Cum ne ajută călătoriile să ne dezvoltăm pe plan psihologic

Cum ne ajută călătoriile să ne dezvoltăm pe plan psihologic

Ultimele Pachete

-83%

Pachet EXCLUSIV Vasi Rădulescu, 10 cărți

5
100,00lei

Vedem tot mai des pe bloguri și site-uri de turism tot felul de articole care încearcă să ne convingă cât de utile sunt călătoriile pentru dezvoltarea personală. Însă au aceste informații vreo bază științifică?

Răspunsul este da, au fost efectuate mai multe studii în acest sens din care reiese că ne putem dezvolta multe calități prin intermediul călătoriilor, că ne putem diminua anxietatea și putem chiar avea revelații care să ne schimbe parcursul de viață sau cel profesional.

Un studiu realizat de Universitatea din Tennessee în 1995 (Aspectele psihologice ale călătoriilor în străinătate) relatează că atunci când călătorim, suntem expuși unui număr foarte mare de stimuli care ne scot din zona de confort, ne activează creierul în moduri noi și neașteptate și ne dezvoltă creativitatea. Toate stările prin care trecem atunci când trăim diverse peripeții sau situații de disconfort (de exemplu când ne rătăcim într-un oraș străin, suntem victima unei păcăleli etc.) căpătam o mai mare toleranță la schimbare, la neprevăzut, fapt care ne crește și stima de sine și ne ajută să ne descurcăm mai ușor în situații dificile.

William Caudil, antropolog medical a cărui muncă s-a centrat pe psihiatrie, descrie felul în care șocul cultural la care suntem expuși ne face să ne restructurăm schemele mentale despre lume și societate, devenind astfel mai flexibili și asemeni unor copii, gata din nou să învățam, să înmagazinăm noi informații și să ne adaptăm.

Constatarea că schemele noastre de gândire, împreună cu generalizările și chiar stereotipurile nu se pot aplica cu succes în noua lume descoperită generează frustrări, însă ajută în cele din urmă la lărgirea orizonturilor și căpătarea de perspective noi și diversificate asupra lumii, fapt care ne va schimba automat percepția și asupra locurilor natale.

Pe lângă faza inițială de entuziasm, etapa de turist, cum o numesc autorii studiului, este ideal să ne aventurăm și în experiențe care nu ne sunt comune, în locuri care nu sunt neapărat adaptate nevoilor turiștilor, astfel încât să avem o experiență completă. Sentimentul de anxietate și teama de neprevăzut se întâlnesc des la o parte dintre oameni, iar acestea îi fac să nu se aventureze în locuri pe care le consideră în afara spectrului lor de confort, însă tocmai acestea sunt cele care le-ar aduce cele mai mari beneficii la nivel de creștere personală.

Pe lângă toate studiile psihologice și articolele de specialitate la care avem acces cu ușurință pe internet, vă pot mărturisi și din experiență personală că a călători te schimbă în cel mai frumos mod posibil, uneori drastic și cu atât mai mult călătoriile în zone îndepărtate, în țări despre care știm foarte puțin. După ce am avut ocazia să ajung pe cinci continente și să locuiesc în două țări străine, pot spune că oamenii sunt foarte asemănători, că avem aceleași nevoi, dureri și bucurii, iar diferențele dintre noi sunt mai mult la suprafață. O astfel de descoperire mi-a crescut enorm toleranța și înțelegerea față de cei din jurul meu, mi-a oferit o stare de relaxare atunci când mă aflu într-o situație jenantă, bazându-mă la rândul meu pe faptul că orice om poate înțelege o greșeală sau scăpare și mi-a creat o viziune de ansamblu asupra lumii, una în care ne văd pe toți împreună, neseparati de religie, etnie, granițe sau teama de celălalt.

Așadar vă recomand din tot sufletul să treceți peste teama de diferit, de nou, de disconfort și să îndrăzniți să descoperiți lumea; vă veți întoarce mai bogați, mai plini, mai aproape de voi înșivă și de ceilalți spiritual și sufletește.

Un guest post de Corina Preoteasa. Vă recomand să-i urmăriți pagina, Urme prin lume – blog de călătorii. Vă mai recomand din plin să călătoriți prin toată lumea, fiind întru totul de acord cu cele scrise de Corina. Așteptăm să scăpăm de această cumplită pandemie și să putem călători în siguranță, bineînțeles.

pachete exclusive cu Transport GRATUIT Aceste OFERTE expiră curând!

Doar 41 pachete rămase

-83%

Pachet EXCLUSIV Vasi Rădulescu, 10 cărți

5
100,00lei
Hai în comunitate! Ai parte de articole, sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate. Newsletterul este realizat cu grijă de mine și se trimite de 1-2 ori pe săptămână.
Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Articole populare

OFERTĂ last minute

PREȚUL VA CREȘTE CU 50% ÎN SCURT TIMP!!