Cercetătorii descoperă molecule din sânge care pot indica o demență iminentă


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Cercetătorii de la DZNE și de la Centrul Medical Universitar din Göttingen (UMG) au identificat molecule din sânge care pot indica iminența demenței. Descoperirile lor, care sunt prezentate în revista științifică “EMBO Molecular Medicine”, se bazează pe studii la om și experimente de laborator. Diverse spitale universitare din Germania au fost, de asemenea, implicate în investigații.

Biomarkerul descris de echipa condusă de profesorul André Fischer se bazează pe măsurarea nivelurilor așa-numitelor microARN-uri. Tehnica nu este încă adecvată pentru utilizare practică; prin urmare, oamenii de știință își propun să dezvolte un test de sânge simplu care să poată fi aplicat în cadrul asistenței medicale de rutină pentru a evalua riscul de demență. Conform datelor studiului, microARN-urile ar putea fi, de asemenea, vizate pentru terapia demenței.

“Atunci când se manifestă simptomele demenței, creierul a fost deja afectat masiv. În prezent, diagnosticarea are loc mult prea târziu pentru a avea măcar o șansă de tratament eficient. Dacă demența este depistată din timp, cresc șansele de a influența pozitiv evoluția bolii”, spune André Fischer, liderul grupului de cercetare și purtător de cuvânt la sediul DZNE din Göttingen și profesor la Departamentul de Psihiatrie și Psihoterapie al UMG. “Avem nevoie de teste care, în mod ideal, să răspundă înainte de debutul demenței și să estimeze în mod fiabil riscul de îmbolnăvire ulterioară. Cu alte cuvinte, teste care să ofere un avertisment timpuriu. Suntem încrezători că rezultatele studiului nostru actual deschid calea pentru astfel de teste.”

Semnătura moleculară


Biomarkerul pe care Fischer și colegii săi l-au descoperit se bazează pe măsurarea așa-numitelor microARN-uri din sânge. MicroARN-urile sunt molecule cu proprietăți de reglare: ele influențează producția de proteine și, astfel, un proces-cheie în metabolismul fiecărei ființe vii. “Există multe microARN-uri diferite și fiecare dintre ele poate regla rețele întregi de proteine interdependente și, astfel, poate influența procese complexe din organism. Așadar, microARN-urile au un impact larg. Am vrut să aflăm dacă există microARN-uri specifice a căror prezență în sânge se corelează cu condiția fizică mentală”, spune Fischer.

Prin studii extinse la oameni, șoareci și culturi de celule, cercetătorii au identificat în cele din urmă trei microARN-uri ale căror niveluri erau asociate cu performanța mentală. Pentru aceasta, ei au analizat date atât de la persoane tinere, normale din punct de vedere cognitiv, cât și de la persoane în vârstă cu deficiență cognitivă ușoară (MCI). Pentru datele de la persoanele sănătoase, cercetătorii de la Göttingen au cooperat cu Spitalul Universitar din München. Datele de la pacienții cu MCI au provenit dintr-un studiu DZNE care se desfășoară de ani de zile și care implică clinici universitare din toată Germania.

Semne de demență

În cele din urmă, diversele constatări s-au unit ca piesele unui puzzle: la persoanele sănătoase, nivelurile de microARN-uri s-au corelat cu aptitudinea mentală. Cu cât nivelul din sânge era mai scăzut, cu atât subiecții se descurcau mai bine la testele de cogniție. La șoareci, la rândul lor, acest scor a crescut chiar înainte ca rozătoarele să înceapă să prezinte un declin mental – indiferent dacă acest lucru s-a datorat vârstei sau pentru că au dezvoltat simptome similare celor ale demenței Alzheimer.

Dovezi suplimentare au venit de la pacienții cu MCI: dintre cei la care markerul din sânge era foarte ridicat, aproximativ 90 la sută au dezvoltat boala Alzheimer în decurs de doi ani. “Prin urmare, considerăm că un nivel crescut în sânge al acestor trei microARN-uri este un semn prevestitor al demenței”, spune Fischer. “Estimăm că, la oameni, acest biomarker indică o evoluție care este de aproximativ doi până la cinci ani în viitor”.

Ținte potențiale pentru terapie


În studiile lor pe șoareci și culturi de celule, cercetătorii au descoperit, de asemenea, că cele trei microARN-uri identificate influențează procesele inflamatorii din creier și “neuroplasticitatea”, care include capacitatea neuronilor de a stabili conexiuni între ei. Acest lucru sugerează că cele trei microARN-uri sunt mai mult decât niște semnale de avertizare. “Din punctul nostru de vedere, acestea nu sunt doar markeri, ci au și un impact activ asupra proceselor patologice. Acest lucru le face să fie potențiale ținte pentru terapie”, spune Fischer. “Într-adevăr, observăm la șoareci că abilitatea de învățare se îmbunătățește atunci când aceste microARN-uri sunt blocate cu medicamente. Am observat acest lucru la șoarecii cu deficite mentale legate de vârstă, precum și la șoarecii cu leziuni cerebrale similare celor care apar în cazul bolii Alzheimer.”

Aplicarea în îngrijirea de rutină


Noul marker necesită încă teste suplimentare; în plus, procedura actuală de măsurare este prea complexă pentru a fi utilizată în practică: “În cadrul unor studii ulterioare, ne propunem să validăm acest biomarker din punct de vedere clinic. În plus, intenționăm să dezvoltăm o procedură de testare simplă pentru depistarea la punctul de îngrijire”, spune Fischer. “Scopul nostru este de a avea un test cu costuri reduse, similar cu testul rapid pentru SARS-CoV-2, cu diferența că, în scopul nostru, ar fi nevoie de o picătură de sânge. Un astfel de test ar putea fi utilizat în timpul controalelor de rutină în cabinetele medicale pentru a detecta din timp un risc ridicat de demență. Persoanele cu rezultate suspecte ar putea fi apoi supuse unor diagnostice mai elaborate.”

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend