Cum ne ajută febra să luptăm împotriva infecțiilor?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

A avea temperatură ne îmbunătățește capacitatea de a lupta împotriva infecțiilor, aceasta este un semn clinic clasic pe care medicii se bazează de sute de ani pentru a diagnostica infecțiile.

Dar istoria să merge mult mai departe de cei 500 de ani de când Galileo a construit unul dintre primele termometre, deoarece oamenii, păsările și mamiferele reacționează în același mod și fac febră atunci când dezvoltă o infecție. Acest lucru argumentează că procesul de creștere a temperaturii corpului cu 1-4 grade Celsius trebuie să aibă un beneficiu puternic pentru supraviețuire. Dar de ce ar trebui să aibă? Acum, datorită unui articol recent publicat în revista Immunity, realizat de cercetătorul chinez JianFeng Chen și de colegii săi de la Institutul de Biochimie și Biologie Celulară din Shanghai, suntem cu un pas mai aproape de a afla răspunsul.

Infecțiile provoacă inflamații în țesuturile infectate. Aceasta atrage globulele albe imune, numite leucocite, care migrează în țesuturile inflamate și infectate, precum și în ganglionii limfatici din apropiere pentru a descoperi ce se întâmplă și pentru a lupta împotriva infecției.

Celulele imune ajung prin intermediul fluxului sanguin. Vasele de sânge care alimentează țesuturile inflamate devin “lipicioase” prin exprimarea unor molecule pe celulele care le căptușesc la suprafață. Acestea oferă “puncte de prindere” chimice de care se pot agăța celulele imune care trec, determinând celulele să se rostogolească încet de-a lungul peretelui vasului. Pe măsură ce fac acest lucru, semnalele inflamatorii provenite de la infecția din apropiere declanșează celulele imune să activeze moleculele de aderență de tip Velcro numite integrine. Acestea permit celulelor imune să se țină strâns de mucoasa vasului și apoi să se strecoare prin golurile din peretele vasului pentru a pătrunde în țesutul înconjurător.

În studiul lor, oamenii de știință chinezi au adăugat o nouă piesă la puzzle. Ei au descoperit că temperatura corpului joacă, de asemenea, un rol critic în acest proces. Aceștia au descoperit că integrinele lucrează în parteneriat cu o proteină de detectare a căldurii – său “șoc termic” – numită HSP90. Atunci când temperatura corpului crește, HSP90 este activată și se poate lega de o proteină integrină din celulele imunitare numită a4-integrin. Acest lucru o determină să își schimbe forma pe suprafața celulară, activând-o pentru a o face lipicioasă. Iar HSP90 se poate lega și activă de fapt două dintre aceste a4-integrine deodată, astfel încât există un proces de amplificare eficient, care crește și mai mult aderența.

În mod critic, dacă acest proces este blocat, infecțiile devin cu ușurință letale, ceea ce arată că joacă un rol-cheie în capacitatea organismului nostru de a se apăra. Această nouă înțelegere înseamnă, de asemenea, că am putea fi capabili să exploatăm acest proces în circumstanțe în care sistemul imunitar a devenit periculos de hiperactiv. Oprirea acestuia ne-ar putea oferi noi modalități de tratare a unor afecțiuni precum bolile autoimune, de exemplu.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend