Cercetătorii primesc un grant de 8,9 milioane de dolari pentru a studia conexiunea intestin-creier în boala Parkinson


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Dr. Michael Kaplitt, profesor de chirurgie neurologică la Weill Cornell Medicine și un lider de lungă durată în dezvoltarea de terapii chirurgicale de ultimă generație pentru tulburările de mișcare, conduce o echipă care a primit o subvenție de 8,9 milioane de dolari pe trei ani din partea inițiativei Aligning Science Across Parkinson’s (ASAP). Subvenția va finanța un efort ambițios și inovator de colaborare multi-instituțională pentru a studia modul în care agregatele anormale de proteine se pot răspândi din intestin în creier pentru a determina stadiile incipiente ale bolii Parkinson.

ASAP este o inițiativă de cercetare coordonată pentru a avansa cercetarea fundamentală orientată pentru boala Parkinson. Misiunea sa este de a accelera ritmul de descoperire și de a informa calea spre vindecare prin colaborare, resurse care să permită cercetarea și schimbul de date. Fundația Michael J. Fox Foundation for Parkinson’s Research este partenerul de implementare al ASAP și a acordat subvenția.

“Sunt foarte recunoscător ASAP și Fundației Michael J. Fox pentru această oportunitate interesantă”, a declarat Dr. Kaplitt, care este, de asemenea, vicepreședinte pentru cercetare în cadrul Departamentului de Chirurgie Neurologică de la Weill Cornell Medicine și neurochirurg la NewYork-Presbyterian/Weill Cornell Medical Center. “Interacțiunea dintre organism și creier este un domeniu de cercetare foarte interesant și important și este din ce în ce mai clar că, cel puțin în unele cazuri, boala Parkinson poate începe în intestin, boala răspândindu-se prin conexiunile nervoase către creier și, în cele din urmă, în tot creierul.”

Boala Parkinson este o boală neurodegenerativă progresivă care este considerată în principal o tulburare de mișcare, deși prezintă de obicei multe alte semne și simptome, de la probleme de somn și tensiune arterială scăzută până la demență. Boala Parkinson afectează peste 10 milioane de persoane din întreaga lume și nu are leac.

Un indiciu al cauzei acestei afecțiuni este prezența unor aglomerări anormale de proteine în celulele cerebrale din regiunile afectate ale creierului. Aceste aglomerări constau în principal din agregate mici, asemănătoare unor fibre, ale proteinei alfa-sinucleină din celulele cerebrale. Fibrilele de sinucleină tind să se răspândească prin creier după un model caracteristic în timpul evoluției bolii Parkinson. Există dovezi care sugerează că, în multe cazuri, aceste fibrile legate de boală se formează inițial în celulele nervoase din intestine și declanșează semnele clasice ale bolii Parkinson abia după ce ajung în creier, prin intermediul unui nerv mare de la intestin la creier numit nerv vag.

Dr. Kaplitt și colaboratorii săi vor folosi un model de șoarece recent dezvoltat pentru acest proces de înmulțire a bolii din intestin spre creier pentru a explora în detaliu modul în care începe în intestine, cum se leagă de semnele timpurii, “pre-motorii” ale bolii Parkinson, inclusiv tulburările de somn, și dacă diferă între bărbați – despre care se știe că suferă de Parkinson într-un ritm mai ridicat – și femeile aflate în premenopauză. În cele din urmă, cercetătorii vor încerca să dezvolte metode de detectare timpurie a agregatelor de alfa-sinucleină din intestine și de blocare a răspândirii lor în creier pentru a preveni apariția bolii Parkinson în toată regula. Dr. Kaplitt se va baza pe experiența sa vastă în dezvoltarea și testarea terapiilor genetice experimentale pentru Parkinson.

“Aducerea în acest proiect a experienței noastre de aproape 30 de ani în domeniul terapiei genice ne va permite nu numai să înțelegem cum are loc această transmitere de la intestin la creier, ci și să intervenim potențial pe cale genetică pentru a îmbunătăți funcția creierului și a opri răspândirea bolii”, a declarat Dr. Kaplitt, care este, de asemenea, profesor de neuroștiințe în cadrul Institutului de cercetare a creierului și a minții Feil Family Brain and Mind Research Institute, profesor de chirurgie neurologică în cadrul secției de neurologie și de chirurgie neurologică în cadrul secției de otorinolaringologie la Weill Cornell Medicine.

Dr. Kaplitt va colabora la această cercetare cu co-investigatorii Dr. Ted Dawson, director al Institutului Johns Hopkins pentru Inginerie Celulară și profesor de neurologie la Facultatea de Medicină a Universității Johns Hopkins, și Dr. Per Svenningsson, profesor de neurologie la Karolinska Institutet și la Spitalul Universitar Karolinska din Suedia. Co-investigatorul Dr. Roberta Marongiu, profesor asistent de cercetare în neuroștiințe în domeniul chirurgiei neurologice și profesor asistent de cercetare în neuroștiințe la Feil Family Brain and Mind Research Institute din cadrul Weill Cornell Medicine, va conduce cercetarea care examinează efectele sexului și ale menopauzei.

“Este interesant să fac parte din această echipă fantastică de cercetători internaționali”, a declarat Dr. Dawson. “Există din ce în ce mai multe dovezi ale rolului intestinului în boala Parkinson, iar noi dezvoltăm modele științifice excelente pentru a studia evoluția bolii încă de la început. Abordarea noastră multidisciplinară este extrem de promițătoare în identificarea unor modalități inovatoare de tratare a bolii Parkinson.”

“Este foarte stimulant să lucrez în cadrul acestei echipe excelente pentru a ne spori înțelegerea mecanismelor care stau la baza propagării alfa-sinucleinei din intestin în trunchiul cerebral”, a adăugat Dr. Svenningsson.

“Suntem încântați să lucrăm cu echipa noastră internațională remarcabilă de cercetători de top pentru a aborda diferite aspecte ale acestei întrebări”, a declarat Dr. Kaplitt.

“Este extrem de interesant să lucrăm alături de această echipă remarcabilă de cercetători”, a declarat Dr. Marongiu. “Grupul meu va studia modul în care sexul și menopauza influențează răspândirea patologiei bolii Parkinson de la intestin la creier în stadiile incipiente ale bolii. Acest lucru ne va ajuta să înțelegem mai bine relația complexă dintre hormoni și debutul bolii Parkinson și are potențialul de a identifica noi abordări de medicină de precizie pentru bărbați și femei.”

Printre ceilalți membri ai echipei doctorului Kaplitt se numără doctorii Chris Schaffer și Nozomi Nishimura, profesori asociați la Școala Meinig de Inginerie Biomedicală de la Universitatea Cornell, care vor folosi metode inovatoare pe care le-au dezvoltat pentru a crea imagini ale neuronilor intestinali legați de vag, pentru a urmări răspândirea și efectele fiziologice ale patologiei timpurii a sinucleinei. Dr. Babacar Cisse, profesor asistent de chirurgie neurologică la Weill Cornell Medicine, neurochirurg la NewYork-Presbyterian/Weill Cornell Medical Center și expert în celulele imune din creier numite microglia, va investiga dacă microglia este responsabilă pentru unele dintre modelele de răspândire odată ce patologia intră în creier din intestin.

Suntem foarte onorați că Dr. Kaplitt și echipa sa au fost selectați pentru această subvenție. Nu există niciun neurochirurg în lume mai bine calificat decât el pentru a face această muncă. Dr. Kaplitt este de mulți ani un pionier în neurochirurgia funcțională, în special pentru tulburările de mișcare, și este un adevărat lider în acest domeniu.”

Dr. Philip E. Stieg, președinte al secției de chirurgie neurologică de la Weill Cornell Medicine și neurochirurg-șef al NewYork-Presbyterian/Weill Cornell Medical Center

“Reunirea acestei echipe internaționale formată din cei mai avangardiști și mai inovatori cercetători în domeniul bolii Parkinson este atât de promițătoare pentru pacienți”, a adăugat el. “Așteptăm cu toții cu nerăbdare descoperirile care vor rezulta din această cercetare, care are potențialul de a crea noi tratamente eficiente pentru această boală debilitantă.”

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend