Cum funcționează testele Covid-19?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Reacția în lanț a polimerazei – PCR

Aceasta este metoda standard utilizată pentru a confirma cazurile de Covid19. Testul în sine funcționează prin măsurarea nivelului de material genetic viral de la pacienți, folosind probe recoltate cu un tampon din nas și gât. Pe lângă faptul că sunt locuri ușor de accesat, acestea sunt, de asemenea, zone predilecte pentru infecție. În cazul în care virusul este prezent, codul său genetic, conținut într-o moleculă numită ARN (acid ribonucleic), va fi prins pe frotiu. ARN-ul este foarte asemănător cu ADN-ul și constă într-un șir de “litere” genetice – A, C, U și G – care silabisesc instrucțiunile genetice care codifică coronavirusul. În laborator, ARN-ul este extras din tampon și separat de orice alte resturi din probă.

ARN-ul purificat este amestecat cu enzime care pot copia secvențe de ARN și cu o nouă rezervă de litere genetice. Primul pas este de a face o copie ADN “în oglindă” a ARN-ului. Această copie este cunoscută sub numele de ADNc și este apoi utilizată ca punct de plecare pentru a realiza alte milioane de copii ADN ale unei anumite părți din secvența genetică virală. În acest fel, cantitățile infime de ARN viral care erau prezente pe tampon pot fi amplificate la niveluri măsurabile. Moleculele speciale de colorant incluse în amestec fac ca copiile de ADN să “strălucească” atunci când sunt luminate de o anumită culoare. Cu cât există mai multe copii, cu atât mai strălucitoare este strălucirea. Acest lucru le spune oamenilor de știință că sunt copiate secvențe de ADN care corespund coronavirusului, iar luminozitatea le spune cât de mult material se află acolo.

Astfel de teste PCR sunt foarte sensibile și sunt utilizate în mod obișnuit în cercetare. Într-adevăr, o mulțime de laboratoare academice și de cercetare s-au oferit să sprijine laboratoarele de testare a coronavirusului existente în NHS, deoarece este o tehnică cunoscută. Falsurile pozitive sunt rare, rezultatele sunt foarte reproductibile între laboratoare, iar tehnica este extrem de fiabilă. Cu toate acestea, falsurile negative pot apărea dacă tampoanele sunt colectate incorect, iar PCR este relativ laborioasă, astfel încât există o marjă de eroare rezonabilă. PCR necesită, de asemenea, reactivi specifici, care, având în vedere că în prezent se fac teste la nivel mondial pentru coronavirus, sunt foarte solicitați. În plus, testul PCR va arăta doar o infecție activă, deci nu va dezvălui dacă cineva a fost infectat anterior și s-a vindecat între timp.

Testarea anticorpilor

Spre deosebire de PCR, care dezvăluie doar dacă o persoană este infectată în momentul în care se prelevează proba, testarea anticorpilor poate arăta cine a fost infectat în trecut, chiar dacă acum s-a vindecat. Atunci când sistemul imunitar întâlnește un nou agent patogen, acesta va începe să genereze un răspuns de anticorpi aproximativ 7 zile mai târziu. Anticorpii sunt proteine foarte specifice care se pot lega și neutraliza agenții patogeni pentru a limita infecția. După ce infecția inițială a fost rezolvată, anticorpii sunt încă produși la niveluri scăzute pentru a se proteja împotriva infecțiilor viitoare, formând memoria imunitară. Dacă anticorpii specifici SARS-CoV-2 sunt prezenți în sângele unei persoane, acest lucru confirmă faptul că aceasta a fost infectată anterior cu SARS-CoV-2, chiar dacă a avut simptome ușoare sau nu a avut niciun simptom. Prezența anticorpilor sugerează, de asemenea, o protecție împotriva viitoarelor infecții cu SARS-CoV-2, deși nu este încă clar ce nivel de protecție oferă aceștia și pentru cât timp. Dezvoltarea unui test sensibil și specific este o provocare, iar perfecționarea acestuia poate dura ani de zile și trebuie validat pe eșantioane de la mii de persoane.

Testele de imunoabsorbție legate de enzime (ELISA) reprezintă o modalitate de testare a anticorpilor. Testele ELISA sunt create prin identificarea părților unui virus pe care anticorpii sunt cel mai probabil să le recunoască. Aceste ținte sunt cunoscute sub numele de antigene virale și sunt, de obicei, părți ale învelișului viral. Pentru a crea un ELISA, eșantioane din acești antigeni sunt lipite pe o placă de testare. Atunci când se adaugă sângele unui pacient, orice anticorpi care recunosc antigenele virale lipite se vor atașa de acestea. Placa este apoi spălată pentru a elimina orice anticorpi neatașați, lăsând în urmă doar anticorpii care recunosc antigenii virali. Se adaugă apoi un al doilea anticorp care se leagă de anticorpii umani. Acest al doilea anticorp este marcat cu un marker special pentru a putea fi văzut. Placa se spală din nou pentru a elimina orice anticorp care nu s-a legat. Orice culoare reziduală indică faptul că sunt prezenți anticorpi umani lipiți de antigeni. Aceștia sunt cei care recunosc antigenele SARS-CoV-2, dovedind că pacientul a fost expus la noul coronavirus și probabil că acum este și imun.

În prezent, acest tip de test poate fi efectuat doar în laboratoarele de diagnosticare, dar sunt în curs de dezvoltare și alte teste, cum ar fi testele de anticorpi “lateral flow”. Acestea funcționează după un principiu similar, antigenele SARS-CoV-2 fiind legate de anticorpi specifici din sânge, ceea ce determină o schimbare de culoare pe măsură ce complexul anticorp-antigen trece peste banda de detecție. Testele de anticorpi cu flux lateral reprezintă tehnologia din spatele testelor de sarcină la domiciliu: sunt simplu de utilizat acasă și pot da un rezultat în câteva minute. Se depun eforturi semnificative pentru dezvoltarea unui test la domiciliu, dar la momentul redactării acestui articol niciunul nu a avut performanțe suficient de bune pentru a fi aprobat de autoritățile de reglementare și lansat în public.

Dezvoltarea acestor teste este îngreunată de faptul că, deși SARS-CoV-2 este un nou agent patogen uman, există alte coronavirusuri care circulă în populații de generații. Acestea sunt unele dintre numeroasele virusuri respiratorii care circulă în fiecare iarnă și care provoacă răceli. Prin urmare, aproape toată lumea din populație va avea anticorpi împotriva altor coronavirusuri, ceea ce poate încurca testul. Dezvoltatorii trebuie să se asigure că testele lor sunt specifice doar pentru coronavirusul SARS-CoV-2 și că niciun virus înrudit nu poate declanșa accidental testul și produce un rezultat fals pozitiv. De asemenea, ei trebuie să se asigure că selectează antigeni la care sistemele imunitare ale majorității membrilor populației vor fi răspuns. În caz contrar, persoanele care au avut infecții cu SARS-CoV-2 ar putea părea negative doar pentru că anticorpii produși de sistemul lor imunitar sunt specifici pentru antigeni diferiți de cei utilizați în test.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend