Există sute de tipuri de cancer și, din păcate, în foarte multe cazuri, medicina încă n-a ajuns la nivelul necesar pentru a le trata. Se fac însă progrese formidabile în diagnosticarea precoce, în tratamente noi, în monitorizarea eficientă. Din păcate, mulți nu înțeleg principii relativ simple care contează enorm pe partea de prevenție primară, adică ce să faci exact pentru a minimaliza riscul de cancer în orice segment al corpului.
Am așezat aici 10 linii generale pe care vă recomand să le respectați:
1. Alimentație sănătoasă. Asta înseamnă doză potrivită din orice. Nu, frigiderul plin nu e semn de bunăstare.
2. Evitarea fumatului. Acest viciu crește semnificativ riscul de cancere pulmonare, digestive, în sfera ORL. Orice fumător ar trebui să depună eforturi considerabile pentru a renunța la fumat.
3. Reducerea consumului de alcool. Până la 20-30 de grame de alcool chiar băut zilnic pot avea efecte benefice asupra sistemului cardiovascular, dar depășirea acestei doze este corelată în studii cu creșterea riscului de neoplazii în sfera digestivă și nu numai. Celor care nu consumă alcool le recomand să-și păstreze acest principiu.
4. Evitarea sedentarismului. Un organism sănătos trebuie să fie dinamic, să urce pe scări, să meargă pe jos, să alerge puțin, să facă lucruri. Nu degeaba am spus că o pereche de adidași e echivalentă cu un medicament revoluționar.
5. Screening. Dacă știți că sunt cazuri în familie, veți face screening, adică vă veți testa pentru a afla că sunteți bine. Femeile vor face oricum palpare, ecografie sau mamografie pentru a exclude cancerul de sân; de asemenea, test Babeș-Papanicolaou și tipaj HPV la recomandarea ginecologului.
6. Este dovedit cert că vaccinarea anti-HPV reduce drastic riscul de cancer de col uterin. Nu vă lăsați influențați de clipuri și păreri ale unor oameni care n-au nicio treabă cu medicina și aruncă afirmații oripilante care n-au niciun fundament.
7. Aveți grijă la expunerea la soare. Cancerul de piele este din ce în ce mai frecvent. Vara stați în primele ore ale dimineții și mai spre seară, folosind oricum cremă de protecție. Orice anuliță cu formă asimetrică, culori mai multe, excrescențe dubioase va fi verificată imediat la medicul dermatolog.
8. Stați la masa corporală optimă. Kilogramele în plus cresc riscul pentru orice boală, inclusiv cancere. Faceți toate eforturile pentru a respecta ce am scris aici.
9. Nu vă expuneți substanțelor cancerigene. Protejați-vă la locul de muncă după normele în vigoare și nu acceptați interacțiunea cu substanțele periculoase.
10. Informați-vă din surse corecte, citind mereu articole concepute de către medici. Dați mai departe acestor texte, explicați-le vârstnicilor, copiilor, părinților, oricui e nevoie. Educația medicală se face greu și, fără sprijinul vostru activ, nu vom vedea schimbări importante.
V.