Cum învățăm să învățăm să învățăm? O nouă cercetare oferă o educație


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Antrenamentul cognitiv conceput pentru a se concentra asupra a ceea ce este important, ignorând în același timp distragerile, poate îmbunătăți procesarea informațiilor de către creier, permițând capacitatea de a “învăța să învețe”, potrivit unui nou studiu efectuat pe șoareci.

“După cum știe orice educator, simpla reamintire a informațiilor pe care le învățăm la școală nu reprezintă deloc scopul unei educații”, spune André Fenton, profesor de științe neuronale la Universitatea din New York și autorul principal al studiului, care apare în revista Nature. “În loc să ne folosim creierul doar pentru a stoca informații pe care să le reamintim mai târziu, cu o pregătire mentală adecvată, putem, de asemenea, “învăța să învățăm”, ceea ce ne face mai adaptabili, mai atenți și mai inteligenți.”

Cercetătorii au studiat în mod frecvent mecanismele memoriei – mai exact, modul în care neuronii stochează informațiile obținute din experiență, astfel încât aceleași informații să poată fi reamintite ulterior. Cu toate acestea, se știe mai puțin despre neurobiologia care stă la baza modului în care “învățăm să învățăm” – mecanismele pe care creierul nostru le folosește pentru a merge dincolo de extragerea din memorie pentru a utiliza experiențele trecute în moduri semnificative și noi.

O mai bună înțelegere a acestui proces ar putea indica noi metode de îmbunătățire a învățării și de concepere a unor terapii cognitiv-comportamentale de precizie pentru tulburări neuropsihice precum anxietatea, schizofrenia și alte forme de disfuncție mentală.

Pentru a explora acest lucru, cercetătorii au efectuat o serie de experimente folosind șoareci, care au fost evaluați pentru capacitatea lor de a învăța sarcini provocatoare din punct de vedere cognitiv. Înainte de evaluare, unii șoareci au primit un “antrenament de control cognitiv” (CCT). Aceștia au fost puși pe o arenă care se rotește încet și au fost antrenați să evite locația staționară a unui șoc ușor folosind indicii vizuale staționare, ignorând în același timp locațiile șocurilor de pe podeaua rotativă. Șoarecii CCT au fost comparați cu șoarecii de control. Un grup de control a învățat, de asemenea, aceeași evitare a locului, dar nu a trebuit să ignore locațiile irelevante care se roteau.

Utilizarea metodologiei de evitare a locului în arena rotativă a fost vitală pentru experiment, notează cercetătorii, deoarece aceasta manipulează informațiile spațiale, disociind mediul în componente staționare și rotative. Anterior, laboratorul a arătat că învățarea evitării șocurilor pe arena rotativă necesită utilizarea hipocampusului, centrul de memorie și de navigare al creierului, precum și activitatea persistentă a unei molecule (proteina kinaza M zeta [PKM?]) care este crucială pentru menținerea creșterilor în puterea conexiunilor neuronale și pentru stocarea memoriei pe termen lung.

“Pe scurt, existau motive moleculare, fiziologice și comportamentale pentru a examina memoria de evitare a locului pe termen lung în circuitul hipocampusului, precum și o teorie pentru modul în care circuitul ar putea să se îmbunătățească în mod persistent”, explică Fenton.

Analiza activității neuronale din hipocampus în timpul CCT a confirmat că șoarecii foloseau informații relevante pentru evitarea șocului și ignorau distragerile rotative din vecinătatea șocului. În special, acest proces de ignorare a distragerilor a fost esențial pentru ca șoarecii să învețe să învețe, deoarece le-a permis să îndeplinească sarcini cognitive noi mai bine decât șoarecii care nu au primit CCT. În mod remarcabil, cercetătorii au putut măsura că CCT îmbunătățește, de asemenea, modul în care funcționează circuitele neuronale hipocampale ale șoarecilor pentru a procesa informațiile. Hipocampul este o parte crucială a creierului pentru formarea amintirilor de lungă durată, precum și pentru navigația spațială, iar CCT a îmbunătățit modul în care funcționează timp de luni de zile.

“Studiul arată că două ore de antrenament de control cognitiv determină învățarea învățării la șoareci și că învățarea învățării este însoțită de o îmbunătățire a reglajului unui circuit cerebral cheie pentru memorie”, observă Fenton. “În consecință, creierul devine în mod persistent mai eficient în suprimarea intrărilor zgomotoase și mai eficient în mod constant în îmbunătățirea intrărilor care contează.”

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend