Creierul în sincronizare în timpul terapiei


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

În timpul unei sesiuni de terapie prin muzică, semnalele electrice din creierul terapeutului și al pacientului sunt aliniate.

Modul în care activitatea cerebrală a unui terapeut și a unui pacient se “sincronizează” în timpul unei ședințe de terapie prin muzică a fost dezvăluit pentru prima dată.

Publicat în revista Frontiers in Psychology, noul studiu a folosit o metodă numită hiperscanare și a implicat atât terapeutul, cât și pacientul purtând bonete EEG (electroencefalogramă). Aceste bonete “înregistrează activitatea electrică din mai multe locații ale capului”, spune autorul studiului, Clemens Maidhof, de la Universitatea Anglia Ruskin, din Cambridge.

Această activitate corespunde declanșării unor grupuri de celule nervoase din creierul de dedesubt. Maidhof și colegii săi au monitorizat activitatea în părțile stângă și dreaptă ale lobilor frontali, unde își au originea gândurile și emoțiile și unde sunt planificate răspunsurile.

“Noi folosim terapia prin muzică pentru a interacționa cu persoana”, spune Jorg Fachner, autorul principal al studiului. Terapeutul și pacientul au ascultat un program de Britten, Vaughan Williams și Berloiz și au discutat despre imaginile mentale pe care fiecare piesă muzicală le-a provocat în ei.

Muzicoterapeuții caută “momente de interes” în care “simt o schimbare la pacient”, spune Fachner. Aceste schimbări se bazează adesea pe modificări ale expresiilor faciale sau ale posturii. De exemplu, “încrucișarea brațelor”, adaugă Fachner.

În această sesiune particulară, pacientul căuta să își reducă anxietatea și dorea să simtă speranță. În timpul ședinței, emoțiile au fost observate în cea mai mare parte ca fiind “negative”, a explicat Fachner. Asta până când pacientul a experimentat un “moment de schimbare” în timpul unei secțiuni corale din “Adio păstorului” de Berlioz, unde semnalele electrice au indicat gânduri mai pozitive.

În mod critic, semnalele electrice înregistrate din creierul terapeutului s-au schimbat și ele în același moment, în sincron cu pacientul.

Acesta este primul set de date care arată această aliniere a răspunsurilor EEG între un terapeut și un pacient folosind hiperscanarea. Metoda se arată promițătoare pentru a ajuta la înțelegerea schimbărilor emoționale la persoanele pentru care comunicarea verbală reprezintă o provocare.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend