Comportamente asemănătoare ADHD-ului uman observate la câini


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

“Descoperirile noastre pot ajuta la o mai bună identificare, înțelegere și tratare a hiperactivității, impulsivității și neatenției canine. Mai mult, ele au indicat similitudini cu ADHD-ul uman, consolidând rolul câinilor în cercetarea legată de ADHD”, spune profesorul Hannes Lohi, șeful unui grup de cercetare a genelor canine de la Universitatea din Helsinki.

“Câinii au multe asemănări cu oamenii, inclusiv trăsături fiziologice și același mediu. În plus, un comportament asemănător ADHD apare în mod natural la câini. Acest lucru face din câini un model interesant pentru investigarea ADHD la oameni”, spune cercetătorul doctoral Sini Sulkama.

Grupul de cercetare al profesorului Lohi a colectat date despre mai mult de 11.000 de câini prin efectuarea unui studiu comportamental extins. Hiperactivitatea, impulsivitatea și neatenția au fost examinate folosind întrebări bazate pe un sondaj utilizat în cercetarea ADHD la om. Scopul studiului a fost acela de a identifica factorii de mediu care stau la baza comportamentului canin asemănător ADHD și potențialele legături cu alte trăsături comportamentale.

Vârsta și sexul câinelui, precum și experiența proprietarului cu câinii fac diferența

“Am constatat că hiperactivitatea, impulsivitatea și neatenția au fost mai frecvente la câinii tineri și la câinii masculi. Observații corespunzătoare referitoare la vârstă și sex în legătură cu ADHD au fost făcute și la oameni”, spune Jenni Puurunen, doctor în științe.

Câinii care au petrecut zilnic mai mult timp singuri acasă au fost mai hiperactivi, mai impulsivi și mai neatenți decât câinii care au petrecut mai puțin timp singuri.

“Fiind animale sociale, câinii pot fi frustrați și stresați atunci când sunt singuri, ceea ce poate fi eliberat sub formă de hiperactivitate, impulsivitate și neatenție. Este posibil ca și câinii care petrec perioade mai lungi în singurătate să aibă parte de mai puțin exercițiu și atenție din partea stăpânilor lor”, meditează Sulkama.

Cercetătorii au descoperit o nouă legătură între hiperactivitate și impulsivitate și experiența stăpânului cu câinii, întrucât cele două trăsături erau mai frecvente la câinii care nu erau primii câini ai stăpânilor lor. Cauzalitatea acestui fenomen rămâne neclară.

“Este posibil ca oamenii să aleagă ca prim câine un individ mai puțin activ, care se potrivește mai bine cu ideea de câine de companie, în timp ce câinii mai activi și mai provocatori pot fi aleși după ce au dobândit mai multă experiență cu câinii”, explică Sulkama.

Diferențe semnificative între rase

Reproducerea a avut un efect semnificativ asupra comportamentului specific diferitelor rase de câini. Diferențele dintre rase pot indica, de asemenea, genele care stau la baza trăsăturilor relevante.

“Hiperactivitatea și impulsivitatea, pe de o parte, și buna concentrare, pe de altă parte, sunt comune la rasele crescute pentru muncă, cum ar fi Ciobănescul german și Border Collie. În schimb, o dispoziție mai calmă este considerată un beneficiu la rasele populare ca animale de companie sau câini de expoziție, cum ar fi Chihuahua, Collie cu părul lung și Poodle, ceea ce le face mai ușor de însoțit în viața de zi cu zi. Apoi, din nou, capacitatea de concentrare nu a fost considerată o trăsătură la fel de importantă la aceste rase ca la rasele de muncă, motiv pentru care neatenția poate fi mai frecventă în rândul câinilor de companie”, spune profesorul Lohi.

Legătura cu alte probleme comportamentale

Studiul a confirmat legăturile interesante observate anterior între hiperactivitate, impulsivitate și neatenție, precum și comportamentul obsesiv-compulsiv, agresivitatea și frica. ADHD este, de asemenea, adesea asociat cu alte tulburări și boli psihice. De exemplu, tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) apare adesea în combinație cu ADHD. La câini, comportamentul obsesiv-compulsiv de tip TOC poate apărea, printre altele, prin urmărirea cozii, lingerea continuă a suprafețelor sau a lor înșiși sau privirea fixă la “nimic”.

“Descoperirile sugerează că aceleași regiuni ale creierului și căi neurobiologice reglează activitatea, impulsivitatea și concentrarea atât la oameni, cât și la câini. Acest lucru întărește promisiunea pe care câinii o prezintă ca specie model în studiul ADHD. Cu alte cuvinte, rezultatele pot facilita atât identificarea și tratarea impulsivității și neatenției canine, cât și promovarea cercetării în domeniul ADHD”, rezumă Sulkama.

Sursa

În SHOP-ul oficial Dr. Vasi Rădulescu ai cărți pline de sănătate. Inclusiv pentru cei mici. Oferte speciale și transport gratuit la orice comandă de peste 49 de lei!

-67%

Pachet upgrade, 6 carti + cana cu MOTIVATIE

2
90,00lei
-62%

O alta poveste de iubire

2
16,00lei
-62%

Culorile uitarii

2
16,00lei
-73%

Pachet 7 cărți + Cană cu Motivație

1
100,00lei

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend