Cercetătorii folosesc un algoritm nou pentru a identifica medicamente împotriva cancerului utile pentru hipertensiunea pulmonară


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Prin combinarea abordărilor computaționale și experimentale, cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității din Pittsburgh și de la Universitatea Prairie View A&M au identificat medicamente împotriva cancerului care se dovedesc a fi promițătoare pentru tratarea hipertensiunii pulmonare, sau PH, o boală pulmonară rară și incurabilă.

Publicat astăzi în revista Science Advances, studiul a folosit un nou algoritm pentru a identifica medicamentele oncologice candidate pentru PH. Doi dintre acești compuși au îmbunătățit markerii bolii în celulele umane și la rozătoare. Rezultatele susțin o utilizare mai largă a acestei platforme de reproiectare a medicamentelor pentru alte afecțiuni necanceroase care nu au încă tratamente eficiente.

Reproiectarea medicamentelor poate reduce timpul și costurile de dezvoltare a tratamentelor pentru bolile rare, care, din punct de vedere istoric, nu beneficiază de prea multe investiții în cercetare și în dezvoltarea de medicamente. Hipertensiunea pulmonară este un exemplu de boală rară pentru care există o nevoie nesatisfăcută de noi tratamente, având în vedere consecințele sale devastatoare. Am dezvoltat această conductă pentru a prezice rapid ce medicamente sunt eficiente pentru hipertensiunea pulmonară și pentru a pune mai repede aceste tratamente la dispoziția pacienților.”

Stephen Chan, MD, PhD, autor principal al studiului și profesor de medicină, Universitatea din Pittsburgh

Stephen Chan este, de asemenea, director al Institutului de Medicină Vasculară de la Pitt și UPMC.

Hipertensiunea pulmonară este un tip de tensiune arterială ridicată care apare în vasele care transportă sângele de la inimă la plămâni. Pe măsură ce boala avansează și inima trebuie să facă eforturi mai mari împotriva acestor presiuni ridicate, poate duce la insuficiență cardiacă, disfuncție multiorganică și deces. PH afectează persoane de toate vârstele, dar lovește mai des femeile tinere decât bărbații.

Una dintre aceste femei tinere este Allison Dsouza, o asistentă medicală în vârstă de 24 de ani care nu numai că trăiește ea însăși cu această afecțiune, dar tratează și pacienți cu PH în cadrul Programului de transplant pulmonar al UPMC. Ea a fost diagnosticată cu PH în ultimul an de liceu, după ce a început să aibă probleme în a merge la mașină și în a face hobby-uri precum călăria. Potrivit lui Dsouza, ea era cel mai bolnav pacient cu cele mai mari presiuni pulmonare pe care le văzuseră medicii ei.

Se crede că PH este declanșată de factori de mediu și genetici care deteriorează celulele endoteliale care căptușesc vasele de sânge, ceea ce duce la inflamații și reparații anormale care restricționează fluxul sanguin sau provoacă pierderea celor mai subțiri ramuri ale arborelui vaselor pulmonare.

Medicamentele disponibile în prezent pentru PH dilată sau relaxează aceste vase de sânge, ceea ce poate oferi o ameliorare a simptomelor și prelungește timpul de evoluție a bolii, dar nu sunt curative. Dsouza primește un medicament numit Remodulin, care este administrat continuu printr-o pompă introdusă sub piele. La câteva luni de la începerea tratamentului, a mers pe jos o cursă de 5 kilometri, a început să joace polo pe cal și s-a înscris la facultate pentru a studia asistență medicală.

“Tratamentele sunt fenomenale, dar sunt, de asemenea, o povară uriașă pentru viață”, a spus Dsouza. “Tratamentele subcutanate cauzează dureri severe, iar tratamentele intravenoase au un risc uriaș de infecție din cauza căruia oamenii pot muri efectiv. Medicamentele salvează vieți, dar efectele secundare te pot ucide. Iar pentru unii oameni, terapiile nu funcționează.”

Potrivit lui Chan, este nevoie de medicamente care să vizeze originile hipertensiunii pulmonare.

Având în vedere dovezile conform cărora hipertensiunea pulmonară și cancerul au în comun numeroase caracteristici, Chan a emis ipoteza că datele moleculare vaste din studiile privind cancerul ar putea fi valorificate pentru a prezice ce medicamente împotriva cancerului pot viza, de asemenea, hipertensiunea pulmonară. Pentru a face aceste predicții, Chan a colaborat cu co-autorul principal Seungchan Kim, doctor în științe, cercetător principal și profesor executiv de inginerie electrică și informatică la Prairie View A&M University. Aceștia au construit o platformă computațională care a analizat datele de expresie a genelor din 800 de linii celulare de cancer expuse la sute de terapii pentru cancer și au evaluat recablarea rețelelor de gene asociate cu răspunsurile la medicamente în aceste celule.

“Când suprapunem aceste rețele cu rețelele de gene specifice PH, putem prezice ce medicamente pot fi eficiente în tratarea PH”, a explicat Kim.

Platforma a clasificat fiecare medicament în funcție de modul în care acțiunea sa depindea de reconfigurarea rețelelor genetice specifice PH, iar cercetătorii au ales să investigheze în continuare doi compuși foarte bine clasificați: I-BET762 și BRD2889.

În celulele endoteliale pulmonare umane, I-BET762 și BRD2889 au modulat rețelele de gene ale PH prezise de platformă -;gene care determină moartea celulară în condiții de oxigen scăzut și inflamatorii, procese care favorizează PH.

Un medicament din aceeași clasă ca I-BET762 este în prezent testat pentru PH în cadrul unor studii clinice conduse de coautori de la Universitatea Laval. Analiza computațională și experimentele au identificat noi căi moleculare pentru această clasă de medicamente, ceea ce indică faptul că platforma poate oferi noi perspective asupra medicamentelor aflate deja în studiu. Un alt compus promițător, BRD2889-;care este un analog al piperlonguminei, un compus derivat din plantele de ardei lung care are proprietăți anticancerigene-;nu fusese investigat anterior pentru tratarea PH.

Atunci când Chan și co-autorul principal Imad Al Ghouleh, Ph.D., profesor asistent de medicină la Pitt, au administrat BRD2889 la șoareci și șobolani cu PH, bolile

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend