Cum ajută celulele imunitare ale mamei la creșterea copilului


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Oamenii de știință au descoperit că celulele sistemului imunitar furnizează hormoni de creștere embrionului în curs de dezvoltare…

La o săptămână sau două după ce a fost conceput, embrionul uman este doar un mic ghem de celule. Dar în această perioadă se întâmplă ceva incredibil de important: implantarea. Acesta este momentul în care embrionul se atașează de peretele uterului mamei și se încorporează în țesut. Celulele din exteriorul ghemului încep apoi să formeze placenta, care este sistemul de transport al alimentelor și al deșeurilor care leagă mama de puiul în dezvoltare.

După implantare, mama trimite în placentă un număr mare de un tip special de celule albe din sânge. Acestea se numesc celule “Natural Killer”, sau “NK”, care sunt în mod normal responsabile pentru uciderea celulelor infectate cu virusuri din organism. În timpul sarcinii, însă, acestea au un rol foarte diferit.

Oamenii de știință știau de ceva timp că aceste celule sunt importante pentru dezvoltarea sănătoasă a placentei și a vaselor de sânge ale acesteia, dar nu se aprecia întreaga imagine a contribuției lor.

Acum, scriind în revista Immunity, cercetătorii de la Universitatea de Știință și Tehnologie din China au prelevat celule NK uterine de la femei însărcinate și au studiat modelul de gene care activează în aceste celule. Un subgrup de celule producea factori de promovare a creșterii, cunoscuți pentru a declanșa creșterea oaselor, a cartilajelor și a vaselor de sânge la un embrion.

Cercetătorii au comparat apoi sarcinile sănătoase cu cele care s-au încheiat cu un avort spontan. Ei au constatat că sarcinile care se terminau cu avorturi spontane aveau adesea mai puține celule NK care favorizează creșterea, ceea ce sugerează că celulele NK contribuie la dezvoltarea embrionară prin exprimarea acestor factori de creștere.

Pentru a testa această idee, echipa a folosit apoi șoareci modificați genetic, lipsiți de celule NK care favorizează creșterea în uter. Au descoperit că embrionii acestor șoareci aveau tendința de a fi mult mai mici decât cei ai șoarecilor normali, iar oasele lor nu se formau corespunzător. Totuși, dacă celulele NK care favorizează creșterea erau injectate în șoarecii modificați genetic, embrionii lor se dezvoltau normal.

Aceste descoperiri ar putea avea implicații clinice importante. În cazul în care o femeie care dorește să aibă un copil nu are suficiente celule NK care să favorizeze creșterea în uter, este posibil ca sarcina să se termine cu un avort spontan. Dar dacă aceste celule pot fi cultivate în laborator, echipa speculează, ele ar putea fi adăugate în uterul ei pentru a ajuta embrionul să se dezvolte normal…

Sursa.

În SHOP-ul oficial Dr. Vasi Rădulescu ai cărți pline de sănătate. Inclusiv pentru cei mici. Oferte speciale și transport gratuit la orice comandă de peste 49 de lei!

-67%

Pachet upgrade, 6 carti + cana cu MOTIVATIE

2
90,00lei
-62%

O alta poveste de iubire

2
16,00lei
-62%

Culorile uitarii

2
16,00lei
-73%

Pachet 7 cărți + Cană cu Motivație

1
100,00lei

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend