Cum îți ajuți copilul să își dezvolte mișcările fine


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Înțelesul abilităților motorii fine

Dezvoltarea timpurie a copilului include dobândirea abilităților motorii fine și grosiere. Deși ambele abilități implică mișcare, ele au diferențe: Abilitățile motorii fine implică mișcarea grupurilor musculare mai mici din mâinile, degetele și încheieturile mâinii copilului. Abilitățile motorii brute implică mișcarea grupurilor musculare mai mari, cum ar fi brațele și picioarele. Aceste grupe musculare mai mari permit copiilor să se așeze, să se răstoarne, să se târască și să meargă. Ambele tipuri de abilități motorii permit copiilor să devină mai independenți.

Cu toate acestea, abilitățile motorii fine sunt esențiale, deoarece abilitatea de a folosi mușchii mai mici ai mâinilor le permite copiilor să efectueze sarcini de auto-îngrijire fără asistență. Aceasta include: spălarea pe dinți, mâncat, scris, îmbrăcat.

Exemple de motricitate fină

Bebelușii și copiii mici dezvoltă abilități motorii fine și grosiere în ritmul lor. Unii copii dezvoltă unele abilități mai devreme decât alții, iar acest lucru este perfect normal. De obicei, copiii încep să dobândească aceste abilități încă de la 1 sau 2 luni și continuă să învețe abilități suplimentare prin preșcolar și școala elementară timpurie. Cele mai importante abilități motorii fine pe care trebuie să le dezvolte copiii includ următoarele:

  • Arcurile palmare permit palmelor să se îndoaie spre interior. Consolidarea acestora ajută la coordonarea mișcării degetelor, care este necesară pentru scriere, desfacerea hainelor și prinderea.
  • Stabilitatea încheieturii mâinii se dezvoltă până la începutul școlii. Permite copiilor să-și miște degetele cu putere și control.
  • Partea calificată a mâinii este utilizarea degetului mare, a degetului arătător și a altor degete împreună pentru a apuca cu precizie.
  • Dezvoltarea intrinsecă a mușchilor mâinii este capacitatea de a efectua mișcări mici cu mâna, în care atinge vârful degetului mare, arătătorul și degetul mijlociu.
  • Abilitățile bilaterale ale mâinilor permit coordonarea ambelor mâini în același timp.
  • Abilitățile de foarfecă se dezvoltă până la vârsta de 4 ani și presupune puterea mâinii și coordonarea mâinii-ochi.

Iată o scurtă cronologie a etapelor motorii fine pentru bebeluși și copii mici:

0 până la 3 luni

– își așează mâinile în gură

– mâinile devin mai relaxate

3 până la 6 luni

– ține mâinile împreună

-mută o jucărie de la o mână la cealaltă

-ține și scutură o jucărie folosind ambele mâini

6-9 luni

-începe să prindă lucrurile „greblând” cu mâna

– stoarce un obiect cu mâinile

– atinge degetele împreună

-apucă o jucărie cu ambele mâini

– își folosește degetul arătător pentru a atinge lucrurile

– bate din palme

9-12 luni

-se hrănește singur cu degetele

-apucă obiecte mici cu degetul mare și arătătorul

-lovește lucrurile împreună

-ține o jucărie cu o mână

12 luni până la 2 ani

-construiește turn de bloc

-mâzgălituri pe hârtie

-mănâncă cu o lingură

-întoarce câte o pagină dintr-o carte pe rând

-ține creionul cu vârful degetelor și degetul mare (apucarea cleștii)

2 – 3 ani

– se spală pe mâini

-folosește corect o lingură și o furculiță

-deschide fermoarele și desfacerea hainelor

-plasează capacele și scoate capacele

-pune șiraguri de mărgele pe fire

3 – 4 ani

-deschide și închide nasturi de haine

-folosește foarfece pentru a tăia hârtia

-urmărește forme pe hârtie

Dezvoltarea abilităților motorii fine

Abilitățile motorii fine se dezvoltă în mod natural pe măsură ce copilul tău capătă capacitatea de a-și controla și coordona corpul. Rețineți că unii copii ar putea dezvolta abilități motorii fine mai devreme și ar avea o coordonare mai bună decât alții. Un bebeluș poate învăța să scuture un zăngănit la 3 luni, în timp ce un copil de aceeași vârstă s-ar putea să nu facă acest lucru până la o lună mai târziu. Acest lucru este total normal. Nu vă alarmați dacă copilul dvs. nu se dezvoltă la fel de repede ca un copil de vârstă similară. Amintiți-vă, corpul copilului dvs. este în continuă creștere. În câteva săptămâni sau luni, ei pot construi suficientă forță musculară în mâinile lor pentru a dobândi noi abilități motorii fine.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend