Cercetătorii identifică noi simptome asociate cu cancerul pancreatic


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Cercetătorii au identificat o serie de simptome asociate cu cancerul pancreatic, inclusiv două simptome nerecunoscute anterior – senzația de sete și urina închisă la culoare – într-un studiu prezentat astăzi (luni) la Festivalul NCRI.

Studiul a confirmat alte 21 de semne ale cancerului pancreatic și a arătat că pacienții prezintă adesea unele simptome ale bolii cu până la un an înainte de diagnosticarea cancerului, iar alte simptome alarmante cu trei luni înainte de diagnostic.

Cercetătorii speră că descoperirile lor ar putea îmbunătăți rata de supraviețuire, ajutându-i pe medicii de familie să diagnosticheze boala mai devreme, în special atunci când pacienții prezintă mai multe simptome aparent nespecifice.

Cancerul pancreatic are cea mai scăzută rată de supraviețuire dintre toate tipurile de cancer comune, cu o rată de supraviețuire la cinci ani de aproximativ 7% în Marea Britanie. Din păcate, majoritatea persoanelor cu cancer pancreatic sunt diagnosticate într-un stadiu tardiv.

Cercetătorii doresc să înțeleagă mai bine semnele timpurii ale cancerului pancreatic, deoarece dacă pacienții și medicii de familie sunt mai conștienți de simptome, aceștia ar putea fi diagnosticați mai devreme, când șansele lor de supraviețuire sunt mai mari.

Cercetarea este prezentată de Dr. Weiqi Liao, cercetător de date la Universitatea din Oxford, Marea Britanie. El și colegii săi au analizat datele de la 24.236 de pacienți care au fost diagnosticați cu cancer pancreatic în Anglia între 2000 și 2017, folosind o bază de date electronică de mari dimensiuni (QResearch). Cercetătorii au analizat simptomele pacienților în diferite momente de timp înainte de a fi diagnosticați cu cancer și le-au comparat cu simptomele altor pacienți care nu au fost diagnosticați cu cancer pancreatic.

Îngălbenirea pielii (icter) și sângerarea la nivelul stomacului sau al intestinului au fost cele două simptome grave cel mai des asociate cu diagnosticul de adenocarcinom pancreatic ductal (PDAC), cel mai frecvent tip de cancer pancreatic, și în cazul neoplasmelor neuroendocrine pancreatice (PNEN), o formă mai rară de cancer pancreatic. În plus, cercetătorii au identificat setea și urina închisă la culoare ca fiind simptome necunoscute anterior pentru PDAC.

Atunci când cancerul pancreatic este diagnosticat mai devreme, pacienții au șanse mai mari de supraviețuire. Este posibilă diagnosticarea pacienților atunci când aceștia se prezintă la medicul de familie, dar atât pacienții, cât și medicii de familie trebuie să fie conștienți de simptomele asociate cu cancerul pancreatic.”

Dr. Weiqi Liao, cercetător de date, Universitatea din Oxford, Marea Britanie

Cercetarea, care este cel mai amplu studiu de acest gen, a descoperit 23 de simptome legate de diagnosticul de PDAC (îngălbenirea pielii, sângerări la nivelul stomacului sau al intestinului, probleme de înghițire, diaree, schimbarea obiceiurilor intestinale, vărsături, indigestie, masă abdominală, dureri abdominale, pierdere în greutate, constipație, grăsime în scaun, umflături abdominale, greață, flatulență, arsuri la stomac, febră, oboseală, pierderea poftei de mâncare, mâncărimi, dureri de spate, sete și urină închisă la culoare). Nouă simptome au fost legate de PNEN (îngălbenirea pielii, sânge în scaun, diaree, schimbarea obiceiurilor intestinale, vărsături, indigestie, masă abdominală, dureri abdominale și pierdere în greutate).

Deși majoritatea simptomelor nu erau specifice cancerului pancreatic și puteau fi cauzate de alte afecțiuni benigne, cercetătorii au descoperit că pacienții diagnosticați cu cancer pancreatic aveau o probabilitate mai mare de a prezenta unele dintre aceste simptome nespecifice cu un an înainte de diagnostic.

Dr. Liao a declarat: “Aceste noi descoperiri ne permit să desfășurăm în continuare activități de înțelegere a simptomelor care ar putea sugera cancerul pancreatic. Acest lucru îi va ajuta pe medicii de familie să ia decizii cu privire la cine să trimită pentru teste urgente, în special atunci când pacienții prezintă mai multe simptome aparent nespecifice”.

Deși acest studiu este unul dintre cele mai mari de acest gen, cele mai vechi date nu au inclus în ce stadiu era cancerul pacienților atunci când au fost diagnosticați, ceea ce înseamnă că cercetătorii nu au putut explora ce simptome au fost asociate cu boala în stadiu incipient și care cu cea în stadiu avansat. În plus, deoarece PNEN este un cancer mai rar, există doar o cantitate mică de date disponibile în perioada de studiu, ceea ce înseamnă că este mai greu pentru cercetători să detecteze alte simptome potențiale.

Dr. Liao colaborează, de asemenea, cu alți cercetători pentru a compara aceste constatări cu datele privind simptomele din alte grupuri de pacienți.

Dr. Pippa Corrie este președinte al grupului de lucru pancreatic al NCRI Upper Gastrointestinal Group și consultant oncolog medical la Addenbrooke’s Hospital, Cambridge, Marea Britanie, și nu a fost implicată în cercetare. Ea a declarat: “Conștientizarea simptomelor timpurii ale cancerului pancreatic este crucială dacă dorim să diagnosticăm pacienții mai devreme și să îmbunătățim supraviețuirea cancerului pancreatic. Această cercetare ar putea ajuta medicii de familie și pacienții lor să cunoască mai bine semnele cancerului pancreatic. Este vital ca oamenii să vorbească cu medicul de familie dacă observă aceste simptome.

“Cercetările viitoare ne-ar putea ajuta să dezvoltăm instrumente pentru medicii de familie pentru a-i ajuta să facă trimiteri, în special atunci când pacienții prezintă mai multe simptome nespecifice.”

Profesorul Julia Hippisley-Cox, care a condus studiul și care lucrează la Universitatea din Oxford, a declarat: “Mulțumim numeroaselor sute de medici de familie care utilizează EMIS – un sistem electronic de evidență a pacienților utilizat pe scară largă în Marea Britanie – care contribuie cu date anonime la baza de date QResearch, fără de care această cercetare nouă într-o afecțiune atât de rară, dar importantă, nu ar fi fost posibilă.”

Aceste rezultate ar putea fi folosite acum pentru a actualiza QCancer, un model de predicție a riscului care a fost creat din baza de date QResearch pentru a ajuta medicii de familie să identifice pacienții cu risc ridicat pentru teste suplimentare în vederea diagnosticării cancerului.

Dr. Chris Macdonald, șeful departamentului de cercetare de la Pancreatic Cancer UK, care a finanțat cercetarea, a spus “Această nouă analiză, precum și instrumentul QCancer în sine, umple un gol imens în modul în care este diagnosticat cancerul pancreatic. Le-ar putea oferi medicilor de familie o modalitate foarte necesară de a identifica pacienții care prezintă risc de îmbolnăvire, astfel încât aceștia să poată fi trimiși mai devreme la teste de diagnosticare și, în cele din urmă, să primească tratament înainte de a fi prea târziu.

“Această cercetare este o componentă importantă a Alianței noastre de cercetare pentru diagnosticare precoce, care a reunit cercetători de top din Marea Britanie pentru a face din diagnosticarea precoce o realitate pentru cel mai mortal cancer comun. Eforturile lor înseamnă că un nou test de diagnosticare pentru cancerul pancreatic se află acum la orizont. Cu toate acestea, avem nevoie, de asemenea, de instrumente vitale de evaluare a riscului, precum QCancer, optimizate și în mâinile medicilor de familie, dacă vrem să ne asigurăm că oricine ar putea avea această boală devastatoare are cele mai bune șanse de supraviețuire.”

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend