Cum diagnosticăm şi tratăm hepatita B?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Dacă medicul crede că este posibil să o aveți, va face un examen fizic complet. Vor testa sângele pentru a vedea dacă ficatul este inflamat. Dacă aveți simptome de hepatită B și niveluri ridicate de enzime hepatice, veți fi testat pentru:

Antigenul și anticorpul de suprafață al hepatitei B(HBsAg). Antigenele sunt proteine de pe virusul hepatitei B. Anticorpii sunt proteine produse de celulele dumneavoastră imunitare. Aceștia apar în sângele dumneavoastră între 1 și 10 săptămâni după expunere. Dacă vă recuperați, dispar după 4 până la 6 luni. Dacă sunt încă acolo după 6 luni, afecțiunea dumneavoastră este cronică.
Anticorp de suprafață împotriva hepatitei B (anti-HBs). Aceștia apar după ce HBsAg dispare. Ei sunt cei care vă fac imun la hepatita B pentru tot restul vieții.
Dacă boala dumneavoastră devine cronică, medicul dumneavoastră ar putea lua o mostră de țesut din ficat, numită biopsie. Aceasta îi va spune cât de grav este cazul dumneavoastră. De asemenea, s-ar putea să vi se facă o ecografie hepatică pentru a verifica cât de mult este afectat ficatul.

Tratamentul hepatitei B
Dacă credeți că ați fost expus la acest virus, mergeți la medic cât mai repede posibil. Cu cât primiți tratamentul mai devreme, cu atât mai bine. Acesta vă va administra un vaccin și o injecție de imunoglobulină împotriva hepatitei B. Această proteină vă stimulează sistemul imunitar și îl ajută să lupte împotriva infecției.

Dacă vă îmbolnăviți, medicul vă poate pune în repaus la pat pentru a vă ajuta să vă însănătoșiți mai repede.

Va trebui să renunțați la lucrurile care vă pot afecta ficatul, cum ar fi alcoolul și paracetamolul. Consultați-vă cu medicul dumneavoastră înainte de a lua orice alte medicamente, tratamente pe bază de plante sau suplimente. Unele dintre ele pot dăuna și acestui organ. De asemenea, țineți o dietă sănătoasă.

Dacă infecția dispare, medicul vă va spune că sunteți un purtător inactiv. Asta înseamnă că nu mai există niciun virus în corpul dumneavoastră, dar testele de anticorpi vor arăta că ați avut hepatita B în trecut.

Dacă infecția este activă pentru mai mult de 6 luni, medicul vă va spune că aveți hepatită B cronică activă și vă poate prescrie unele dintre aceste medicamente pentru a o trata:

Adefovir dipivoxil. Acest medicament, pe care îl luați sub formă de tabletă, funcționează bine pentru persoanele care nu răspund la lamivudină. Dozele mari pot provoca probleme renale.
Entecavir.. Acesta se ia o dată pe zi și are puține efecte secundare. Este considerat tratamentul de primă linie.
Interferon alfa. Acest medicament vă stimulează sistemul imunitar. Îl luați sub formă de injecție timp de cel puțin 6 luni. Nu vindecă boala. Tratează inflamația ficatului.
Lamivudină. Se prezintă sub formă de lichid sau tabletă pe care o luați o dată pe zi. Cei mai mulți oameni nu au o problemă cu ea. Dar dacă îl luați pentru o perioadă lungă de timp, virusul ar putea să nu mai răspundă la medicament.
Interferon pegylat. Interferon cu acțiune prelungită,se administrează prin injecție o dată pe săptămână, de obicei timp de 6 luni până la un an. Dar acest medicament vă poate face să vă simțiți rău peste tot sau deprimat, și poate și să vă taie pofta de mâncare. De asemenea, vă scade numărul de globule albe din sânge, ceea ce face mai greu să luptați împotriva infecțiilor.
Telbivudina este un medicament antiviral. Rezistența la acest medicament este frecventă.
Tenofovir alafenamidă. Aceste tablete se iau între 6 și 12 luni.
Tenofovir disoproxil fumerat. Acest medicament se prezintă sub formă de pulbere sau tabletă. Dacă îl luați, medicul dumneavoastră îl va verifica des pentru a se asigura că nu vă afectează rinichii.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend