Chirurgia bariatrică scade riscul de boli hepatice și complicații cardiace la pacienții cu boli de ficat gras


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Un studiu al Cleveland Clinic arată că pacienții cu obezitate și boală hepatică grasă avansată care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică de pierdere în greutate și-au redus semnificativ riscul viitor de complicații ale bolii hepatice și de boli cardiovasculare grave, în comparație cu pacienții care nu au fost operați.

Mai exact, la sfârșitul perioadei de studiu, chirurgia bariatrică a fost asociată cu un risc cu 88% mai mic de evoluție a ficatului gras către ciroză, cancer hepatic sau deces legat de ficat. De asemenea, chirurgia bariatrică a fost asociată cu un risc cu 70% mai mic de apariție a unor boli cardiovasculare grave, cum ar fi infarctul și accidentul vascular cerebral la acești pacienți. Rezultatele au fost publicate online în JAMA.

În prezent, nu există niciun medicament aprobat de FDA pentru ficatul gras. Constatările surprinzătoare ale acestui studiu oferă dovezi puternice că chirurgia bariatrică ar trebui luată în considerare ca o opțiune terapeutică eficientă pentru pacienții cu ficat gras avansat și obezitate.”

Ali Aminian, doctor în medicină, director al Institutului Bariatric și Metabolic al Cleveland Clinic și cercetător principal al studiului

Obezitatea este un factor de risc major pentru dezvoltarea unei forme avansate de boală a ficatului gras cunoscută sub numele de steatohepatită non-alcoolică (NASH). Acumularea de grăsime în ficat provoacă inflamații și deteriorează organul. Pe măsură ce boala hepatică progresează, în ficat se formează țesuturi cicatriceale, împiedicând ficatul să funcționeze corect. Un ficat care este deteriorat permanent are ciroză, ceea ce crește riscul de cancer hepatic și poate necesita un transplant de ficat pentru a supraviețui.

Pe lângă complicațiile legate de bolile hepatice, ficatul gras și NASH sunt strâns legate de diabet și de bolile cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord și insuficiența cardiacă.

Inițial, este posibil ca persoanele cu ficat gras să nu prezinte simptome vizibile. La anumiți pacienți este necesară o biopsie hepatică pentru a diagnostica cu exactitate boala și a evalua gravitatea acesteia. Pentru a gestiona NASH, este necesară o abordare multidisciplinară pentru a preveni alte leziuni hepatice și pentru a minimiza riscul viitor de evenimente cardiovasculare grave. Cu toate acestea, în prezent nu există tratamente medicale aprobate pentru NASH și nu s-a demonstrat că nicio terapie nu reduce riscul de evenimente cardiovasculare grave sau de progresie a bolii hepatice la pacienții cu NASH.

Scopul studiului SPLENDOR (Surgical Procedures and Long-term Effectiveness in NASH Disease and Obesity Risk) a fost de a investiga relația pe termen lung dintre chirurgia bariatrică și riscul viitor de evoluție spre ciroză și de apariție a unor evenimente cardiovasculare grave la pacienții cu NASH și obezitate.

Cercetătorii au studiat 1.158 de pacienți adulți cu NASH dovedită prin biopsie, cărora li s-a efectuat biopsia hepatică între 2004 și 2016 la Cleveland Clinic și au fost urmăriți până în martie 2021. Un grup de chirurgie bariatrică de 650 de pacienți a fost comparat cu un grup de control de 508 pacienți nechirurgicali. Participanții la studiu au avut caracteristici similare, cum ar fi severitatea bolii hepatice la biopsia hepatică inițială.

La zece ani de la înscriere, boala hepatică avansată (progresie spre ciroză, cancer hepatic, necesitatea unui transplant de ficat sau deces din cauza bolii hepatice) a apărut la 2,3% în grupul chirurgical față de 9,6% în grupul de control. În plus, la finalul studiului, 8,5% din grupul chirurgical și 15,7% din grupul nechirurgical au dezvoltat evenimente cardiovasculare adverse majore, cum ar fi atac de cord, insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral sau deces din cauza unei boli cardiace.

La 10 ani, greutatea corporală a fost redusă cu 22,4% în grupul chirurgical și cu 4,6% în grupul nechirurgical. Chirurgia bariatrică a fost, de asemenea, asociată cu o reducere semnificativă a nivelului de zahăr din sânge la pacienții cu diabet. Aceste constatări confirmă durabilitatea beneficiilor pentru sănătate ale chirurgiei bariatrice, așa cum s-a demonstrat în cadrul studiului clinic STAMPEDE, condus de Cleveland Clinic.

“Studiul SPLENDOR arată că, la pacienții cu obezitate și NASH, o pierdere substanțială și susținută în greutate obținută cu ajutorul chirurgiei bariatrice poate proteja simultan inima și reduce riscul de evoluție către o boală hepatică în stadiu terminal”, a declarat cercetătorul principal al studiului, Steven Nissen, M.D., director academic al Institutului de Cardiologie, Vascular și Toracic de la Cleveland Clinic. “Acesta este primul studiu din domeniul medical care raportează o modalitate de tratament care este asociată cu scăderea riscului de evenimente adverse majore la pacienții cu NASH dovedită prin biopsie.”

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend