Colesterolul pare să joace un rol cheie în dezvoltarea bolii Alzheimer


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Colesterolul fabricat în creier pare să joace un rol cheie în dezvoltarea bolii Alzheimer, indică o nouă cercetare.

Oamenii de știință de la Școala de Medicină a Universității din Virginia și colaboratorii lor au descoperit colesterolul produs de celulele numite astrocite ca fiind necesar pentru a controla producția de beta-amiloid, o proteină care se acumulează în creierul pacienților cu Alzheimer. Proteina se acumulează în plăci insolubile, care reprezintă un semn distinctiv al bolii. Multe eforturi au vizat aceste plăci în speranța că eliminarea sau prevenirea lor ar putea trata sau preveni Alzheimer.

Noile descoperiri oferă o perspectivă importantă asupra modului și a motivelor pentru care se formează plăcile și pot explica de ce genele asociate cu colesterolul au fost legate de un risc crescut de Alzheimer. De asemenea, rezultatele oferă oamenilor de știință o direcție importantă în încercarea de a preveni Alzheimer.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pus cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Acest studiu ne ajută să înțelegem de ce genele legate de colesterol sunt atât de importante pentru dezvoltarea bolii Alzheimer. Datele noastre arată că este important să ne concentrăm asupra producției de colesterol în astrocite și a transportului acestuia către neuroni, ca modalitate de a reduce cantitatea de beta amiloid și de a împiedica formarea plăcilor.”

Heather A. Ferris, MD, PhD, cercetător, Divizia de Endocrinologie și Metabolism a UVA.

Plăcile de Alzheimer și colesterolul


Deși colesterolul este adesea asociat cu arterele înfundate și cu bolile de inimă, acesta joacă roluri importante în organismul sănătos. Organismul produce colesterol în mod natural pentru a putea produce hormoni și pentru a îndeplini alte funcții importante. Noua descoperire a lui Ferris și a colaboratorilor săi adaugă o nouă intrare pe lista de responsabilități a colesterolului.

De asemenea, lucrarea pune în evidență rolul astrocitelor în boala Alzheimer. Oamenii de știință au știut că aceste celule comune ale creierului suferă modificări dramatice în cazul bolii Alzheimer, dar nu știau dacă celulele suferă de boală sau contribuie la aceasta. Noile rezultate sugerează acest lucru.

Oamenii de știință au descoperit că astrocitele contribuie la evoluția bolii Alzheimer prin producerea și distribuirea colesterolului către celulele cerebrale numite neuroni. Această acumulare de colesterol crește producția de beta amiloid și, la rândul său, alimentează acumularea de plăci.

În mod normal, colesterolul este menținut la un nivel destul de scăzut în neuroni, limitând acumularea de beta amiloid. Dar în cazul bolii Alzheimer, neuronii își pierd capacitatea de a regla amiloid beta, ceea ce duce la formarea plăcii.

Blocarea fabricării colesterolului de către astrocite a scăzut “în mod “robust” producția de beta amiloid la șoarecii de laborator, au raportat cercetătorii într-o nouă lucrare științifică. Este prea devreme pentru a spune dacă acest lucru ar putea fi imitat la oameni pentru a preveni formarea plăcilor, dar cercetătorii consideră că cercetările ulterioare vor aduce probabil informații importante care vor fi benefice în lupta împotriva bolii Alzheimer.

Potrivit cercetătorilor, faptul că producția de beta amiloid este în mod normal strict controlată sugerează că aceasta ar putea juca un rol important în celulele creierului. Ca atare, este posibil ca medicii să trebuiască să fie atenți atunci când încearcă să blocheze sau să elimine beta-amiloidul. Cercetările suplimentare privind această descoperire ar putea face lumină asupra modului de prevenire a producerii excesive de beta amiloid ca strategie împotriva bolii Alzheimer, consideră cercetătorii.

“Dacă putem găsi strategii pentru a împiedica astrocitele să producă prea mult colesterol, am putea avea un impact real asupra dezvoltării bolii Alzheimer”, a declarat Ferris. “Odată ce oamenii încep să aibă probleme de memorie din cauza bolii Alzheimer, nenumărați neuroni au murit deja. Sperăm că țintirea colesterolului poate preveni ca această moarte să aibă loc în primul rând.”

Descoperirile au fost publicate
Cercetătorii, de la UVA, de la Institutul de Cercetare Scripps din Florida și de la Școala de Medicină a Universității Washington din St. Louis, și-au publicat concluziile în revista științifică PNAS. Echipa de cercetare a fost formată din Hao Wang, Joshua A. Kulas, Chao Wang, David M. Holtzman, Ferris și Scott B. Hansen.

Sursa

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend