Cercetătorii au descoperit un risc mai mare decât se așteptau de miocardită la bărbații tineri după vaccinarea completă.


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Bărbații cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani au un risc crescut de a dezvolta probleme cardiace după ce au primit o a doua doză de vaccinuri împotriva coronavirusului produse de Pfizer-BioNtech sau Moderna, potrivit unei noi analize ample publicate miercuri în New England Journal of Medicine.

Studiul, realizat în Israel, a estimat că aproape 11 din 100.000 de bărbați din această grupă de vârstă au dezvoltat miocardită, o inflamație a inimii, la câteva zile după ce au fost complet vaccinați. Această cifră este mai mare decât majoritatea estimărilor anterioare.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Băieții cu vârste cuprinse între 16 și 19 ani au avut cea mai mare incidență a miocarditei după a doua doză, potrivit unui al doilea studiu publicat în revistă. Riscul de probleme cardiace la băieții de această vârstă a fost de aproximativ nouă ori mai mare decât la băieții nevaccinați de aceeași vârstă.

Riscul absolut este încă foarte mic, iar afecțiunea este temporară. Iar studiile au arătat că Covid-19 este mult mai probabil să provoace probleme cardiace în comparație cu vaccinarea.

Pe baza datelor disponibile în iunie, consilierii Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au votat în unanimitate pentru a recomanda vaccinul, spunând că beneficiile depășesc cu mult riscurile. Pentru fiecare milion de băieți vaccinați cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, vaccinurile ar putea provoca maximum 70 de cazuri de miocardită, dar ar preveni 5.700 de infecții, 215 spitalizări și două decese, a estimat agenția.

Miocardita se numără printre îngrijorările care ar fi putut determina Food and Drug Administration să ceară Pfizer-BioNTech și Moderna să înscrie mai mulți copii în studiile lor de vaccinare. Posibilele efecte secundare vor domina probabil discuția atunci când consilierii agenției se vor întâlni săptămâna viitoare pentru a revizui dovezile privind un vaccin la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani.

Unul dintre noile studii a analizat date de la 2,5 milioane de membri vaccinați ai celei mai mari rețele de asistență medicală din Israel, care aveau vârsta de 16 ani sau mai mult. Cercetătorii au identificat 54 de cazuri de miocardită și au considerat că 41 dintre ele au fost ușoare. Aproximativ 70 la sută dintre cazurile de miocardită au fost observate după a doua doză.

Un caz a fost suficient de grav pentru a necesita ventilație. Un pacient cu antecedente de boli de inimă a murit dintr-o cauză necunoscută la scurt timp după ce a fost externat din spital. Dintre cei 14 pacienți care au prezentat anomalii cardiace la internarea în spital, 10 încă mai prezentau unele semne de probleme la externare.

Dar când pacienții au fost examinați din nou câteva săptămâni mai târziu, toți cei cinci dintre cei pentru care erau disponibile rezultate păreau să se fi recuperat complet.


La toate grupele de vârstă și sexe, incidența generală a fost de puțin peste două cazuri la 100.000 de persoane, a constatat studiul. Însă, atunci când cercetătorii au analizat rezultatele în funcție de vârstă și sex, au descoperit cea mai mare incidență în rândul bărbaților între 16 și 29 de ani. Riscul la femeile de orice vârstă a fost neglijabil.

Sursa

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend