Combinația antibiotice-alcool – cât e de sigură?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Cred că e una dintre întrebările generale atunci când ni se prescriu antibiotice. Am voie să beau? Măcar un pahar..

Ei bine, orice doctor îți va spune că e de preferat să nu consumi alcool în timp ce iei antibiotice (ei bine, e de preferat să consumi cât se poate de puțin în general), fiindcă e un mix periculos. Îți explic cât e de sigură combinația și ce efect are alcoolul în abilitatea organismului de a lupta cu infecția.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Alcoolul NU scade acțiunea a antibioticului, adică abilitatea de a distruge bacteriile care îți provoacă infecția, însă crește riscul de a avea efecte adverse.

Există însă câteva antibiotice care, în reacție cu alcoolul, pot avea efecte cu adevărat periculoase și, prin urmare, nu trebuie niciodată combinate cu acesta: doxiciclina, eritromicina, metronidazol, tinidazol, cefoperazona, cefotetan, ketoconazol, izoniazida, linezolid, griseoflulvin. Sunt șanse mari să ai stări de greață, vărsături, amețeală, oboseală, dureri de cap, palpitații, dureri abdominale, înroșirea pielii, transpirații, ba chiar afectări severe ale ficatului și creșterea tensiunii arteriale. Toate acestea pot apărea și în cazul altor antibiotice.

Alcoolul nu va afecta în mod direct capacitatea antibioticului de a lupta cu infecția, însă poate să încetinească procesul prin alte moduri: alcoolul îți afectează somnul și dieta, care au un rol important în recuperare, fiindcă alcoolul întrerupe ciclurile normale de somn și împiedică organismul din absorbția nutrienților importanți, crescând totodată glicemia. Prin urmare, afectează resurse importante ale organismului de a lupta cu infecțiile.

Sursa

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend