Cine face scleroză laterală amiotrofică?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

SLA este o boală neuromusculară frecventă la nivel mondial. Afectează persoane de toate rasele și etniile.

Factorii de risc pentru SLA includ:

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pus cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Vârsta. Deși boala poate lovi la orice vârstă, simptomele apar cel mai frecvent între 55 și 75 de ani.

Sexul. Bărbații sunt puțin mai predispuși decât femeile să dezvolte SLA. Cu toate acestea, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, diferența dintre bărbați și femei dispare.

Rasa și etnia. Caucazienii și non-hispanicii sunt cei mai predispuși să dezvolte boala.

Unele studii sugerează că veteranii militari au o probabilitate de aproximativ 1,5 până la 2 ori mai mare de a dezvolta SLA. Deși motivul pentru acest lucru nu este clar, posibilii factori de risc pentru veterani includ expunerea la plumb, pesticide și alte toxine de mediu. ALS este recunoscută ca o boală legată de serviciu de către Departamentul de Afaceri al Veteranilor din SUA.

SLA sporadică

Aproape toate cazurile de SLA sunt considerate sporadice. Acest lucru înseamnă că boala pare să apară la întâmplare, fără factori de risc clar asociați și fără antecedente familiale ale bolii. Deși membrii familiei persoanelor cu SLA sporadică prezintă un risc crescut de îmbolnăvire, riscul general este foarte scăzut și majoritatea nu vor dezvolta SLA.

SLA familială (genetică)

Aproximativ 5 până la 10 la sută din toate cazurile de ALS sunt familiale, ceea ce înseamnă că o persoană moștenește boala de la un părinte. Forma familială a SLA necesită, de obicei, ca doar unul dintre părinți să fie purtător al genei care cauzează boala. S-au descoperit mutații în mai mult de o duzină de gene care cauzează ALS familială.

Aproximativ 25 până la 40 la sută din toate cazurile familiale (și un procent mic de cazuri sporadice) sunt cauzate de un defect în gena C9ORF72 (care produce o proteină care se găsește în neuronii motori și în celulele nervoase din creier). În 2011, oamenii de știință au descoperit că un defect în gena nu este prezent doar la un subset semnificativ de persoane cu SLA, ci și la unele persoane cu un tip de demență frontotemporală care rezultă din atrofia lobilor temporali și frontali ai creierului. Această observație oferă dovezi pentru legăturile genetice dintre aceste două afecțiuni neurodegenerative.

Alte 12 până la 20 la sută din cazurile familiale rezultă din mutații în gena SOD1.

La 1 iunie 2021, o echipă de oameni de știință lăsată de NIH a anunțat că a descoperit o formă unică de SLA genetică care afectează copiii încă de la vârsta de 4 ani.  Această formă de SLA din copilărie este legată de gena SPTLC1, care face parte din sistemul de producere a grăsimilor din organism și poate fi cauzată de modificări ale modului în care organismul metabolizează materialele grase numite lipide.

Sursa.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Tags: ALS

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend