COVID-19 poate afecta funcția erectilă?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Mai multe suporturi recente au furnizat dovezi care susțin complicațiile pe termen lung care pot fi asociate cu boala coronavirus 2019 (COVID-19). Aceste efecte pe termen lung sunt adesea denumite “COVID lung”.

Coronavirusul 2 al sindromului respirator acut sever (SARS-CoV-2), care este virusul responsabil de COVID-19, invadează și afectează multe organe și sisteme, inclusiv celulele endoteliale. Principalul mod de pătrundere celulară a SARS-CoV-2 este prin interacțiunea sa cu receptorul enzimei de conversie a angiotensinei 2 (ACE2), prezent pe suprafața celulelor țintă, care permite internalizarea virusului. Implicarea celulelor endoteliale în funcția erectilă face din COVID-19 o afecțiune relevantă pentru experții în medicină sexuală și, ulterior, un motiv major de îngrijorare.

Despre studiu


Într-un studiu recent Sexual Medicine Reviews, cercetătorii discută despre mecanismele de bază prin care COVID-19 poate afecta funcția erectilă, discutând despre epidemiologia COVID de lungă durată și sugerând potențiale tratamente, acolo unde este posibil.

În studiul actual, cercetătorii au efectuat o căutare extinsă a literaturii pe Scopus, PubMed și Google Scholar pe cuvinte-cheie precum “COVID lung”, “COVID post-acut” și “disfuncție erectilă (ED)”, cu ajutorul operatorilor booleeni AND/OR. Ei au filtrat rezultatele tuturor lucrărilor publicate începând cu 2020 și au cercetat referințele tuturor articolelor relevante pentru a obține informații suplimentare. În special, au inclus rezultate doar în engleză, franceză și italiană.

Epidemiologia sindromului COVID lung


Simptomele de COVID lung au fost relativ consistente, deși prevalența lor a variat în diferite studii care au fost analizate în studiul actual. De exemplu, într-un studiu analizat, efectuat pe mai mult de 500.000 de persoane din Regatul Unit, rata de prevalență observată a COVID lung a fost de 37,7% pentru cel puțin un simptom la 12 săptămâni.

Într-un alt studiu efectuat pe 143 de pacienți spitalizați în Italia, rata de prevalență în faza post-acută a fost de 84,7%. Comparativ, un studiu de meta-analiză care a reunit date din 15 studii a constatat că 80% dintre pacienți au prezentat cel puțin un simptom după două săptămâni de la debutul bolii.

În general, aceste constatări indică faptul că COVID de lungă durată ar putea fi o afecțiune sistemică și de lungă durată care apare la pacienții cu antecedente de infecție cu SARS-CoV-2. Prin urmare, independent de gravitatea bolii inițiale, pacienții asimptomatici și cei cu COVID-19 de lungă durată pot dezvolta, de asemenea, DE.

Complicațiile legate de sănătatea sexuală datorate COVID-19 de lungă durată


Există o relație bidirecțională între COVID-19 și DE. În plus, orice complicație neurologică, respiratorie, cardiovasculară sau endocrină indusă de COVID are potențialul de a avea un impact asupra sănătății sexuale. Mai multe medicamente utilizate pentru a trata COVID lung, inclusiv beta-blocantele și diureticele, pot duce, de asemenea, la DE.

Există dovezi că politicile de izolare socială și de închidere duc la creșterea ratelor de depresie și anxietate. Mai multe studii au raportat, de asemenea, o prevalență de 15 % a simptomelor depresive și o prevalență de 19 % a tulburării de stres posttraumatic (PTSD) la trei luni după externarea din spitalizarea legată de COVID-19. Deoarece există o relație între sănătatea sexuală și sănătatea mintală, îngrijirea sănătății sexuale a pacienților COVID-19 s-ar putea dovedi utilă în prevenirea înrăutățirii rezultatelor în ceea ce privește sănătatea mintală.

Un studiu care a comparat pacienți chinezi cu COVID-19 de lungă durată și controale sănătoase a constatat că prevalența DE a fost mai mare la prima vizită de urmărire. Cu toate acestea, aceste rate au scăzut semnificativ după trei luni, la momentul celei de-a doua vizite, sugerând astfel că funcția sexuală s-a îmbunătățit odată cu starea psihologică a pacientului. Este important de menționat că rezultatele acestui studiu nu au fost concludente, deoarece dimensiunea eșantionului a fost mică, de numai 30 de persoane la a doua vizită de urmărire.

De asemenea, se știe că ED apare în toate condițiile de disponibilitate deficitară a oxigenului. Într-un studiu de meta-analiză, 44,3% dintre pacienții COVID-19 au prezentat o afectare a funcției pulmonare la trei luni după externarea din spital. În plus, o prevalență ridicată a anomaliilor pulmonare reziduale și a semnelor de fibroză pulmonară a fost raportată la 44,1% și, respectiv, 33,9% dintre pacienții care se recuperaseră anterior de COVID-19.

Rezultatele studiilor de registru efectuate pe peste 86.700 de pacienți au demonstrat că evenimentele trombotice acute și embolia pulmonară au coincis adesea cu disfuncții endoteliale mai severe. După infecția cu SARS-CoV-2, miocardita virală a fost, de asemenea, raportată în rezultatele autopsiilor.

Până în prezent, cercetătorii nu au investigat complicațiile pe termen lung legate de sistemul endocrin la pacienții COVID-19 atât de amănunțit ca sistemele cardiovascular sau pulmonar. Cu toate acestea, există dovezi că ACE2 este exprimată în celulele β pancreatice și în celulele Sertoli și Leydig testiculare, ambele fiind celule extrem de relevante pentru sistemul endocrin. Anumite rapoarte au sugerat niveluri reduse de testosteron la pacienții cu COVID de lungă durată, subliniind astfel riscul de hipogonadism post-infecție și alte complicații endocrine pe termen lung, cum ar fi diabetul declarat.

Direcții viitoare


Funcția erectilă este una dintre cele mai fiabile măsuri ale sănătății generale a unui bărbat uman. În prezent, există o abundență de dovezi care confirmă complicațiile pe termen lung ale COVID-19; cu toate acestea, sănătatea sexuală a fost abordată în mod direct ca un potențial efect secundar al acestei afecțiuni.

Prin urmare, cercetătorii studiului actual subliniază necesitatea de a efectua o investigație sistematică a funcțiilor sexuale ale persoanelor care au parcurs un drum lung cu COVID-19. Mai multe studii ar trebui să se concentreze asupra pacienților cu COVID-19 de lungă durată pentru a identifica prevalența și amploarea ED, precum și mecanismele exacte care stau la baza acestei deficiențe.

Mai mult, ar trebui întreprinse studii pentru a evalua funcțiile cardiovasculare, respiratorii sau neurologice ale pacienților cu COVID lung (SLC) sexuale, în comparație cu cei care nu prezintă disfuncții sexuale. Preocupările legate de SLC pot chiar să îi motiveze pe tinerii adulți să se vaccineze și să promoveze comportamente sănătoase.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend