Cum apar interacțiunile medicamentoase?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Există mai multe moduri în care medicamentele pot interacționa între ele. Iată câteva exemple ale celor mai frecvente moduri.

Atunci când două medicamente pot provoca același efect secundar și sunt utilizate în același timp, acestea ar putea provoca mai mult din acel efect secundar. De exemplu, dacă două medicamente vă pot face fiecare somnoros, administrarea lor împreună vă poate face mai mult sau periculos de somnoros.

Atunci când efectele nedorite ale unui medicament sunt opuse efectelor dorite ale unui alt medicament, s-ar putea să vă confruntați cu mai puține efecte dorite. De exemplu, administrarea unui medicament care crește tensiunea arterială ca efect nedorit poate diminua beneficiile administrării unui alt medicament pentru a vă reduce tensiunea arterială.

Majoritatea medicamentelor pe care le înghițiți intră în sânge prin intestine. Uneori, un medicament sau un supliment poate bloca sau reține un alt medicament în intestin înainte ca acesta să poată fi absorbit. De exemplu, suplimente precum calciul și fierul pot împiedica absorbția medicamentelor pentru tiroidă.

Corpul are enzime, cum ar fi citocromul p450 (CYP) și altele, care procesează multe tipuri de medicamente. Acest lucru se numește metabolism. De asemenea, are o modalitate de a scăpa de medicamente, de obicei prin urină. Alte medicamente pot accelera, încetini sau chiar bloca complet aceste funcții. Atunci când se întâmplă acest lucru, cantitatea de medicament din corp poate crește (similar cu a lua prea mult) sau poate scădea (similar cu a lua prea puțin). În orice caz, acest lucru ar putea cauza probleme grave.

În SHOP-ul oficial Dr. Vasi Rădulescu ai cărți pline de sănătate. Inclusiv pentru cei mici. Oferte speciale și transport gratuit la orice comandă de peste 49 de lei!

-67%

Pachet upgrade, 6 carti + cana cu MOTIVATIE

2
90,00lei
-62%

O alta poveste de iubire

2
16,00lei
-62%

Culorile uitarii

2
16,00lei
-73%

Pachet 7 cărți + Cană cu Motivație

1
100,00lei

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend