Cum îți afectează foamea starea de spirit?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Foamea te face să fii morocănos, aceasta te plasează într-o stare emoțională negativă, au arătat noi cercetări.

Cuvântul “hangry” a fost inventat pentru prima dată în anii 1950 ca o fuziune a cuvintelor “foame” și “furie”. În prezent, este suficient de răspândit pentru a fi inclus în Oxford English Dictionary, care definește cuvântul “hangry” ca fiind de prost gust sau iritabil ca urmare a foamei.

Când le este foame, oamenii tind să fie mai agresivi, mai impulsivi și, în general, mai morocănoși. Dar “foamea” ar putea fi mai mult decât o scuză la îndemână pentru a fi într-o dispoziție proastă. Pentru că psihologii Jennifer MacCormack și Kristen Lindquist de la Universitatea din Carolina de Nord au descoperit că senzația de foame poate colora ochelarii roz prin care privim lumea.

Atunci când ne este foame, creierul nostru are mai greu acces la nutrienții de care are nevoie și, prin urmare, emoțiile pot fi mai greu de controlat. Dar MacCormack se întreabă dacă nu cumva ar putea fi mai mult decât atât. Încă nu înțelegem cu adevărat psihologia din spatele acestui lucru; care ar putea fi mecanismul din interiorul creierului.

Pentru a afla, cei doi au conceput două experimente. În primul, le-au cerut participanților să evalueze cât de înfometați erau. Apoi, i-au amorsat pe subiecți cu imagini pozitive, negative sau neutre, iar apoi le-au cerut să interpreteze niște pictograme chinezești (care, pentru cei care nu vorbesc mandarină sau cantoneză, reprezintă stimuli ambigui).

Persoanele care erau mai flămânde au fost mai predispuse să interpreteze pictogramele chinezești ca fiind mai negative, dar numai în situațiile în care fuseseră amorsate în prealabil cu imagini negative. În toate celelalte situații, nu a existat nicio diferență de interpretare între persoanele care erau înfometate și cele care erau sătule.

Acest lucru înseamnă, probabil, că “foamea” depinde de context. Cu alte cuvinte, se pare că este mai probabil ca oamenii să experimenteze sentimentul de “foame” în situații în care sunt deja într-o stare proastă.

În cel de-al doilea experiment, MacCormack și Lindquist le-au cerut participanților, care au fost hrăniți sau nu, fie să scrie o scurtă poveste despre emoțiile unei persoane fictive pe baza unei fotografii care le-a fost arătată, fie o poveste neutră care să descrie ziua cuiva. Apoi li s-a cerut să execute o sarcină frustrantă pe un computer.

“Ceea ce am văzut a fost că participanții flămânzi, care nu fuseseră îndrumați să se gândească în prealabil la emoții, au fost cei care s-au înfometat”, spune MacCormack. În general, ei au raportat mai multe emoții negative în comparație cu persoanele care erau sătule, dar și în comparație cu persoanele înfometate care își făcuseră timp să scrie în prealabil despre emoții.

Acest lucru ar putea fi important pentru persoanele care caută o modalitate de a se împiedica să le fie foame.

Acest lucru ne sugerează că faptul de a-ți lua timp să observi cum te simți ar putea să te ajute de fapt să nu devii flămând, recomandă MacCormack. Acest lucru pare să funcționeze indiferent dacă o persoană a mâncat sau nu, așa că ar putea fi o strategie eficientă atunci când mai este mult timp până la prânz.

Așadar, ar putea alte stări corporale, cum ar fi setea sau oboseala, să ne influențeze emoțiile? MacCormack pare să creadă că da. “Aceste stări vor avea un efect fiziologic asupra sistemului tău nervos, dar și asupra modului în care creierul tău generează sentimentele tale. În următorii cincizeci de ani sau cam așa ceva, bănuiesc că vom avea mult mai multe cercetări care să arate exact modul în care aceste procese din corp au un impact asupra creierului și minții noastre.”

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend