Ai avut vreodată simptome de hipoglicemie? Te-ai trezut cu slăbiciune, palpitații, transpirații, amețeli, iritabilitate, anxietate? Dacă ai experimentat măcar o dată în viață așa ceva, gândește-te prin ce trece un bolnav de diabet zaharat.

În România avem oficial 823.000 de persoane cu diabet. Probabil sunt aproape 2.000.000, dar diagnosticul încă nu a fost pus (iată încă un motiv pentru acele consulturi de rutină și analize uzuale, o dată pe an). În diabet, pancreasul produce prea puțină sau deloc insulină, hormon crucial în metabolismul glucozei. Există diabet zaharat de tip II, cu cauze în genere pur metabolice, dar și diabet de tip I, imun, în care niște anticorpi atacă eronat propriile structuri ale organismului. Când mai sunt ceva resurse, anumite pastile pot stimula celulele să producă insulină în parametri (aproape) normali. Când celulele sunt distruse, e nevoie neapărat de insulină, iar aceasta poate veni prin injecții, plasturi, pompe speciale.

Persoanele cu diabet au dificultăți în a-și ține glicemia (nivelul glucozei din sânge) la valori normale sau cât mai aproape de normal (între 70 și 120 mg/dl). Dacă tratamentul (măsuri în stilul de viață, alimentație, medicație, insulină) nu este optimizat, valorile mai mari ale glicemiei duc în timp la alterări multiple ale tuturor organelor. Invers, când din anumite cauze apare hipoglicemia, episoadele recurente pot duce la modificări negative (în vase de sânge, creier, nervi, ochi) sau chiar la comă hipoglicemică cu deces.

Hipoglicemia poate apărea prin lipsa de aport suficient a carbohidraților. Dacă o persoană nu mănâncă o perioadă lungă, este predispusă la hipoglicemie. Dacă, la fel, se face un efort fizic mare și nu există aport glucidic, hipoglicemia este un pericol. Toate simptomele sunt descrise simplu pe platforma desprehipo.ro La diabetici lucrurile sunt cu atât mai importante, pentru că astfel de episoade de hipoglicemie pot fi dese. Simptomele trebuie recunoscute rapid și combătute ferm, pentru a nu ajunge la niveluri prea joase ale glicemiei. Se procedează simplu, prin administrare de ceva dulce, concentrat, ușor de absorbit (zahăr, o băutură cu zahăr, cam 15-20 grame, până la reversibilitatea simptomelor.

Am discutat mai multe și-n acest material pe care vi-l recomand:

Platforma desprehipo.ro vă stă mereu la dispoziție cu informații utile.

V.

Dacă tot ești aici...


Îți mulțumesc că citești articolele și sper că ai ce învăța din ele. Pentru a construi împreună o comunitate mare, empatică și sănătoasă, te rog să distribui materialele (mai jos sunt butoanele de SHARE).

Până pe 15 septembrie, dacă intri în comunitate, participa automat la o tragere la sorți, premiul fiind un pachet format din telefon Samsung Galaxy S21+ și ceas Samsung Watch3, în valoare totală de 8000 lei.

Doar dacă vrei să susții munca mea aici și să continuăm misiunea de a aduce informații de calitate, să știi că nu cer donații și nu pun publicitate pe site, dar îți recomand să arunci un ochi în SHOP și poate iei ceva de acolo. Am scris 7 cărți pentru adulți și 4 pentru copii, iar ele sunt grupate în niște pachete foarte atractive. Sprijini puțin proiectul, dar mai important este că te bucuri de cărți și ai ce învăța din ele.Mulțumesc tuturor pentru susținere!

Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

CONCURS!

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit. În plus poți câștiga un pachet format din telefon Galaxy S21+ și Watch3 de la Samsung!

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.