Cercetătorii au găsit dovezi că exercițiile fizice în timpul sarcinii aduc beneficii mamelor, cât și copiilor lor


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Cercetătorii au găsit noi dovezi că exercițiile fizice în timpul sarcinii sunt bune nu doar pentru mame, ci și pentru urmașii lor.

În cadrul unei cercetări prezentate astăzi (duminică) la Congresul internațional “virtual” al Societății Europene de Pneumologie, Dr. Hrefna Katrin Gudmundsdottir a declarat că un studiu efectuat pe 814 bebeluși a arătat, pentru prima dată, o legătură între o funcție pulmonară mai scăzută la bebelușii născuți din mame inactive din punct de vedere fizic în comparație cu cei născuți din mame active.

Dr. Gudmundsdottir, medic pediatru și doctorand la Universitatea din Oslo, Norvegia, a declarat: “Studiile anterioare au arătat că persoanele cu o funcție pulmonară scăzută în copilărie au un risc mai mare de astm, alte boli pulmonare obstructive și o funcție pulmonară mai scăzută mai târziu în viață.

Prin urmare, explorarea factorilor care pot fi asociați cu funcția pulmonară la sugari este importantă. Dacă a fi activ fizic în timpul sarcinii ar putea reduce riscul de afectare a funcției pulmonare a sugarilor, ar fi o modalitate simplă și cu costuri reduse de a îmbunătăți sănătatea respiratorie a urmașilor.

“În studiul nostru, am constatat că bebelușii născuți de mame inactive au fost mai susceptibili de a face parte din grupul cu cea mai scăzută funcție pulmonară în comparație cu bebelușii născuți de mame active.”

Dintre cei 290 de bebeluși născuți din mame inactive, 8,6% (25) se aflau în grupul cu cea mai scăzută funcție pulmonară, iar 4,2% (22) dintre cei 524 de bebeluși născuți din mame active se aflau în acest grup, ceea ce face un total de doar 47 de bebeluși (5,8% din totalul de 814 bebeluși) cu funcție pulmonară scăzută. Funcția pulmonară medie a fost ușor mai mare în rândul bebelușilor cu mame active față de cei cu mame inactive.

“Am observat o tendință care se adaugă la importanța consilierii femeilor de vârstă fertilă și a femeilor însărcinate cu privire la activitatea fizică. Cu toate acestea, este posibil să existe factori care afectează atât activitatea fizică a mamei, cât și funcția pulmonară la urmași, factori pe care noi nu i-am luat în considerare și care ar putea afecta rezultatele, astfel că sunt necesare mai multe cercetări”, a declarat Dr. Gudmundsdottir.

Cercetătorii au evaluat datele de la 814 copii sănătoși născuți de femei din Oslo și Stockholm care au făcut parte dintr-un grup mai mare înscris în studiul Preventing Atopic Dermatitis and ALLergies in Children (PreventADALL) între decembrie 2014 și octombrie 2016, realizat la Spitalul Universitar din Oslo și la Østfold Hospital Trust, Norvegia, și la Spitalul Universitar Karolinska, Stockholm, Suedia.

Cercetătorii le-au cerut femeilor să completeze chestionare în jurul a 18 și 34 de săptămâni de sarcină cu privire la starea de sănătate, stilul de viață, factorii socio-economici și alimentația lor. Femeile au raportat cât de des făceau exerciții fizice, pentru cât timp și la ce intensitate la 18 săptămâni, iar apoi au fost clasificate ca fiind inactive, destul de active sau foarte active [1].

Măsurătorile funcției pulmonare au fost efectuate când bebelușii aveau aproximativ trei luni și au fost evaluate prin măsurarea respirației normale la bebeluși calmi și treji. Acest lucru a fost realizat prin ținerea unei măști faciale peste nasul și gura bebelușului, înregistrând fluxul și volumul de aer inspirat și expirat. Masca a fost atașată la echipamentul de măsurare și au fost înregistrate cât mai multe respirații posibile.

Cea mai importantă măsurătoare pentru acest studiu a fost raportul dintre timpul până la debitul expirator curent maxim și timpul de expirație (tPTEF/tE). Un tPTEF/tE scăzut reprezintă o limitare a fluxului de respirație expirată. Măsurarea medie tPTEF/tE pentru toți cei 814 bebeluși a fost de 0,391; cei 290 de bebeluși ai mamelor inactive au avut cea mai mică medie (0,387), iar cei 299 de bebeluși ai mamelor foarte active au avut cea mai mare (0,394), ceea ce nu reprezintă o diferență semnificativă din punct de vedere statistic.

Cercetătorii au ținut cont în analizele lor de vârsta mamei, de nivelul de educație, de indicele de masă corporală înainte de sarcină, de consumul de nicotină în timpul sarcinii și dacă aceasta a mai născut anterior, precum și de astm și alte boli legate de alergii la oricare dintre părinți.

Cercetătorii nu au constatat o creștere semnificativă și continuă a măsurătorilor tPTEF/tE de la bebelușii cu mame inactive până la bebelușii cu mame foarte active. Cu toate acestea, ei au constatat că bebelușii de mame inactive, în comparație cu cei de mame active, aveau mai multe șanse de a avea un tPTEF/tE mai mic de 0,25, ceea ce a fost semnificativ din punct de vedere statistic și care indică o funcție pulmonară scăzută.

“Deși nu există o definiție clară pentru funcția pulmonară “scăzută”, studiile, inclusiv cele ale grupului nostru, au constatat că sugarii cu o măsurătoare tPTEF/tE mai mică de 0,20 la scurt timp după naștere au fost mai predispuși să aibă un istoric de astm până la vârsta de 10 ani. De asemenea, copiii cu o funcție pulmonară situată în ultimii 50% din grup aveau atât o probabilitate mai mare de a avea astm actual la 10 ani, cât și de a avea un istoric de astm”, a declarat Dr. Gudmundsdottir. [2]

Cercetătorii vor urmări bebelușii pe măsură ce cresc, pentru a vedea cum progresează funcția pulmonară și ce legătură are aceasta cu dezvoltarea bolilor respiratorii, cum ar fi astmul.

“Sperăm, de asemenea, să explorăm în viitor asocierile dintre activitatea fizică maternă și astm, alergii și alte boli netransmisibile”, a conchis ea.

Jonathan Grigg, care nu a fost implicat în cercetare, este profesor de medicină pediatrică respiratorie și de mediu la Universitatea Queen Mary din Londra, Marea Britanie, și președinte al Comitetului pentru controlul tutunului al Societății Europene de Pneumologie. Acesta a declarat: “Știm deja foarte multe despre importanța pentru femeile însărcinate de a se menține în formă și active din punct de vedere fizic, dar se știe mult mai puțin despre impactul acestui lucru asupra bebelușilor lor. Acest studiu oferă un indiciu fascinant că o activitate fizică sporită a mamelor este asociată cu o funcție pulmonară mai bună la bebelușii lor și, prin urmare, probabil cu sănătatea lor mai târziu în viață. Este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma această legătură, dar este important ca femeile să se simtă sprijinite de furnizorii lor de servicii medicale pentru a fi active într-un mod care să le fie confortabil și accesibil.”

“De asemenea, merită să reținem că cel mai important lucru pe care îl pot face mamele pentru sănătatea lor și a bebelușului lor este să se asigure că nu fumează și nu utilizează alte produse din tutun înainte, în timpul și după sarcină. Un cămin fără fumători are cel mai mare impact asupra funcției pulmonare și a sănătății în copilărie și mai târziu în viață.”

Jonathan Grigg, profesor de medicină pediatrică respiratorie și de mediu, Universitatea Queen Mary din Londra

Exercițiul de intensitate moderată a fost definit ca fiind “oarecum transpirat și cu respirația întreruptă (obositor)”, de intensitate ridicată ca fiind “foarte transpirat și cu respirație grea (foarte obositor)”, în timp ce intensitatea scăzută a fost definită ca fiind “fără transpirație sau cu respirație întreruptă (nu obositor)”. Au fost considerați inactivi dacă au mers doar pe jos, încet, au luat parte la exerciții de intensitate scăzută sau nu au făcut deloc exerciții fizice. Dacă făceau exerciții fizice de intensitate moderată sau mare timp de până la 120 de minute pe săptămână, erau definiți ca fiind destul de activi, în timp ce cei care făceau 120 de minute sau mai mult pe săptămână erau definiți ca fiind foarte activi.

Sursa

În SHOP-ul oficial Dr. Vasi Rădulescu ai cărți pline de sănătate. Inclusiv pentru cei mici. Oferte speciale și transport gratuit la orice comandă de peste 49 de lei!

-67%

Pachet upgrade, 6 carti + cana cu MOTIVATIE

2
90,00lei
-62%

O alta poveste de iubire

2
16,00lei
-62%

Culorile uitarii

2
16,00lei
-73%

Pachet 7 cărți + Cană cu Motivație

1
100,00lei

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Informează-te mai mult

Articole suplimentare

Send this to a friend