Cum influențează protecția ochilor transmiterea SARS-CoV-2


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Utilizarea protecției oculare pentru a reduce transmiterea coronavirusului 2 al sindromului respirator acut sever (SARS-CoV-2) este discutabilă. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă protecția ochilor, cum ar fi ochelarii de protecție sau scuturile faciale, pentru lucrătorii din domeniul sănătății care îngrijesc pacienții cu coronavirusul 2019 (COVID-19). Cu toate acestea, nu există o astfel de recomandare pentru cei care îngrijesc pacienți COVID-19 la domiciliu, chiar și atunci când aceștia locuiesc în aceeași cameră.

În lumea reală, impactul protecției oculare asupra controlului infecției cu SARS-CoV-2 este incert. Cercetătorii din Australia au efectuat recent o analiză sistematică a tuturor studiilor de cercetare disponibile privind impactul protecției oculare asupra transmiterii SARS-CoV-2.

Criterii pentru o căutare extinsă, inclusiv screening și extragerea datelor

În articolul lor recent publicat în revista Antimicrobial Resistance and Infection Control, autorii au explicat detaliile unei căutări extinse pe care au efectuat-o între 1 ianuarie 2020 și 1 iunie 2021, în bazele de date PROSPERO, Embase, PubMed și Europe PMC pentru preprinturi, precum și în Biblioteca Cochrane pentru studii clinice. În plus, bazele de date International Clinical Trials Registry Platform (ICTRP) și ClinicalTrials.gov ale OMS au fost, de asemenea, căutate până la 1 iunie 2021.

Criteriile adoptate de autori pentru această revizuire sistematică au fost următoarele: participanții au cuprins lucrători din comunitate sau din domeniul sănătății; intervențiile au inclus orice tip de protecție a ochilor, cum ar fi scuturile faciale, ochelarii de protecție sau măștile snorkel modificate; comparatorii nu au avut nicio protecție a ochilor, cu sau fără măști faciale; iar rezultatul a fost numărul de infecții SARS-CoV-2 confirmate în laborator. Au fost incluse toate studiile comparative, inclusiv cele de tip “înainte și după”, cu excepția celor care nu au furnizat date suficiente pentru a face o comparație între cu și fără protecție oculară, experimentele de laborator și alte echipamente oculare care nu erau destinate prevenirii transmiterii virusului respirator.

Studiile au fost selectate pe baza titlurilor, rezumatelor și textelor complete, precum și a riscului de părtinire evaluat cu ajutorul ROBINS-I pentru studii observaționale. Factorii de confuzie identificați pentru majoritatea studiilor au inclus variația riscului de COVID-19 de la înainte, în timpul și după intervenție, frecvența testelor, comparatorul și setările.

Observații

Autorii au examinat 898 de articole și au inclus în analiza cantitativă cinci studii observaționale publicate în șase rapoarte din patru țări. Toate cele cinci studii au fost efectuate pe lucrători din domeniul sănătății care au utilizat protecție oculară, de la ochelari de protecție și ochelari de protecție până la scuturi sau viziere pentru întreaga față, pe lângă măștile aprobate și alte măsuri de prevenire a infecțiilor în cadrul clinic corespunzător.

Cele trei studii înainte și după și un studiu retrospectiv de cohortă au prezentat o scădere semnificativă din punct de vedere statistic și considerabilă a infecțiilor cu SARS-CoV-2, care favorizează protecția ochilor, cu rapoarte de probabilitate variind de la 0,04 la 0,6, ceea ce corespunde unor reduceri de risc de 96% până la 40%. În plus, într-un studiu caz-control, raportul de probabilitate raportat nu a favorizat nicio protecție oculară, ceea ce s-ar putea datora unei creșteri a transmiterii în comunitate.

Orice meta-analiză semnificativă a fost exclusă din cauza eterogenității ridicate dintre studii. Deoarece niciunul dintre studii nu a fost ajustat pentru factorii de confuzie prospectivi, riscul de părtinire a crescut și certitudinea dovezilor a scăzut.

“Aceste studii oferă dovezi sugestive că scuturile faciale oferă un anumit efect de protecție și că acesta poate fi substanțial.”

Discuție

Un studiu anterior care a analizat studiile observaționale privind impactul protecției oculare asupra epidemiilor de SARS-CoV-1 și de sindrom respirator din Orientul Mijlociu (MERS) a arătat o scădere a transmiterii de 66% și, respectiv, 76%. Acest rezultat este comparabil cu reducerile observate în cele trei studii înainte și după din această analiză.

Un alt studiu efectuat pe manechine a dovedit, de asemenea, că ecranele faciale oferă o protecție mai mare decât măștile. Deoarece aceste studii nu au inclus particule virale, simulările interacțiunilor umane au fost incomplete.

Deși aceste studii au arătat o protecție potențială oferită de scuturile faciale ca supliment la măștile de față, ele nu au clarificat dacă protecția provine din reducerea inhalării sau din protecția ochilor. Prezenta analiză sistematică sugerează că transmiterea SARS-CoV-2 la lucrătorii din domeniul sănătății poate fi redusă prin utilizarea protecției oculare. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua efectul scuturilor faciale care sunt utilizate în locul măștilor faciale sau ca adaos la acestea, precum și pentru a compara ochelarii de protecție a ochilor și scuturile faciale cu măștile faciale.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend