Cum ne ajută călătoriile să ne dezvoltăm pe plan psihologic

Cum ne ajută călătoriile să ne dezvoltăm pe plan psihologic


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Vedem tot mai des pe bloguri și site-uri de turism tot felul de articole care încearcă să ne convingă cât de utile sunt călătoriile pentru dezvoltarea personală. Însă au aceste informații vreo bază științifică?

Răspunsul este da, au fost efectuate mai multe studii în acest sens din care reiese că ne putem dezvolta multe calități prin intermediul călătoriilor, că ne putem diminua anxietatea și putem chiar avea revelații care să ne schimbe parcursul de viață sau cel profesional.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Un studiu realizat de Universitatea din Tennessee în 1995 (Aspectele psihologice ale călătoriilor în străinătate) relatează că atunci când călătorim, suntem expuși unui număr foarte mare de stimuli care ne scot din zona de confort, ne activează creierul în moduri noi și neașteptate și ne dezvoltă creativitatea. Toate stările prin care trecem atunci când trăim diverse peripeții sau situații de disconfort (de exemplu când ne rătăcim într-un oraș străin, suntem victima unei păcăleli etc.) căpătam o mai mare toleranță la schimbare, la neprevăzut, fapt care ne crește și stima de sine și ne ajută să ne descurcăm mai ușor în situații dificile.

William Caudil, antropolog medical a cărui muncă s-a centrat pe psihiatrie, descrie felul în care șocul cultural la care suntem expuși ne face să ne restructurăm schemele mentale despre lume și societate, devenind astfel mai flexibili și asemeni unor copii, gata din nou să învățam, să înmagazinăm noi informații și să ne adaptăm.

Constatarea că schemele noastre de gândire, împreună cu generalizările și chiar stereotipurile nu se pot aplica cu succes în noua lume descoperită generează frustrări, însă ajută în cele din urmă la lărgirea orizonturilor și căpătarea de perspective noi și diversificate asupra lumii, fapt care ne va schimba automat percepția și asupra locurilor natale.

Pe lângă faza inițială de entuziasm, etapa de turist, cum o numesc autorii studiului, este ideal să ne aventurăm și în experiențe care nu ne sunt comune, în locuri care nu sunt neapărat adaptate nevoilor turiștilor, astfel încât să avem o experiență completă. Sentimentul de anxietate și teama de neprevăzut se întâlnesc des la o parte dintre oameni, iar acestea îi fac să nu se aventureze în locuri pe care le consideră în afara spectrului lor de confort, însă tocmai acestea sunt cele care le-ar aduce cele mai mari beneficii la nivel de creștere personală.

Pe lângă toate studiile psihologice și articolele de specialitate la care avem acces cu ușurință pe internet, vă pot mărturisi și din experiență personală că a călători te schimbă în cel mai frumos mod posibil, uneori drastic și cu atât mai mult călătoriile în zone îndepărtate, în țări despre care știm foarte puțin. După ce am avut ocazia să ajung pe cinci continente și să locuiesc în două țări străine, pot spune că oamenii sunt foarte asemănători, că avem aceleași nevoi, dureri și bucurii, iar diferențele dintre noi sunt mai mult la suprafață. O astfel de descoperire mi-a crescut enorm toleranța și înțelegerea față de cei din jurul meu, mi-a oferit o stare de relaxare atunci când mă aflu într-o situație jenantă, bazându-mă la rândul meu pe faptul că orice om poate înțelege o greșeală sau scăpare și mi-a creat o viziune de ansamblu asupra lumii, una în care ne văd pe toți împreună, neseparati de religie, etnie, granițe sau teama de celălalt.

Așadar vă recomand din tot sufletul să treceți peste teama de diferit, de nou, de disconfort și să îndrăzniți să descoperiți lumea; vă veți întoarce mai bogați, mai plini, mai aproape de voi înșivă și de ceilalți spiritual și sufletește.

Un guest post de Corina Preoteasa. Vă recomand să-i urmăriți pagina, Urme prin lume – blog de călătorii. Vă mai recomand din plin să călătoriți prin toată lumea, fiind întru totul de acord cu cele scrise de Corina. Așteptăm să scăpăm de această cumplită pandemie și să putem călători în siguranță, bineînțeles.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Vasi Rădulescu

Eu sunt Dr. Vasi Rădulescu și sunt medic specialist, cu 15 ani de pregătire medicală. Fac aici educație pentru sănătate, cu lucruri explicate simplu, pe înțelesul tuturor. Am scris șapte cărți. Îmi doresc să construim o comunitate puternică, empatică, educată, implicată în lucruri bune, cu aplecare spre lectură, voluntariat, educație, cauze cu impact semnificativ în societate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend