Ce să faci dacă ai Covid-19

Covid și schimbarea climatică


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

În ultimii ani, discuțiile despre schimbările climatice au devenit din ce în ce mai urgente, pe măsură ce guvernele și organizațiile din întreaga lume au început să înțeleagă mai bine impactul negativ semnificativ și ireversibil pe care activitatea umană îl are asupra planetei.

În momentul în care epidemia COVID-19 a fost declarată pandemie globală, schimbările climatice se aflau în prim-planul conversațiilor și al agendei politice. S-a considerat că era un moment crucial pentru a lua măsuri decisive pentru a proteja viitorul planetei. Cu toate acestea, lumina reflectoarelor lumii s-a îndepărtat de schimbările climatice pe măsură ce impactul pandemiei se prelungea.

Acum, oamenii de știință subliniază asemănările dintre cele două crize, sugerând chiar că schimbările climatice ar fi putut fi un factor cauzal în pandemia COVID-19. În acest articol, subliniem relația dintre pandemie și schimbările climatice, evaluăm rolul schimbărilor climatice în pandemie și analizăm propunerea de aliniere a răspunsurilor la pandemie și la schimbările climatice.

Similitudini între schimbările climatice și crizele COVID-19


Deși pandemia COVID-19 și schimbările climatice nu par imediat similare, la o examinare mai atentă se dezvăluie o serie de factori comuni semnificativi. Amândurora li se atribuie pierderi substanțiale și inutile de vieți omenești.

Se știe că COVID-19 are un impact în special asupra persoanelor în vârstă și a celor cu afecțiuni de sănătate subiacente, provocând boli respiratorii grave, iar schimbările climatice afectează calitatea aerului, apa potabilă, aprovizionarea cu alimente și adăposturile – toți factori care sunt asociați cu sănătatea. Se preconizează că schimbările climatice vor cauza aproximativ 250 000 de decese suplimentare anual între 2030 și 2050. COVID-19 a provocat deja moartea a 2,3 milioane de persoane din întreaga lume de la începutul pandemiei.

Se știe că atât pandemia COVID-19, cât și schimbările climatice au un impact mai mare asupra anumitor grupuri demografice decât asupra altora. Cercetările au arătat că persoanele vulnerabile și defavorizate plătesc un preț mai mare în ambele scenarii, persoanele sărace suferind mai mult decât cele bogate efectele schimbărilor climatice și ale pandemiei. Din nefericire, există de mult timp disparități între săraci și bogați în ceea ce privește asistența medicală și expunerea la factorii care afectează negativ sănătatea. Pandemia și schimbările climatice pun în evidență aceste disparități.

În cele din urmă, ambele crize au împins la limită sistemele regionale de asistență medicală din întreaga lume. Schimbările climatice și COVID-19 au dus la spitalizarea unui număr mare de persoane, obligând țările să reevalueze modul în care își gestionează sistemele de sănătate.

Au fost schimbările climatice un factor cauzal al epidemiei COVID-19?


În ianuarie 2021, un articol publicat în revista Science of the Total Environment a dezvăluit dovezi că schimbările climatice ar fi putut juca un rol cauzal direct în apariția virusului responsabil de pandemia COVID-19, coronavirusul 2 al sindromului respirator acut sever (SARS-CoV-2).

O echipă internațională de oameni de știință de la instituții din Marea Britanie, Germania și SUA a reușit să stabilească o legătură directă între modificările climatice care apar ca urmare a schimbărilor climatice și COVID-19. Aceștia subliniază că numărul de specii de lilieci prezente este legat de numărul de coronavirusuri dintr-un anumit mediu.

Din cauza schimbărilor climatice, evoluează factori precum temperatura, dioxidul de carbon atmosferic și acoperirea norilor. Acești factori au un impact direct asupra creșterii plantelor și a copacilor. Prin urmare, schimbările climatice afectează habitatele naturale și ecosistemele prin intermediul modificării factorilor de mediu. Chiar și ajustările subtile pot avea un impact mare asupra speciilor care trăiesc într-un ecosistem. Lucrarea recentă a dezvăluit că schimbările climatice au favorizat în mod direct un mediu favorabil pentru multe specii de lilieci, permițând apariția unor noi coronavirusuri – inclusiv a tulpinii SARS-CoV-2.

COVID-19 nu este singura boală infecțioasă legată de schimbările climatice. Timp de mulți ani, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a subliniat legătura dintre schimbarea condițiilor de mediu și bolile epidemice. Se speră că acum, această legătură ar putea fi în centrul atenției, forțând factorii de decizie politică să ia în considerare impactul de mare amploare al schimbărilor climatice și să elaboreze strategii calculate pentru a preveni alte daune ecologice și pentru a inversa, acolo unde este posibil, daunele care s-au produs deja.

Avantajul alinierii răspunsurilor la COVID-19 și la schimbările climatice


Experții au propus că alinierea răspunsurilor guvernamentale la pandemia COVID-19 și la schimbările climatice ar permite îmbunătățirea generală a sănătății publice, precum și promovarea unui viitor economic durabil pentru regiunile din întreaga lume. În plus, alinierea răspunsurilor oferă o șansă de a proteja biodiversitatea planetei și de a limita modificările ulterioare ale diverselor ecosisteme.

Un raport publicat în 2020 de The Lancet a subliniat necesitatea de a alinia răspunsurile la ambele crize pentru a le aborda în mod optim. Din cauza factorilor comuni ai pandemiei și ai schimbărilor climatice, convergența răspunsurilor este rațională. Ambele sunt legate de activitatea umană și ambele conduc la degradarea mediului.

Pe lângă faptul că schimbările climatice provocate de om influențează focarele de boală, comerțul cu animale sălbatice este un factor semnificativ în răspândirea bolilor zoonotice, cum ar fi SARS-CoV-2. Comerțul ilegal cu animale sălbatice face ca oamenii să se amestece cu diferite specii în locuri în care nu ar trebui să o facă, ceea ce alimentează zoonozele.

Schimbările climatice și bolile infecțioase cauzează pierderi de vieți omenești care pot fi prevenite. Prin ajustări strategice, se poate stopa pierderea de vieți omenești.

În următorii ani, vom vedea probabil mai multe strategii puse în aplicare pentru a modifica comportamentul uman astfel încât să aibă un impact mai mic asupra mediului și, în consecință, asupra răspândirii bolilor infecțioase.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend