Cum influențează sarcina răspunsul imunitar la SARS-CoV-2


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Pandemia de boală coronavirus 2019 (COVID-19) cauzată de coronavirusul 2 al sindromului respirator acut sever (SARS-CoV-2) a pus la încercare expertiza științifică și clinică, expunând astfel deficiențele de înțelegere a virusului și scoțând la iveală lacunele care existau în sistemele de furnizare a asistenței medicale din întreaga lume.

În urma apariției SARS-CoV-2, au fost efectuate mai multe studii pentru a investiga răspunsurile imune înnăscute și adaptative la infecția virală și la vaccinare în diferite cohorte clinice. Cu toate acestea, majoritatea acestor studii au exclus femeile care alăptează și femeile însărcinate, care constituiau o populație extrem de vulnerabilă la dezvoltarea unor infecții severe cu COVID-19. Mai mult, femeile gravide nu au fost incluse în studiile clinice care au dus la aprobarea vaccinurilor COVID-19 mRNA-1273 și BNT162b2.

Un articol de interes publicat în Science Translational Medicine a evidențiat două studii publicate recent care au investigat răspunsul femeilor însărcinate la infecțiile naturale și la vaccinurile COVID-19. De asemenea, a contribuit la demonstrarea răspunsurilor anticorpilor la femeile însărcinate și la cele care alăptează în urma infecției și a vaccinării.

Sarcina: o stare imunologică unică


Sarcina este o stare biologică unică în care se realizează un echilibru de imunotoleranță față de făt care protejează și mai mult femeia însărcinată împotriva bolilor infecțioase. Echilibrul este banal, deoarece sistemul imunitar poate fi afectat atât de componentele materne, cât și de cele paterne, cum ar fi placenta. Placenta este un organ derivat din fetus și poate fi de origine feminină sau masculină.

La femeile gravide au loc numeroase modificări sistemice privind imunitatea înnăscută și adaptivă, ceea ce le face mai sensibile la gripă și la SARS-CoV-2. Cu toate acestea, imunizarea la timp poate proteja direct gravida și pasiv fătul prin transferul de anticorpi.

Transferul pasiv de anticorpi are loc prin intermediul placentei și al laptelui matern care echipează copilul cu imunoglobuline (Ig) funcționale. IgG maternă este transferată la făt prin legarea la receptorii cu domeniu Fc (FcRs) localizați pe suprafața stratului celular sincitiotrophoblast al placentei. Glicarea diferențiată a domeniului Fc al anticorpului determină cantitatea de anticorp care este transferată. După parturiție, mamele transferă, de asemenea, anticorpi de izotip IgA prin laptele matern.

Odată ce anticorpii materni intră în circulația neonatală, aceștia pot coordona diverse funcții imune, cum ar fi neutralizarea antigenului, ne-neutralizarea și funcțiile mediate de celule. Răspunsurile diverse ale anticorpilor sunt generate de infecția naturală, precum și de imunizarea profilactică. Astfel, anticorpii rezultați pot fi diferiți în funcție de metoda de expunere la antigen. Aceste diferențe, la rândul lor, pot modifica natura funcțională a anticorpilor, capacitatea lor de a fi administrați fătului și funcția lor biologică.

Calitatea anticorpilor în contextul sarcinii și al imunizării cu SARS-CoV-2

Unul dintre studii a implicat o abordare serologică sistemică pentru a fenotipiza anticorpii anti-SARS-CoV-2 din serurile femeilor însărcinate, non-însărcinate și care alăptează după administrarea vaccinurilor mRNA-1273 sau BNT162b2 COVID-19. Rezultatele au indicat că femeile gravide au prezentat titruri mai mici de anticorpi împotriva SARS-CoV-2, răspunsuri restrânse la subclasa IgG și o capacitate de legare FcR scăzută după prima doză de vaccin, în comparație cu femeile care nu sunt gravide. Cu toate acestea, s-au observat diferențe minime după a doua doză între femeile gravide și care alăptează și femeile care nu sunt gravide. Doar în cazul femeilor care alăptează, s-a observat o creștere a anticorpilor activatori ai celulelor natural killer (NK) după a doua doză de vaccinare.

În plus, s-au observat diferențe în ceea ce privește răspunsurile la fiecare formulă de vaccin cu ARNm la femeile gravide. În cazul ARNm-1237, răspunsurile imune au fost îmbogățite pentru anticorpii activatori de celule neutrofile și NK. În schimb, în cazul BNT162b2, acestea au fost mai mult îmbogățite pentru anticorpi mai puțin specifici de legare a IgG1 și FcRϒIIIa.

În ceea ce privește imunitatea pasivă, au fost observați anticorpi SARS-CoV-2 mai mari în serurile materne în comparație cu serurile din cordonul ombilical. Această reducere a transferului s-a datorat, cel mai probabil, imunizării într-o etapă mai târzie a sarcinii. În plus, această reducere a transferului se poate datora unei abundențe mai mici a anticorpilor care se leagă FcRϒIIIa la femeile gravide. Cu toate acestea, în cazul femeilor care alăptează, după vaccinare au fost observați anticorpi mai mari, cu calități funcționale și de legare FcR mai mari.

Influența sexului fetal asupra imunității materne în infecția cu COVID-19


Celălalt studiu a presupus investigarea răspunsurilor la anticorpi și interferon antiviral la femeile gravide infectate și neinfectate cu COVID-19 și dacă sexul fătului are un impact asupra acestor răspunsuri. Pentru a determina efectul sexului fătului asupra răspunsului anticorpilor, au fost cuantificați titlurile de anticorpi anti-SARS-CoV-2, împreună cu funcțiile și specificitățile în serurile materne și din sângele din cordonul ombilical ale gravidelor cu fetuși de sex feminin și masculin.

Rezultatele au indicat că mamele care poartă fetuși de sex masculin au avut titruri mai mici de anticorpi IgG pentru toți antigenii specifici SARS-CoV-2. Acest lucru sugerează că sexul fătului afectează răspunsurile materne la anticorpi. Mai mult, raportul de transfer al anticorpilor SARS-CoV-2 a fost mai mic în sângele din cordonul ombilical pentru sarcinile de sex masculin în comparație cu sarcinile de sex feminin.

În plus, au fost efectuate colorări placentare și analize genomice pentru a determina dacă există diferențe specifice sexului în expresia FcR placentară. Rezultatele au indicat o expresie crescută a FcRn, FcRϒII și FcϒRIII, precum și o co-localizare crescută a FcRn și FcRϒIII în cazul placentei provenite de la bărbați. Profilarea glicanică a arătat că, în cazul placentei masculine, titrurile mai mari de anticorpi au fost modificate prin glicozilare și fucosilare. Anticorpii fucosilați sunt transferați mai puțin eficient prin legarea FcRϒIIIa, ceea ce explică transferul mai scăzut de IgG în cazul sarcinilor masculine.

Concluzie


Studiile discutate au fost destul de eficiente în determinarea răspunsurilor anticorpilor la femeile gravide infectate cu SARS-CoV-2 și a efectului sexului fetal asupra acestor răspunsuri. În plus, există implicații clinice directe pentru infecția cu COVID-19, precum și pentru viitoarele strategii de vaccinare materno-fetală. Studiile au subliniat, de asemenea, încorporarea femeilor însărcinate aflate în diferite stadii de gestație în studiile clinice pentru dezvoltarea de vaccinuri.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend