Cum îți poate fi auzul afectat de purtarea căștilor


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

E un sentiment minunat să îți pui căștile și să dai mai încet lumea din exterior, să fii tu cu tine și muzica ta, sau mai nou, să asculți podcasturi tot mai interesante. Cu toate acestea, s-ar putea să nu fie cel mai bun pentru auzul tău. Conform unor analize recente, nivelurile ridicate de zgomot pot afecta pierderea auzului în viitor.

Copiii, adolescenții și adulții tineri pot fi deosebit de expuși riscului dacă ascultă adesea muzică în căști, multe ore pe zi, la volume care depășesc limita de sănătate publică de 70 de decibeli de expunere medie la zgomot în timpul liber, recomandată de Institutul Național de Sănătate (NIH) ). Sursa de încredere a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) estimează că aproximativ 50% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 12 și 35 de ani prezintă riscul pierderii auzului din cauza expunerii prelungite și excesive la sunete puternice, cum ar fi muzica auzită prin intermediul dispozitivelor audio personale.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

„Cred că la un nivel mai larg, comunitățile medicale și audiologice, precum și publicul larg, nu înțeleg că pierderea semnificativă a auzului nu face parte din îmbătrânirea sănătoasă normală, ci reprezintă în mare măsură pierderea auzului indusă de zgomot”, a spus dr. Daniel Fink, președintele consiliului de administrație al Coaliției Silențioase, a declarat pentru Healthline. El compară această neînțelegere cu concepția greșită că ridurile profunde și pigmentarea pielii fac parte din îmbătrânirea normală, în timp ce ele reprezintă în mare măsură daune solare sau UV. “În mod similar, fără expunerea la zgomot puternic, ar trebui să putem auzi până la bătrânețe, ceva care în general nu mai este valabil în societățile industrializate”, a spus Fink.

Fink și audiologul Jan Mayes au analizat și integrat informații din mai multe articole din mai multe discipline pentru a formula concluzii despre utilizarea căștilor. O concluzie cheie a fost aceea că persoanele care folosesc sisteme audio personale sau playere de muzică prin căști – astfel încât conținutul să poată fi auzit fără a deranja pe alții – le dăunează auzului. „Mai ales pentru tineri … utilizarea personală a sistemului audio este sursa principală de expunere la zgomot în timpul liber”, a spus Fink. „Când vor ajunge la mijlocul vieții, probabil pe la 40 de ani, vor auzi la fel de prost ca  bunicii lor, care au acum 70 și 80” de ani. Pe lângă pierderea capacității de comunicare, pierderea auzului a fost legată de declinul cognitiv.

Potrivit unui studiu din 2011, în comparație cu persoanele fără hipoacuzie, cei care aveau pierderea auzului erau expuși riscului de a dezvolta demență în următoarele moduri: persoanele cu hipoacuzie ușoară au avut aproape de două ori riscul de a dezvolta demență, cei cu pierderi moderate au avut un risc de trei ori mai mare persoanele cu pierderi severe aveau un risc de cinci ori mai mare.

Mary L. Carson, Au.D, audiolog clinician autorizat, a declarat că cercetările arată, de asemenea, că persoanele cu pierderea auzului netratate, în timp, prezintă un risc mai mare de demență. Ea a adăugat că există unele studii promițătoare care arată că tratarea hipoacuziei cu aparate auditive reduce riscul declinului cognitiv și al demenței. Începerea unor obiceiuri mai bune de sănătate a auzului poate fi o investiție în sănătatea ta pe termen lung, nu numai prin prevenirea pierderii auzului, ci și prin reducerea riscului de declin cognitiv și demență pe măsură ce îmbătrânești ”, a spus ea.

Cum poți să îți protejezi auzul?

-Menține un volum cât mai redus al sunetului la căști

-folosește protecție – precum dopuri de urechi

-recunoaște imediat pierderile de auz, de exemplu când nu mai înțelegi ce spun cei din jur, auzi zgomote ciudate în urechi, sau chiar și tinnitusul poate fi un semn prevestitor

-verifică-ți urechile la medic în mod regulat.

Sursa

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend