Cine și pentru ce a luat premiul Nobel în Medicină

Cine și pentru ce a luat premiul Nobel în Medicină


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Tocmai s-a decernat premiul Nobel în medicină și el a fost câștigat de către David Julius și Ardem Patapoutian, care au studiat receptorii de presiune, respectiv de căldură. Descoperirile lor deschid calea unor noi cercetări și implicit noi terapii, mai ales în domeniul durerii.

Ambii cercetători sunt profesori universitari din California, unul din San Francisco, altul din La Jolla.

Corpul uman este o mașinărie impresionantă, care schimbă constant informații cu mediul înconjurător. Simțim presiune, căldură, frig. Percepem imagini, sunete, mirosuri, gusturi. Ne simțim organismul în spațiul înconjurător și avem un feedback continuu cu mediul.

Revenind la senzorii de presiune, respectiv de temperatură, vă spun că David Julius a utilizat în studiile sale capsaicina, ingredientul activ din ardeiul iute. Interesantă la capsaicină este capacitatea sa de a supraimpresiona receptorul de căldură, ducând la o senzație de arsură. Ardem Patapoutian a studiat receptorii de atingere și a descoperit o nouă clasă de receptori de presiune din piele, respectiv organele interne. Unul dintre organele cu acești receptori este vezica urinară, care, la umplere, transmite mesaje de micțiune prin presiunea exercitată de urină asupra acestor receptori.

Vă mai spun, referitor la atingere și presiune, că e bine să vă îmbrățișați cât mai des. Gestul este terapeutic. Se eliberează mai mulți hormoni de calm și atașament, printre care cel mai important este oxitocina.

*am ales poza special pentru a ilustra atingerea.

V.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Vasi Rădulescu

Eu sunt Dr. Vasi Rădulescu și sunt medic specialist, cu 15 ani de pregătire medicală. Fac aici educație pentru sănătate, cu lucruri explicate simplu, pe înțelesul tuturor. Am scris șapte cărți. Îmi doresc să construim o comunitate puternică, empatică, educată, implicată în lucruri bune, cu aplecare spre lectură, voluntariat, educație, cauze cu impact semnificativ în societate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend