Convulsiile ca manifestare severă a infecției SARS-Cov-2 la copii


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Sindromul respirator acut sever coronavirus-2 (SARS-CoV-2), agentul cauzal al pandemiei bolii coronavirus 2019 (COVID-19), cauzează în principal boala simptomatică la adulți, mai degrabă decât la copii. În cazuri rare, la copii apar simptome ușoare ale COVID-19, cum ar fi cefalee, somnolență, mialgie, oboseală, febră și simptome respiratorii banale.

La adulții cu infecție SARS-CoV-2 severă, apar manifestări neurologice, cum ar fi accident vascular cerebral, atac ischemic tranzitor, alterarea stării mentale și convulsii. Cu toate acestea, nu sunt disponibile dovezi ale simptomelor neurologice la copiii infectați cu boala COVID-19.

Posibilă legătură între convulsii și COVID-19 sever

O convulsie nu a fost inclusă ca unul dintre simptomele neurologice COVID-19 deoarece apar la pacienții cu infecție severă cu SARS-CoV-2 în timpul internării în spital. Un studiu realizat în Marea Britanie a raportat convulsii la 5,5% dintre copiii internați la secția de urgență fără antecedente de status epilepticus (SE). Similar cu acest raport, un studiu din SUA a raportat că 5,4% dintre copii suferă de convulsii atunci când sunt internați la spital din cauza COVID-19 cu sindrom inflamator multisistem. Cu toate acestea, niciunul dintre aceste studii nu ia în considerare gravitatea bolii COVID-19 în momentul convulsiilor la copii.

Un nou studiu a avut ca scop investigarea caracteristicilor clinice, demografice, de laborator, neurofiziologice și imagistice ale copiilor admiși la secția de urgență (DE) cu convulsii și infecție acută cu SRAS-CoV-2. Acest studiu este disponibil în Seizure: European Journal of Epilepsy.

În acest studiu, autorii au investigat dacă o criză este un simptom important la copiii care suferă de infecție severă COVID-19. Aceștia au efectuat un studiu retrospectiv sistematic pentru a identifica copiii cu infecție COVID-19 (confirmat prin testul RT-PCR) și au necesitat admiterea în DE a unui centru medical universitar terțiar între 1 martie și 31 decembrie 2020. Datele clinice și demografice au fost obținute de la înregistrările medicale electronice și analizate.

Principalele constatări

În acest studiu, cercetătorii au identificat un total de 175 de copii cărora li s-a diagnosticat cu infecție severă cu SARS-CoV-2 și au fost admiși la ED în perioada de studiu. Din cei 175 de copii, 11 au prezentat crize. Dintre acești 11 candidați, 54% au avut febră (> 38 ° C).

Autorii susțin că acesta este primul raport despre caracteristicile clinice și demografice ale unei cohorte de copii supuși convulsiilor din cauza infecției severe cu SRAS-CoV-2. Acest studiu sugerează că convulsiile ar putea fi manifestarea principală a COVID-19 la copii, în special, dar nu fără echivoc, la copiii cu antecedente de tulburări neurologice precum epilepsia. Cercetătorii au afirmat că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina prognosticul pe termen lung. În cazul patogeniei convulsiilor în timpul infecției cu coronavirus, oamenii de știință cred că s-ar putea să nu fie direct legată de invazia virusului în creier.

Această cercetare a raportat în continuare că printre cei cinci copii cu SE și cei care au suferit convulsii au avut tendința de a fi mai în vârstă decât cei care au prezentat alte plângeri. Această concluzie a fost trasă prin estimarea vârstei medii a subiecților cu convulsii (11,5 ani) și a altor reclamații (7,9 ani). Patru din cei cinci pacienți cu SE aparțineau grupelor de vârstă între 5-17 ani. Dintre acești cinci copii, un copil de 2,9 ani suferea de febră și boli respiratorii severe. Acest copil a fost tratat cu mai multe medicamente și suport pentru ventilator. Prin urmare, această cercetare a indicat posibilitatea ca, spre deosebire de alte boli virale, care tind să provoace convulsii la sugari și copii mici, infecția cu SARS-CoV-2 provoacă convulsii la copiii mai mari. Cu toate acestea, este necesară o cohortă mai mare pentru a valida această observație.

Un studiu anterior a raportat manifestări neurologice ale COVID-19 la adulți și șase dintre subiecții studiați au avut convulsii, dar niciunul nu a avut SE. Cercetătorii au raportat că, spre deosebire de adulți, convulsiile apar devreme la copiii cu infecție COVID-19. Prin urmare, ei cred că convulsiile ar putea fi o manifestare importantă a COVID-19 acut la copii.

Cinci dintre copiii care au prezentat status epilepticus (SE) au fost tratați cu o doză adecvată de midazolam, un medicament anti-convulsii. Toți cei cinci au răspuns pozitiv la tratament.

Concluzie

Un studiu anterior pe modele animale a explicat că convulsiile ar putea fi cauzate de hiperexcitabilitatea neuronală prin modificări conformaționale. În plus, eliberarea de febră și glutamat de către citokine (de exemplu, IL-1b) produse de sistemul imunitar ar putea provoca, de asemenea, convulsii.

Studiul actual a relevat, de asemenea, prezența unor markeri sângeroși de inflamație la toți copiii cu COVID-19. Studiul actual a efectuat, de asemenea, imagistica creierului (CT normal al creierului și imagistica prin rezonanță magnetică) a candidaților studiați. Cu toate acestea, rapoartele acestor teste nu au prezentat nicio informație relevantă cu privire la convulsiile asociate cu COVID-19 la copii. Mai mult, nu s-au obținut prea multe informații din modelele EEG în COVID-19 acut. Dintre cei patru pacienți care au fost supuși EEG, doar unul a prezentat activitate bi-frontală intensă. Prin urmare, nu au fost identificate modele specifice EEG asociate cu infecția cu SARS-CoV-2.

Pentru a rezuma, autorii acestui studiu au indicat că copiii cu antecedente de tulburări neurologice, în special epilepsie, au o probabilitate mare de a suferi convulsii atunci când sunt infectați cu infecție severă COVID-19.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend