Cum să fii cu 11 ani mai tânăr

O alimentație sănătoasă ar trebui să însemne cât mai multe legume și fructe, pește, puțină carne albă, cât mai puțină carne roșie, prudență la excesul de grăsimi animale, evitarea pe cât posibil a zahărului, migrarea către alimente cât mai puțin procesate. Pare simplu, dar în realitate foarte puțini oameni respectă aceste recomandări, fără ca măcar să îmbrățișeze alt termen deosebit de important: moderația. În tot și-n toate.

Ne aplecăm asupra unui studiu interesant despre sănătatea creierului și punem accentul în acest material pe verdețuri, care ar trebui să se găsească zilnic în orice dietă, chiar în fundamentul ei. Verdețurile înseamnă foarte puține calorii (23 kcal la 100 de grame), majoritatea mineralelor și vitaminelor, grăsimi sănătoase, fibre din abundență, puține zaharuri, zero colesterol.

Rezultatele studiului (s-au analizat 960 de oameni pe o durată medie de 4.7 ani, cu o vârstă medie de 81 de ani) au fost publicate în Neurology, cu sinteză și comentarii pertinente pe Medscape. Concluziile au fost că o dietă cu o porție de verdețuri pe zi conduce la încetinirea deteriorării funcției cognitive, la menținerea tonusului mintal și la o stare generală congruentă cu o vârstă cu 11 ani mai mică raportată la subiecții care nu au consumat alimente echivalente.

Conceptul ești ceea ce mănânci pare că se potrivește de minune în sănătatea creierului. Verdețurile, bogate în α-tocoferol, vitamina K,  luteină, folați, kaempferol și alți compuși naturali par a duce la un proces de îmbătrânire încetinit.

Datele actuale nu pot fi utilizate pentru a păcăli o dietă, crezând că atunci când consumăm multe verdețuri vom putea crește și alimentele nocive. Moderația ar trebui păstrată, doza fiind regină în orice, respectând recomandările aparent simple de la începutul materialului. Introducerea exercițiului fizic contribuie la suplimentarea efectelor pozitive. Evitarea fumatului și consumul cât mai mic de alcool (20 grame pe zi la cei care beau deja, spre exemplu vin roșu, au efecte cardio- și neuroprotectoare¹) sunt cruciale în menținerea sănătății.

Exemple de verdețuri²: salată verde, varză, varză kale, spanac, broccoli, rucola, țelină, frunze de caper, andivă, pătrunjel.

Toți compușii amintiți, găsiți în verdețuri, sunt cunoscuți pentru acțiunile protectoare de la nivelul creierului. Nu credem neapărat în efecte țintite pe organ – ei vor avea repercusiuni pozitive asupra întregului organism, de aceea recomandăm includerea lor, cu moderație, în dieta zilnică.

În cartea Dieta Perfectă am făcut un ghid excelent care te poate ajuta enorm. O găsești în Shop.

V.

Mă poți susține cumpărând un pachet cu cărțile mele Apreciezi munca mea?

Fără reclame agasante în site. E o promisiune.

Site-ul nu conține reclame și nicio formă de venit în afară de cărțile mele (16 pentru oamenii mari și 20 pentru copii). Petrec mult timp pentru a face educație pentru sănătate, a scrie articole aici sau postări pe Facebook. Dacă vrei să mă susții, poți lua cărțile mele. În esență te vei ajuta enorm pe tine.

 

Îți propun câteva pachete. Cel cu 16 cărți conține întreaga colecție. La oricare ai și transport gratuit.

-43%

Pachet Vasi Rădulescu, 5 cărți

169,50lei
-42%

Pachet Vasi Rădulescu, 9 cărți

309,50lei
-46%

Pachet Colecție Vasi Rădulescu, 16 cărți

499,50lei

2 pachete pentru copii!

-42%

Pachet Cărțile Copilului Sănătos, 20 cărți + CADOU

599,50lei
-24%

Oni și povestea magică de Crăciun

6
49,50lei
Hai în comunitate! Ai parte de articole, sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate. Newsletterul este realizat cu grijă de mine și se trimite de 1-2 ori pe săptămână.
Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Articole populare