Cinci factori de stil de viață care pot ajuta la prevenirea bolii de reflux gastroesofagian


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) este o afecțiune frecventă în care refluxul conținutului stomacal în esofag provoacă simptome supărătoare sau complicații. Această afecțiune afectează aproximativ una din cinci persoane din lumea occidentală și provoacă în mod obișnuit arsuri la stomac, regurgitare și dificultăți la înghițire. În ciuda eficacității medicamentelor utilizate pentru BRGE, au existat preocupări legate de utilizarea pe termen lung a unora dintre aceste medicamente. Între timp, a crescut interesul pentru rolul măsurilor legate de stilul de viață în gestionarea acestei afecțiuni.

Tratamentele medicale actuale


Principalul pilon al tratamentului BRGE este un tip de medicament numit inhibitor al pompei de protoni (IPP). Multe medicamente prescrise în mod obișnuit pentru BRGE , inclusiv esomeprazolul (Nexium) și omeprazolul (Prilosec), se încadrează în această clasă de medicamente. IBP acționează prin blocarea pompelor de acid situate pe principalele celule producătoare de acid din stomac, reducând semnificativ producția de acid din stomac.

Antagoniștii receptorilor H2, cum ar fi famotidina (Pepcid) sau cimetidina (Tagamet), sunt, de asemenea, frecvent utilizați în BRGE . Această clasă de medicamente blochează receptorii de histamină de pe celulele producătoare de acid din stomac, reducând în mod similar producția de acid din stomac și aciditatea conținutului stomacal. În timp ce majoritatea persoanelor observă o ameliorare a simptomelor BRGE cu aceste medicamente, se estimează că între 10% și 40% nu observă acest lucru.

Îngrijorări legate de medicamentele BRGE

În 2019, ranitidina (Zantac), un antagonist al receptorilor H2 utilizat în mod obișnuit, a fost retrasă de pe piața din SUA din cauza îngrijorării legate de nivelurile scăzute ale unui contaminant cunoscut sub numele de NDMA, care poate fi asociat cu un risc crescut de cancer atunci când este ingerat la niveluri ridicate pe o perioadă lungă de timp. Cu toate acestea, este de remarcat faptul că testele efectuate de US Food and Drug Administration nu au arătat niveluri crescute de NDMA în niciunul dintre celelalte medicamente antireflux menționate mai sus, care continuă să fie considerate sigure pentru utilizare.

De asemenea, au apărut recent preocupări legate de posibilele asocieri între medicamentele IPP și consecințele dăunătoare pentru sănătate pe termen lung, cum ar fi demența, bolile renale, osteoporoza, anumite infecții și absorbția deficitară a anumitor vitamine și minerale.

Există dezbateri cu privire la faptul dacă medicamentele IPP prezintă cu adevărat un risc crescut pentru unele dintre aceste potențiale efecte adverse. În multe cazuri, studiile au prezentat rezultate mixte sau au arătat doar o creștere mică a riscului în cazul utilizării IPP. De exemplu, un studiu recent a sugerat că nu există un risc crescut de demență la utilizatorii de IPP. În general, IPP sunt considerate medicamente sigure, iar în cazurile în care există o nevoie clinică clară, beneficiile depășesc, în general, riscurile.

Un studiu analizează intervențiile legate de stilul de viață pentru prevenirea BRGE


În ciuda siguranței și eficacității generale a medicamentelor antireflux, preocupările legate de utilizarea acestora au condus la un interes sporit pentru factorii de stil de viață care pot fi de ajutor în gestionarea BRGE . Multe intervenții de bun simț privind stilul de viață sunt frecvent recomandate pentru prevenirea și tratarea BRGE , dar pentru multe dintre aceste intervenții lipsesc datele specifice care să le susțină eficacitatea.

Un studiu recent, publicat în JAMA Internal Medicine, a încercat să umple acest deficit de dovezi prin analiza unui volum mare de date din Nurses’ Health Study II, care a colectat informații despre sănătate la fiecare doi ani de la peste 100.000 de asistente medicale. În cadrul acestei cohorte, autorii au identificat un grup de 42.955 de femei cu vârste cuprinse între 42 și 62 de ani, care nu sufereau de BRGE în 2007. Acest grup a fost apoi urmărit timp de 10 ani, timp în care 9.291 dintre aceste femei au dezvoltat BRGE .

Cercetătorii au identificat cinci factori de stil de viață care reduc riscul


Autorii studiului au identificat cinci factori de stil de viață care au prezis care dintre participanții la studiu au fost mai puțin predispuși să dezvolte BRGE . Acești cinci factori au fost:

  • greutate corporală normală (indice de masă corporală între 18,5 și 25)
  • să nu fi fumat niciodată
  • activitate fizică moderată sau viguroasă timp de cel puțin 30 de minute pe zi
  • nu mai mult de două cești de cafea/ceai/succes zilnic
  • o dietă sănătoasă (un aport comparativ mai mare de fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, carne de pasăre și pește).


Studiul a arătat că fiecare dintre acești cinci factori a fost asociat în mod independent cu scăderea riscului de a dezvolta BRGE. Dintre cei cinci factori de stil de viață, greutatea corporală normală a fost asociată cu cea mai mare scădere a probabilității de a dezvolta BRGE, în timp ce faptul de a nu fi fumat niciodată a fost asociat cu cea mai mică scădere. Pe baza rezultatelor acestui studiu, persoanele care au respectat toți cei cinci factori au avut aproximativ jumătate din riscul de a dezvolta BRGE în următorii 10 ani, în comparație cu cele care nu au respectat niciunul dintre ei.


Măsurile legate de stilul de viață sunt un instrument important pentru gestionarea BRGE


Acest studiu se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi care sugerează că intervențiile legate de stilul de viață pot juca un rol semnificativ în prevenirea BRGE . Intervențiile legate de stilul de viață examinate în acest studiu recent sunt deja sfătuite în mod obișnuit de medici și de alte persoane și sunt utile pentru multe afecțiuni, în plus față de BRGE , inclusiv pentru prevenirea prevenirii bolilor cardiovasculare. Ridicarea capului patului pe timp de noapte (în special în cazul pacienților.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend