Cum este afectată pielea de către artrită?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Artrita psoriazică

Există numeroase manifestări cutanate legate de diferitele forme de artrită. Artrita psoriazică implică plăci psoriazice, în timp ce nodulii reumatoizi se dezvoltă sub piele la pacienții cu artrită reumatoidă. Artrita psoriazică este o boală inflamatorie cronică care are ca rezultat leziuni psoriazice ale pielii și inflamații articulare. Artrita psoriazică este cea mai frecventă la persoanele albe.

Cauza directă a artritei psoriazice este încă necunoscută; cu toate acestea, se crede că factorii genetici, de mediu și imunologici contribuie la susceptibilitatea și dezvoltarea bolii. S-a demonstrat că produsele superoxidice sunt crescute la pacienții cu artrită- creșterea producției de superoxid în leucocite și fibroblaste dermice. Superoxid dismutaza (SOD) este un antioxidant care scade nivelul radicalilor superoxizi, ajutând la transformarea lor în compuși mai puțin toxici. Manganul SOD (MnSOD) elimină radicalii liberi de oxigen pentru a proteja împotriva deteriorării anionului superoxid.

Un polimorfism al MnSOD (118C / T) s-a dovedit a fi mai frecvent în rândul pacienților cu artrită psoriazică, comparativ cu martorii sănătoși. Studiul a stabilit că polimorfismele MnSOD 1138C pot fi un factor în dezvoltarea artritei psoriazice; prin urmare, mai multe cercetări cu privire la această genă pot oferi o perspectivă suplimentară asupra dezvoltării artritei psoriazice și a tratamentelor potențiale.

Noduli reumatoizi și vasculită

Artrita reumatoidă este o formă autoimună de artrită care are ca rezultat inflamația sistemică a articulațiilor și a țesuturilor asociate. Poliartrita reumatoidă poate afecta alte organe și țesuturi din locurile extraarticulare, inclusiv tendoanele, ligamentele, plămânii, tractul gastrointestinal (GI), sistemul cardiovascular și pielea. Siturile extraarticulare sunt afectate din cauza nodulilor reumatoizi, care sunt leziuni de 0,2 până la 5 cm de țesut necrotic fibrinoid înconjurat de histiocite palisante (celule fagocitotice prezente în țesuturile conjunctive).

Vasculita reumatoidă este extrem de rară, dar este cea mai gravă complicație extraarticulară care poate apărea din artrita reumatoidă. Vasculita reumatoidă este inflamația vaselor de sânge care pot afecta vasele mici sau mijlocii ale oricărui organ; astfel, expresia bolii este extrem de eterogenă. Pielea și sistemul nervos periferic sunt cele mai frecvent afectate zone. Acest lucru determină formarea de erupții cutanate și ulcere, precum și pierderea senzației din cauza leziunilor nervoase. Alte sisteme de organe – plămânii, tractul gastro-intestinal, rinichii și sistemul nervos central – sunt mai puțin afectate de vasculita reumatoidă, dar au consecințe mai problematice atunci când sunt afectate.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend