Cicatricile hipertrofice


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Ce sunt cicatricile hipertrofice?

O cicatrice hipertrofică este o cicatrice îngroșată, largă, adesea ridicată, care se dezvoltă acolo unde pielea este rănită. Cicatricile sunt frecvente în timpul procesului de vindecare a rănilor, dar o cicatrice hipertrofică este rezultatul unui răspuns anormal la un traumatism sau la o leziune.

La anumite persoane, celulele corpului numite miofibroblaste produc prea mult colagen în timpul vindecării. Acest lucru se poate întâmpla pur și simplu ca urmare a tipului de piele al unei persoane și a tendințelor de vindecare. Mai frecvent, supraproducția de colagen apare atunci când o rană este infectată sau inflamată, sub o mare tensiune sau mișcare (cum ar fi în leziuni la nivelul unei articulații), sau lăsată să se vindece fără cusături.

Cicatricile sunt o complicație frecventă a leziunilor arse, dar se pot forma și după piercinguri, tăieturi sau chiar acnee. Cicatricile hipertrofice sunt similare cu cicatricile cheloide, dar tind să fie mai blânde și nu cresc dincolo de limitele leziunii inițiale a pielii. Cicatricele nu sunt periculoase și nu pun viața în pericol. Acestea pot provoca mâncărime și pot fi dureroase, dar mai des sunt pur și simplu o problemă cosmetică. Unele persoane caută tratament pentru a minimiza aspectul cicatricii. Nu există un regim de tratament stabilit oficial pentru cicatricile hipertrofice, dar o varietate de tratamente vă pot ajuta să scăpați mai rapid de cicatrice.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pus cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Cum sunt tratate cicatricile hipertrofice?

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda unul sau mai multe dintre aceste tratamente pentru a vă ajuta să vă aplatizați și să vă micșorați cicatricea. Este important să ne amintim că poate dura un an întreg pentru ca o cicatrice să se maturizeze. În acest timp, corpul tău se remodelează și încearcă să îmbunătățească singur țesutul cicatricial. Prin urmare, majoritatea medicilor nu vor trata o cicatrice hipertrofică timpurie. De obicei, vă vor cere să așteptați câteva luni până la un an înainte de a începe orice tratament.

Tratamente medicale

Tratamente cu corticosteroizi: injecțiile cu corticosteroizi sunt considerate un tratament de primă linie pentru cicatricile hipertrofice. Injectarea unui steroid în cicatrice la fiecare șase săptămâni poate ajuta la aplatizarea și catifelarea cicatricii. Există o limită a numărului de ori în care se poate efectua acest lucru, totuși, deoarece steroizii pot slăbi și țesutul normal din jurul cicatricii.

Terapia cu laser: terapia cu laser este mai eficientă în cicatricile nou formate decât în ​​cicatricile mai vechi. Laserele funcționează prin arderea și aplatizarea cicatricilor ridicate. De asemenea, vizează pigmenții roșii și roz din cicatrici pentru a le ușura.

Bleomicina: bleomicina este un metabolit al unei tulpini de bacterii din sol. Se arată rezultate promițătoare atunci când este injectat direct într-o cicatrice hipertrofică. Poate ajuta la îmbunătățirea aspectului cicatricilor și la ameliorarea mâncărimilor și a durerii. Sunt necesare mai multe studii clinice pentru a confirma eficacitatea acestuia.

Crioterapie: în crioterapie, un medic sau un dermatolog îngheță țesutul cicatricial cu azot lichid pentru a-l aplatiza. Crioterapia sa dovedit a fi de succes, sigură, netoxică și bine tolerată într-o serie de studii mici.

Chirurgie: După ce așteptați cel puțin un an, o cicatrice hipertrofică poate fi excizată sau tăiată și închisă din nou cu cusături. Acest tratament încearcă să vindece din nou rănirea, eliminând în același timp problemele care ar fi putut provoca cicatricea, cum ar fi infecția, inflamația sau tensiunea.

Tratamente la domiciliu

Foi de silicon: Foi de elastomer de silicon sunt neinvazive și pot fi aplicate imediat ce pielea se vindecă după o leziune. De asemenea, sunt considerați un tratament de primă linie pentru cicatricile hipertrofice. Sunt disponibile multe produse din silicon, inclusiv foi, geluri, spray-uri și spume. Multe sunt disponibile peste ghișeu . O foaie trebuie purtată peste cicatrice timp de 12 până la 24 de ore pe zi timp de 2 până la 3 luni. Trebuie să aplicați gelul de mai multe ori pe zi.

Presiune și masaj: Una dintre cele mai ieftine și mai eficiente modalități de a ajuta la vindecarea cicatricii este de a aplica presiune și masaj în zonă. Puteți folosi bandaje sau bandă pentru a aplica presiune. În timp, poate ajuta la slăbirea țesutului cicatricial și la îmbunătățirea aspectului cicatricii.

Creme cu extract de ceapă: O altă opțiune este un gel topic făcut din extract de ceapă. Acest produs este comercializat în mod obișnuit ca Mederma. Cu toate acestea, datele clinice limitate arată eficacitatea sa în reducerea apariției cicatricilor hipertrofice.

Ulei Bio: Bio Oil este comercializat ca tratament pentru toate tipurile diferite de cicatrici. Poate fi achiziționat de la multe magazine de produse cosmetice. Studiile clinice pentru Bio Oil au arătat rezultate pozitive. Cu toate acestea, dimensiunile eșantionului au fost mici. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma că Bio Oil poate reduce în mod eficient apariția cicatricilor hipertrofice.

Sursa

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend