Cercetătorii descoperă o nouă legătură între dietă, celulele stem intestinale și boli


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Intestinul este esențial pentru menținerea echilibrului nostru energetic și este un maestru în a reacționa rapid la schimbările în nutriție și în echilibrul nutritiv. Reușește să facă acest lucru cu ajutorul celulelor intestinale care, printre altele, sunt specializate în absorbția componentelor alimentare sau în secreția de hormoni. La omul adult, celulele intestinale se regenerează la fiecare cinci până la șapte zile. Capacitatea de a reînnoi și de a dezvolta în mod constant toate tipurile de celule intestinale din celulele stem intestinale este crucială pentru adaptabilitatea naturală a sistemului digestiv. Cu toate acestea, o dietă pe termen lung bogată în zahăr și grăsimi perturbă această adaptare și poate contribui la dezvoltarea obezității, a diabetului de tip 2 și a cancerului gastrointestinal.

Mecanismele moleculare care stau la baza acestei inadaptări defectuoase fac parte din domeniul de cercetare al lui Heiko Lickert și al grupului său de la Helmholtz Munchen și de la Universitatea Tehnică din Munchen. Oamenii de știință presupun că celulele stem intestinale joacă un rol special în maladaptarea. Folosind un model de șoarece, cercetătorii au investigat efectele unei diete bogate în zahăr și grăsimi și au comparat-o cu un grup de control.

De la dieta bogată în calorii la riscul crescut de cancer gastrointestinal


Primul lucru pe care l-am observat a fost că intestinul subțire crește foarte mult în dimensiune în cazul dietei hipercalorice. Împreună cu echipa de biologi computaționali a lui Fabian Theis, de la Helmholtz München, am profilat apoi 27.000 de celule intestinale de la șoareci hrăniți cu o dietă de control și de la șoareci hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi și zahăr. Utilizând noi tehnici de învățare automată, am descoperit astfel că celulele stem intestinale se divid și se diferențiază semnificativ mai repede la șoarecii cu o dietă nesănătoasă.”

Anika Böttcher, conducătorul studiului

Cercetătorii au emis ipoteza că acest lucru se datorează unei suprareglementări a căilor de semnalizare relevante, care este asociată cu o accelerare a creșterii tumorale în multe tipuri de cancer. “Aceasta ar putea fi o legătură importantă: Dieta influențează semnalizarea metabolică, ceea ce duce la o creștere excesivă a celulelor stem intestinale și, în cele din urmă, la un risc crescut de cancer gastrointestinal”, spune Böttcher.

Cu ajutorul acestei tehnici de înaltă rezoluție, cercetătorii au reușit să studieze, de asemenea, tipuri rare de celule din intestin, de exemplu, celulele secretoare de hormoni. Printre descoperirile lor, aceștia au reușit să demonstreze că o dietă nesănătoasă duce la o reducere a celulelor producătoare de serotonină din intestin. Acest lucru poate duce la inerție intestinală (tipică diabetului zaharat) sau la creșterea apetitului. Mai mult, studiul a arătat că celulele absorbante se adaptează la dieta bogată în grăsimi, iar funcționalitatea lor crește, favorizând astfel în mod direct creșterea în greutate.

Cercetare fundamentală importantă pentru terapiile non-invazive


Aceste și alte constatări ale studiului conduc la o nouă înțelegere a mecanismelor bolii asociate cu o dietă bogată în calorii. “Ceea ce am descoperit este de o importanță crucială pentru dezvoltarea unor terapii alternative non-invazive”, spune conducătorul studiului, Heiko Lickert, în rezumatul rezultatelor. Până în prezent, nu există o abordare farmacologică pentru a preveni, opri sau inversa obezitatea și diabetul. Doar chirurgia bariatrică determină o pierdere permanentă în greutate și poate duce chiar la remiterea diabetului. Cu toate acestea, aceste intervenții chirurgicale sunt invazive, nereversibile și costisitoare pentru sistemul de sănătate. Noi terapii neinvazive ar putea avea loc, de exemplu, la nivel hormonal, prin reglarea țintită a nivelurilor de serotonină. Grupul de cercetare va examina această abordare și alte abordări în cadrul unor studii ulterioare.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend