Chistul Bartholin


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Glandele Bartholin (BAHR-toe-linz) sunt situate de fiecare parte a deschiderii vaginale. Aceste glande secretă un fluid care ajută la lubrifierea vaginului.

Uneori, deschiderile acestor glande se obstrucționează, ceea ce face ca lichidul să se refuleze în glandă. Rezultatul este o umflătură relativ nedureroasă numită chistul lui Bartholin. Dacă lichidul din interiorul chistului se infectează, puteți dezvolta o colecție de puroi înconjurată de țesut inflamat (abces).

Un chist Bartholin sau un abces sunt frecvente. Tratamentul unui chist Bartholin depinde de mărimea chistului, de cât de dureros este chistul și dacă chistul este sau nu infectat.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pus cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Uneori, tratamentul la domiciliu este tot ce aveți nevoie. În alte cazuri, este necesar un drenaj chirurgical al chistului Bartholin. Dacă apare o infecție, antibioticele pot fi utile pentru a trata chistul Bartholin infectat.
Dacă aveți un chist Bartholin mic, neinfectat, este posibil să nu îl observați. Dacă chistul crește, este posibil să simțiți o umflătură sau o masă în apropierea orificiului vaginal. Deși un chist este de obicei nedureros, poate fi sensibil.

O infecție completă a unui chist Bartholin poate apărea în câteva zile. Dacă chistul se infectează, este posibil să apară:

  • O umflătură sensibilă și dureroasă în apropierea orificiului vaginal
  • Disconfort în timp ce mergeți sau stați jos
  • Durere în timpul actului sexual
  • Febră


Un chist Bartholin sau un abces apare de obicei pe o singură parte a deschiderii vaginale.

Când trebuie să consultați un medic


Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă aveți o umflătură dureroasă în apropierea deschiderii vaginului care nu se ameliorează după două sau trei zile de autoîngrijire – de exemplu, înmuierea zonei în apă caldă (baie de șezut). Dacă durerea este severă, faceți imediat o programare la medic.

De asemenea, sunați imediat la medic dacă găsiți o umflătură nouă în apropierea orificiului vaginal și dacă aveți peste 40 de ani. Deși rar, un astfel de nodul poate fi un semn al unei probleme mai grave, cum ar fi cancerul.

Sursa

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend