, așa cum se făcuse în trecut, acestea au fost cultivate într-un gel ferm. Atunci când li s-au furnizat substanțe chimice specifice, aceste celule au format țesut muscular matur.

Cercetătorii au vrut să testeze dacă țesutul muscular pe care îl cultivaseră va putea funcționa în mod normal. Ei au stimulat țesutul cu semnale electrice și au constatat că acesta s-a contractat – la fel cum face mușchiul din corp atunci când este stimulat electric de celulele nervoase. 

Apoi, au implantat țesutul muscular în șoareci. Țesutul a fost capabil să supraviețuiască, să se integreze în mușchiul șoricelului și să funcționeze normal – răspunzând la celulele nervoase ale șoarecilor.

Acesta este primul caz de țesut muscular complet funcțional cultivat din iPSC-uri, iar echipa speră că aceasta ar putea fi o modalitate de a crește noi mușchi pentru persoanele cu distrofie musculară.  Mușchii crescuți în laborator ar putea fi, de asemenea, folosiți pentru a testa efectele medicamentelor asupra țesutului muscular uman, ceea ce ar putea reduce necesitatea testelor pe animale.

Acesta este unul dintre numeroasele studii care arată importanța mediului fizic al unei celule asupra comportamentului și dezvoltării acesteia. Țesutul muscular pe deplin funcțional s-a putut dezvolta doar atunci când celulele au fost cultivate în condiții 3D, demonstrând astfel că celulele stem răspund atât la indicii chimice, cât și la cele fizice.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend