Apasă LIKE pentru a primi sfaturi, articole, recomandări. Toate gratuit!

Cred că e una dintre întrebările generale atunci când ni se prescriu antibiotice. Am voie să beau? Măcar un pahar..

Ei bine, orice doctor îți va spune că e de preferat să nu consumi alcool în timp ce iei antibiotice (ei bine, e de preferat să consumi cât se poate de puțin în general), fiindcă e un mix periculos. Îți explic cât e de sigură combinația și ce efect are alcoolul în abilitatea organismului de a lupta cu infecția.

Alcoolul NU scade acțiunea a antibioticului, adică abilitatea de a distruge bacteriile care îți provoacă infecția, însă crește riscul de a avea efecte adverse.

Există însă câteva antibiotice care, în reacție cu alcoolul, pot avea efecte cu adevărat periculoase și, prin urmare, nu trebuie niciodată combinate cu acesta: doxiciclina, eritromicina, metronidazol, tinidazol, cefoperazona, cefotetan, ketoconazol, izoniazida, linezolid, griseoflulvin. Sunt șanse mari să ai stări de greață, vărsături, amețeală, oboseală, dureri de cap, palpitații, dureri abdominale, înroșirea pielii, transpirații, ba chiar afectări severe ale ficatului și creșterea tensiunii arteriale. Toate acestea pot apărea și în cazul altor antibiotice.

Alcoolul nu va afecta în mod direct capacitatea antibioticului de a lupta cu infecția, însă poate să încetinească procesul prin alte moduri: alcoolul îți afectează somnul și dieta, care au un rol important în recuperare, fiindcă alcoolul întrerupe ciclurile normale de somn și împiedică organismul din absorbția nutrienților importanți, crescând totodată glicemia. Prin urmare, afectează resurse importante ale organismului de a lupta cu infecțiile.

Sursa

 

susținerea ta = ❤️


De peste 8 ani fac educație pentru sănătate, investind mii de ore și bani mulți pentru conceperea materialelor și păstrarea site-ului în condiții bune. Tot conținutul este accesibil oricând, gratuit, fără nicio reclamă. Scriu cu pasiune, blândețe și dragoste, dând mai departe toate cunoștințele mele acumulate în peste 15 ani de pregătire și practică medicală. Dacă vrei să mă susții, să știi că poți lua o carte din magazinul oficial al comunității. Am scris 7 de beletristică, dar și 5 pentru copii, cu ilustrații minunate. Doar o frântură din prețul lor îmi rămâne mie și mă ajută să continui munca la toate proiectele. Susținerea ta chiar poate face o diferență.Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.