Cum acționează chimioterapia


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Multe tipuri diferite de chimioterapie sau medicamente chimioterapice sunt utilizate pentru a trata cancerul – fie singure, fie în combinație cu alte medicamente sau tratamente. Aceste medicamente sunt foarte diferite în ceea ce privește compoziția lor chimică (din ce sunt făcute), modul în care sunt prescrise și administrate, cât de utile sunt în tratarea anumitor tipuri de cancer și efectele secundare pe care le pot avea.

Este important de știut că nu toate medicamentele și medicamentele pentru tratarea cancerului acționează în același mod. Alte medicamente pentru tratarea cancerului acționează diferit, cum ar fi terapia țintită, terapia hormonală și imunoterapia.

Chimioterapia acționează asupra ciclului celular
De fiecare dată când se formează o celulă nouă, aceasta trece printr-un proces obișnuit pentru a deveni o celulă complet funcțională (sau matură). Procesul implică o serie de faze și se numește ciclu celular.

Medicamentele de chimioterapie țintesc celulele în diferite faze ale ciclului celular. Înțelegerea modului în care acționează aceste medicamente îi ajută pe medici să prezică ce medicamente au șanse să funcționeze bine împreună. De asemenea, medicii pot planifica cât de des trebuie administrate dozele fiecărui medicament, pe baza sincronizării fazelor celulare.

Celulele canceroase tind să formeze celule noi mai rapid decât celulele normale, ceea ce le face o țintă mai bună pentru medicamentele de chimioterapie. Cu toate acestea, medicamentele de chimioterapie nu pot face diferența între celulele sănătoase și cele canceroase. Acest lucru înseamnă că celulele normale sunt deteriorate împreună cu celulele canceroase, iar acest lucru provoacă efecte secundare. De fiecare dată când se administrează chimioterapie, înseamnă că se încearcă să se găsească un echilibru între uciderea celulelor canceroase (pentru a vindeca sau controla boala) și cruțarea celulelor normale (pentru a diminua efectele secundare).

Vestea bună este că majoritatea celulelor normale își vor reveni în timp de pe urma efectelor chimioterapiei. Dar celulele canceroase sunt celule mutante (nu normale) și, de obicei, nu se recuperează de la efectele chimioterapiei. Acesta este motivul pentru care chimioterapia este bună la uciderea multor tipuri de celule canceroase.

Sursa.

În SHOP-ul oficial Dr. Vasi Rădulescu ai cărți pline de sănătate. Inclusiv pentru cei mici. Oferte speciale și transport gratuit la orice comandă de peste 49 de lei!

-67%

Pachet upgrade, 6 carti + cana cu MOTIVATIE

2
90,00lei
-62%

O alta poveste de iubire

2
16,00lei
-62%

Culorile uitarii

2
16,00lei
-73%

Pachet 7 cărți + Cană cu Motivație

1
100,00lei

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend