Cred că mi-a scăzut glicemia

Cred că mi-a scăzut glicemia


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Ai avut vreodată simptome de hipoglicemie? Te-ai trezut cu slăbiciune, palpitații, transpirații, amețeli, iritabilitate, anxietate? Dacă ai experimentat măcar o dată în viață așa ceva, gândește-te prin ce trece un bolnav de diabet zaharat.

În România avem oficial 823.000 de persoane cu diabet. Probabil sunt aproape 2.000.000, dar diagnosticul încă nu a fost pus (iată încă un motiv pentru acele consulturi de rutină și analize uzuale, o dată pe an). În diabet, pancreasul produce prea puțină sau deloc insulină, hormon crucial în metabolismul glucozei. Există diabet zaharat de tip II, cu cauze în genere pur metabolice, dar și diabet de tip I, imun, în care niște anticorpi atacă eronat propriile structuri ale organismului. Când mai sunt ceva resurse, anumite pastile pot stimula celulele să producă insulină în parametri (aproape) normali. Când celulele sunt distruse, e nevoie neapărat de insulină, iar aceasta poate veni prin injecții, plasturi, pompe speciale.

Persoanele cu diabet au dificultăți în a-și ține glicemia (nivelul glucozei din sânge) la valori normale sau cât mai aproape de normal (între 70 și 120 mg/dl). Dacă tratamentul (măsuri în stilul de viață, alimentație, medicație, insulină) nu este optimizat, valorile mai mari ale glicemiei duc în timp la alterări multiple ale tuturor organelor. Invers, când din anumite cauze apare hipoglicemia, episoadele recurente pot duce la modificări negative (în vase de sânge, creier, nervi, ochi) sau chiar la comă hipoglicemică cu deces.

Hipoglicemia poate apărea prin lipsa de aport suficient a carbohidraților. Dacă o persoană nu mănâncă o perioadă lungă, este predispusă la hipoglicemie. Dacă, la fel, se face un efort fizic mare și nu există aport glucidic, hipoglicemia este un pericol. Toate simptomele sunt descrise simplu pe platforma desprehipo.ro La diabetici lucrurile sunt cu atât mai importante, pentru că astfel de episoade de hipoglicemie pot fi dese. Simptomele trebuie recunoscute rapid și combătute ferm, pentru a nu ajunge la niveluri prea joase ale glicemiei. Se procedează simplu, prin administrare de ceva dulce, concentrat, ușor de absorbit (zahăr, o băutură cu zahăr, cam 15-20 grame, până la reversibilitatea simptomelor.

Am discutat mai multe și-n acest material pe care vi-l recomand:

Platforma desprehipo.ro vă stă mereu la dispoziție cu informații utile.

V.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Vasi Rădulescu

Eu sunt Dr. Vasi Rădulescu și sunt medic specialist, cu 15 ani de pregătire medicală. Fac aici educație pentru sănătate, cu lucruri explicate simplu, pe înțelesul tuturor. Am scris șapte cărți. Îmi doresc să construim o comunitate puternică, empatică, educată, implicată în lucruri bune, cu aplecare spre lectură, voluntariat, educație, cauze cu impact semnificativ în societate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend