Complicațiile sindromului de detresă respiratorie


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Dacă aveți SDRA, puteți dezvolta alte probleme medicale în timpul spitalizării. Cele mai frecvente probleme sunt:

  • Cheaguri de sânge. Statul nemișcat în spital în timp ce sunteți conectat la un ventilator vă poate crește riscul de a dezvolta cheaguri de sânge (tromboză), în special în venele profunde din picioare. Dacă se formează un cheag în picior, o porțiune din el se poate desprinde și se poate deplasa către unul sau ambii plămâni (embolie pulmonară) – unde blochează circulația sângelui.
  • Colaps pulmonar (pneumotorax). În cele mai multe cazuri de SDRA, se folosește un aparat de respirație numit ventilator pentru a crește cantitatea de oxigen din organism și pentru a forța lichidul să iasă din plămâni. Cu toate acestea, presiunea și volumul de aer al ventilatorului pot forța gazele să treacă printr-o mică gaură chiar în exteriorul unui plămân și să provoace colapsul acelui plămân.
  • Infecții. Deoarece ventilatorul este atașat direct la un tub introdus în trahee, acest lucru face mult mai ușor pentru germeni să infecteze și să vă rănească și mai mult plămânii.
  • Cicatrizare (fibroză pulmonară). Cicatrizarea și îngroșarea țesutului dintre sacii de aer pot apărea în câteva săptămâni de la debutul SDRA. Acest lucru vă rigidizează plămânii, făcând și mai dificilă trecerea oxigenului din sacii de aer în fluxul sanguin.

Datorită tratamentelor îmbunătățite, tot mai mulți oameni supraviețuiesc SDRA. Cu toate acestea, mulți supraviețuitori sfârșesc prin a avea efecte potențial grave și uneori de durată:

-Probleme de respirație. Mulți oameni cu SDRA își recuperează cea mai mare parte a funcției pulmonare în decurs de câteva luni până la doi ani, dar alții pot avea probleme respiratorii pentru tot restul vieții. Chiar și persoanele care se fac bine au, de obicei, dificultăți de respirație și oboseală și pot avea nevoie de oxigen suplimentar la domiciliu timp de câteva luni.
-Depresie. Majoritatea supraviețuitorilor SDRA raportează, de asemenea, că trec printr-o perioadă de depresie, care poate fi tratată.
-Probleme cu memoria și cu gândirea clară. Sedativele și nivelurile scăzute de oxigen din sânge pot duce la pierderi de memorie și probleme cognitive după SDRA. În unele cazuri, efectele se pot diminua în timp, dar în altele, daunele pot fi permanente.
-Oboseală și slăbiciune musculară. Faptul de a fi în spital și de a fi conectat la un ventilator poate face ca mușchii să slăbească. De asemenea, este posibil să vă simțiți foarte obosit în urma tratamentului.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend