Cum să recunoști artroza


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Boala artrozică, numită și osteoartrita, este o suferință degenerativă a cartilajului articular și a țesuturilor din vecinătate, precum os, tendoane, ligamente, capsula articulară. Efectele clinice ale afectării articulare sunt durerea, cu debut lent, o durere intensificată de efort și care scade la repaus, meteo-dependentă ( pot apărea dureri la frig, umezeală sau variații de presiune atmosferică). Intensitatea este variabilă. Totodată, se însoțește de așa numita redoare matinală, adică rigiditate a articulației în primele 30 de minute de obicei de la trezire și totodată scade mobilitatea articulației, cu limitarea mișcărilor. Poți observa că articulațiile sunt umflate și sensibile la atingere, ba chiar poți auzi anumite zgomote atunci când le mobilizezi, numite cracmente articulare.

E cea mai frecventă suferință articulară, care poate debuta devreme în viață, chiar mai devreme de 20 de ani, și se consideră că peste 70 de ani majoritatea persoanelor au artroză.

Am să îți las câteva exemple de factori care favorizează apariția ei – fie traumatisme pe care le-ai suferit la o articulație, poate te-ai născut cu anomalii congenitale, anumite boli inflamatorii/ metabolice/ endocrine/ neurologice sau infecțioase. De asemenea, te predispun și factori genetici, vârsta înaintată, sexul feminin are risc mai mare, obezitatea, densitatea minerală osoasă și alte boli.

Ca să o poți diagnostica, este nevoie să faci o radiografie, deși uneori poate fi necesar un RMN sau o ecografie musculo-scheletică.

Femeile fac frecvent artroza degetului mare al mâinii, care poartă numele de rizartroza policelui, ceea ce afectează mișcarea și te face să scapi obiectele din mână.

La bărbați, este mai frecventă artroza șoldului sau coxartroza, pe care o poți observa …când vrei să te închei la șireturi stând pe scaun – nu vei mai putea să ridici piciorul peste celălalt astfel încât să îți poți lega pantofii.

Frecventă este și artroza genunchiului – gonartroza, dar și a degetului mare de la picior.

Tratamentul vizează în primul rând ameliorarea unor factori de risc – neapărat scăderea în greutate, dar și tratarea corectă a traumatismelor, exercițiul fizic, corectarea anomaliilor de statică ale coloanei vertebrale și membrelor inferioare. Tratamentul farmacologic cuprinde utilizarea de antiinflamatoare nesteroidiene pentru calmarea durerii, precum și paracetamol sau alte tipuri de analgezice mai puternice în cazuri severe. Pot fi prescrise unguente cu antiinflamatoare și, în cazuri rare, corticoterapie intraarticulară.

Consultă medicul pentru un diagnostic și tratament corect!

 

 

CONCURS: Poți câștiga un eBook reader Kindle Oasis + Gift Card de 100$!🔥 Intră în concurs și poți câștiga un premiu în valoare de 2.000 de lei! Vezi detaliile în pagina dedicată a concursului.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend