Creșterea globală a comerțului cu carne roșie și procesată contribuie la bolile netransmisibile legate de alimentație


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Creșterea globală a comerțului cu carne roșie și procesată din ultimii 30 de ani este legată de o creștere bruscă a problemelor de sănătate legate de alimentație, impactul fiind cel mai mare în Europa de Nord și de Est și în națiunile insulare din Caraibe și Oceania, conform unei analize publicate în revista cu acces liber BMJ Global Health.

Potrivit cercetătorilor, politicile de sănătate ar trebui integrate de urgență în politicile agricole și comerciale ale națiunilor importatoare și exportatoare, pentru a evita alte costuri personale și societale.

Pe fondul urbanizării continue și al creșterii continue a veniturilor, comerțul global cu carne roșie și procesată a crescut exponențial pentru a satisface cererea. Această tendință are implicații asupra mediului din cauza impactului pe care îl are asupra utilizării terenurilor și a pierderii biodiversității.

Iar consumul ridicat de carne roșie și procesată este legat de un risc sporit de boli netransmisibile, în special de cancer intestinal, diabet și boli coronariene.

Cercetătorii au vrut să afle ce impact ar putea avea comerțul cu carne roșie și procesată asupra tendințelor bolilor netransmisibile legate de alimentație și ce țări ar putea fi deosebit de vulnerabile.

Aceștia s-au bazat pe datele privind producția și comerțul cu carne de la Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) din 1993 până în 2018 pentru 154 de țări, concentrându-se pe 14 articole din carne roșie derivate din carne de vită, porc, miel și capră și șase articole prelucrate, în principal din carne de vită și porc, conservate prin afumare, sărare, maturare sau substanțe chimice.

Aceștia au calculat apoi proporțiile de decese și de ani de viață trăiți cu dizabilități (DALY) care pot fi atribuite alimentației ca urmare a cancerului intestinal, a diabetului de tip 2 și a bolilor coronariene în rândul persoanelor cu vârsta de 25 de ani și peste în fiecare țară.

Comerțul mondial cu carne roșie și procesată a crescut cu peste 148%, de la 10 tone metrice în 1993-5 la aproape 25 de tone metrice în 2016-18.

În timp ce numărul țărilor exportatoare nete a scăzut de la 33 în 1993-5 la 26 în 2016-18, numărul țărilor importatoare nete a crescut de la 121 la 128.

Țările dezvoltate din Europa au reprezentat jumătate din totalul exporturilor de carne roșie și procesată în 1993-95 și 2016-18. Dar țările în curs de dezvoltare din America de Sud, cum ar fi Brazilia, Argentina și Paraguay, au reprezentat aproape 10 % în 2016-18, în creștere de la aproximativ 5 % în 1993-5.

De asemenea, țările în curs de dezvoltare și-au majorat importurile de carne cu 342,5%, de la 2 tone metrice în 1993-5 la aproape 9 tone metrice în 2016-18; țările dezvoltate și-au dublat importurile de carne, de la 8 tone metrice la 16 tone metrice.

Ratele de decese imputabile alimentației și DALY asociate comerțului mondial cu carne au crescut în trei sferturi dintre cele 154 de țări între 1993-5 și 2016-18.

La nivel mondial, cercetătorii au calculat că creșterile consumului de carne roșie și procesată, aliniate la creșterile comerțului, au reprezentat 10 898 de decese atribuibile în 2016-18, o creștere de aproape 75% față de cifrele din 1993-5.

Comerțul mondial cu carne a contribuit la creșteri de 55% și, respectiv, 71% în ceea ce privește decesele atribuibile și DALY-urile în țările dezvoltate între 1993-5 și 2016-18.

Cifrele echivalente în țările în curs de dezvoltare au fost semnificativ mai mari: 137% și, respectiv, 140%, în mare parte ca urmare a creșterii cererii de carne, determinată de urbanizarea rapidă și de creșterea veniturilor, sugerează cercetătorii.

Între 1993- 2018, națiunile insulare din Caraibe și Oceania și țările din Europa de Nord și de Est au devenit deosebit de vulnerabile la bolile și decesele legate de alimentație asociate cu importurile mari de carne.

Națiunile insulare au terenuri limitate pentru producția de carne, astfel încât depind în mare măsură de importurile de carne, în timp ce multe dintre țările europene, cum ar fi Slovacia, Lituania și Letonia, au beneficiat de acorduri comerciale regionale și de scutiri tarifare după aderarea la Uniunea Europeană în 2003-4, ceea ce a accelerat importurile de carne, explică cercetătorii.

În 1993-5, printre primele 10 țări cu cea mai mare proporție de decese atribuibile consumului de carne roșie se numără Tonga, Emiratele Arabe Unite, Barbados, Fiji, Gabon, Bahamas, Grecia, Malta, Brunei și Sfânta Lucia.

În perioada 2016-2018, printre primele 10 se numărau Țările de Jos, Bahamas, Tonga, Danemarca, Antigua și Barbuda, Seychelles, Emiratele Arabe Unite, Singapore, Croația și Grecia. Comerțul cu carne din aceste țări a reprezentat mai mult de 7 % din totalul deceselor atribuibile dietelor bogate în carne roșie și procesată în 2016-2018.

Tendințele în ceea ce privește DALYs atribuibili le-au reflectat mai mult sau mai puțin pe cele pentru decesele atribuibile.

Ratele de decese și DALY atribuibile asociate comerțului global cu carne au scăzut în 34 de țări între 1993-5 și 2016-18. Dar acest lucru s-a datorat parțial creșterii demografice care a depășit creșterile importurilor de carne în 24 de țări, în timp ce producția internă de carne a crescut în 19.

În mai mult de jumătate dintre aceste țări (20), numărul absolut de decese și DALY-uri legate de alimentație a crescut în tandem cu creșterea consumului de carne între 1993-5 și 2016-18.

Iar unele țări, printre care Brazilia, Paraguay, Argentina și Germania, au acționat din ce în ce mai mult ca exportatori neți de carne, schimbându-și utilizarea terenurilor, cu consecința pierderii biodiversității.

Acesta este un studiu observațional și, ca atare, nu poate stabili cauza. Iar cercetătorii recunosc faptul că multe țări importă și prelucrează articole din carne roșie pentru export, ceea ce ar fi putut să denatureze concluziile lor.

Cu toate acestea, ei concluzionează: “Acest studiu arată că creșterea globală a comerțului cu carne roșie și procesată contribuie la creșterea bruscă a bolilor [netransmisibile] legate de alimentație… Intervențiile viitoare trebuie să integreze de urgență politicile de sănătate cu politicile agricole și comerciale prin cooperarea între țările exportatoare și importatoare responsabile.”

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend