Comunicarea dintre celulele imunitare ar putea duce la un nou vaccin împotriva cancerului


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

În ultimul deceniu, imunoterapia a ajutat la salvarea vieților multor pacienți cu cancer, mulți dintre ei cu cancer pulmonar, care altfel s-ar fi confruntat cu o condamnare la moarte aproape sigură. Cu toate acestea, doar aproximativ 20% dintre pacienții care au primit imunoterapii – concepute pentru a spori sau a anula limitările naturale ale răspunsului sistemului imunitar – au înregistrat beneficii susținute în urma tratamentului.

Acum, oamenii de știință de la Yale au ajutat la identificarea modalităților cruciale prin care celulele sistemului imunitar se adună și comunică între ele pentru a identifica și eradica tumorile, o perspectivă care poate contribui la îmbunătățirea acestor rezultate.

Scriind în jurnalul Cell din 9 decembrie, ei raportează că aceste descoperiri ar putea deschide calea pentru noi vaccinuri care ar putea contribui la creșterea ratelor de supraviețuire în mai multe forme de cancer.

În ultimii ani, oamenii de știință au descoperit că pacienții care au cele mai mari șanse de supraviețuire la cancerul pulmonar dezvoltă adesea structuri asemănătoare ganglionilor limfatici în jurul tumorilor. Și, la fel ca ganglionii limfatici, aceste structuri produc o serie de celule ale sistemului imunitar, cum ar fi celulele T ajutătoare CD4, care identifică tumorile; celulele B, care produc anticorpi împotriva cancerului; și celulele T ucigașe CD8, care pot ataca celulele canceroase.

“Domeniul a încercat să-și dea seama cum se instalează aceste mini-sisteme imunitare în micro-mediul tumoral și de ce se corelează cu rezultate excelente?”, a întrebat Nikhil Joshi, profesor asistent de imunobiologie și co-autor principal al lucrării.

Se pare că aceste celule ale sistemului imunitar comunică între ele.

Pentru realizarea studiului, o echipă condusă de Joshi, Can Cui, doctorand și medic la Școala de Medicină din Yale, și Joseph Craft, profesor de medicină (reumatologie) Paul B. Beeson și profesor de imunobiologie, a analizat genetica tumorală a supraviețuitorilor de cancer și apoi a creat modele de șoareci cu caracteristici genetice similare cu cele ale acestor supraviețuitori.

Analiza lor a constatat că celulele B fac de fapt mai mult decât să producă pur și simplu anticorpi împotriva cancerului. Pentru a declanșa, de asemenea, un răspuns robust din partea celulelor T ucigașe CD8, celulele B trebuie mai întâi să interacționeze cu celulele T ajutătoare CD4 pentru a identifica tumorile pe care să le vizeze.

“Celulele T și celulele B trebuie să vorbească între ele înainte ca tumorile să poată fi țintite”, a spus Craft.

Mai multe vaccinuri împotriva cancerului sunt deja în curs de dezvoltare, concepute pentru a stimula producția de celule T care au luat reședința în jurul mai multor tipuri de cancer, inclusiv melanomul și glioblastoamele, precum și cancerul pulmonar. De fapt, atât BioNTech, cât și Moderna – care, în timpul pandemiei COVID-19, a ajutat la dezvoltarea de vaccinuri pentru a ajuta organismul uman să identifice și să lupte împotriva virusului – au fost inițial formate în parte pentru a dezvolta vaccinuri împotriva cancerului.

“Modelul este deja în vigoare”, a declarat Joshi.

Cui sugerează că viitoarele vaccinuri împotriva cancerului ar putea fi mai eficiente dacă pot stimula atât celulele B producătoare de anticorpi, cât și celulele T ajutătoare pentru a consolida un răspuns mai larg al sistemului imunitar.

Astfel de vaccinuri ar putea fi utilizate împreună cu tratamentele tradiționale de imunoterapie pentru a crește rata de supraviețuire a pacienților cu mai multe forme de cancer, au declarat cercetătorii.

Sursa

 

CONCURS: Poți câștiga un eBook reader Kindle Oasis + Gift Card de 100$!🔥 Intră în concurs și poți câștiga un premiu în valoare de 2.000 de lei! Vezi detaliile în pagina dedicată a concursului.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend