Cum recunoști cancerul de colon


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Cancerul de colon este un tip de cancer care începe în intestinul gros (colon). Colonul este partea finală a tractului digestiv.

Cancerul de colon afectează de obicei adulții în vârstă, deși poate apărea la orice vârstă. De obicei, debutează sub forma unor mici aglomerări necanceroase (benigne) de celule numite polipi care se formează în interiorul colonului. În timp, unii dintre acești polipi pot deveni cancere de colon.

Polipii pot fi mici și pot produce puține simptome, dacă nu chiar deloc. Din acest motiv, medicii recomandă teste de screening regulate pentru a ajuta la prevenirea cancerului de colon prin identificarea și îndepărtarea polipilor înainte ca aceștia să se transforme în cancer.

În cazul în care se dezvoltă cancerul de colon, sunt disponibile multe tratamente pentru a ajuta la controlul acestuia, inclusiv intervenții chirurgicale, radioterapie și tratamente medicamentoase, cum ar fi chimioterapia, terapia țintită și imunoterapia.

Cancerul de colon se numește uneori cancer colorectal, care este un termen care combină cancerul de colon și cancerul rectal, care începe în rect.

Semnele și simptomele cancerului de colon includ:

 • O schimbare persistentă a obiceiurilor intestinale, inclusiv diaree sau constipație sau o schimbare a consistenței scaunului dvs.
 • Sângerare rectală sau sânge în scaun
 • Disconfort abdominal persistent, cum ar fi crampe, gaze sau durere
 • O senzație că intestinul nu se golește complet
 • Slăbiciune sau oboseală
 • Pierdere inexplicabilă în greutate


Multe persoane cu cancer de colon nu prezintă niciun simptom în stadiile incipiente ale bolii. Atunci când apar simptomele, acestea vor varia probabil, în funcție de mărimea și localizarea cancerului în intestinul gros.

Prevenție


Depistarea cancerului de colon


Medicii recomandă ca persoanele cu un risc mediu de cancer de colon să ia în considerare depistarea cancerului de colon în jurul vârstei de 50 de ani. Dar persoanele cu un risc crescut, cum ar fi cele cu antecedente familiale de cancer de colon, ar trebui să ia în considerare screening-ul mai devreme.

Există mai multe opțiuni de screening – fiecare cu propriile beneficii și dezavantaje. Discutați despre opțiunile cu medicul și împreună puteți decide ce teste sunt potrivite.

Modificări ale stilului de viață pentru a vă reduce riscul de cancer de colon


Puteți lua măsuri pentru a vă reduce riscul de cancer de colon făcând schimbări în viața de zi cu zi. De exemplu:

 • Mâncați o varietate de fructe, legume și cereale integrale. Fructele, legumele și cerealele integrale conțin vitamine, minerale, fibre și antioxidanți, care pot juca un rol în prevenirea cancerului. Alegeți o varietate de fructe și legume, astfel încât să obțineți o serie de vitamine și nutrienți.
 • Consumați alcool cu moderație, dacă este cazul. Dacă alegeți să beți alcool, limitați cantitatea de alcool pe care o consumați la cel mult un pahar pe zi pentru femei și două pentru bărbați.
 • Renunțați la fumat. Discutați cu medicul despre modalitățile de renunțare la fumat care ar putea funcționa.
 • Faceți exerciții fizice în majoritatea zilelor din săptămână. Încercați să faceți cel puțin 30 de minute de exerciții fizice în majoritatea zilelor. Dacă ați fost inactiv, începeți încet și ajungeți treptat la 30 de minute. De asemenea, discutați cu medicul înainte de a începe orice program de exerciții fizice.
 • Mențineți o greutate sănătoasă. Dacă aveți o greutate sănătoasă, încercați să vă mențineți greutatea prin combinarea unei diete sănătoase cu exerciții fizice zilnice. Dacă trebuie să slăbiți, întrebați medicul despre modalitățile sănătoase de a vă atinge obiectivul. Încercați să slăbiți încet, crescând cantitatea de exerciții fizice pe care o faceți și reducând numărul de calorii pe care le consumați.

Prevenirea cancerului de colon pentru persoanele cu un risc ridicat


S-a constatat că unele medicamente reduc riscul de apariție a polipilor precanceroși sau a cancerului de colon. De exemplu, unele dovezi leagă un risc redus de polipi și cancer de colon de utilizarea regulată a aspirinei sau a medicamentelor asemănătoare aspirinei. Dar nu este clar ce doză și ce perioadă de timp ar fi necesare pentru a reduce riscul de cancer de colon. Administrarea zilnică a aspirinei prezintă unele riscuri, inclusiv sângerări gastrointestinale și ulcere.

Aceste opțiuni sunt, în general, rezervate persoanelor cu un risc ridicat de cancer de colon. Nu există suficiente dovezi pentru a recomanda aceste medicamente persoanelor care au un risc mediu de cancer de colon.

Dacă aveți un risc crescut de cancer de colon, discutați factorii de risc cu medicul pentru a stabili dacă medicamentele preventive sunt sigure.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend