Cum se diagnostichează narcolepsia?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Un examen clinic și o anamneză detaliată sunt esențiale pentru diagnosticarea și tratamentul narcolepsiei.  Persoanelor li se poate cere de către medic să țină un jurnal de somn în care să noteze orele de somn și simptomele pe o perioadă de una sau două săptămâni.  Deși niciunul dintre simptomele majore nu este exclusiv al narcolepsiei, cataplexia este cel mai specific simptom și nu apare în aproape nicio altă boală.

Un examen fizic poate exclude sau identifica alte afecțiuni neurologice care ar putea cauza simptomele.  Pentru a stabili un diagnostic de narcolepsie sunt necesare două teste specializate, care pot fi efectuate într-o clinică pentru tulburări de somn:

Polisomnograma (PSG sau studiul somnului).  PSG este o înregistrare peste noapte a activității cerebrale și musculare, a respirației și a mișcărilor oculare.  O PSG poate ajuta să dezvăluie dacă somnul REM are loc la începutul ciclului de somn și dacă simptomele unei persoane sunt rezultatul unei alte afecțiuni, cum ar fi apneea de somn.

Testul de latență multiplă a somnului (MSLT).  MSLT evaluează somnolența diurnă prin măsurarea cât de repede adoarme o persoană și dacă intră în somnul REM.  În ziua de după PSG, individului i se cere să facă cinci somnuri scurte, separate de două ore, pe parcursul unei zile.  Dacă o persoană adoarme în mai puțin de 8 minute în medie pe parcursul celor cinci sieste, acest lucru indică o somnolență diurnă excesivă.  Cu toate acestea, persoanele cu narcolepsie au, de asemenea, somnul REM care începe anormal de repede.  Dacă somnul REM apare în 15 minute de cel puțin două ori din cele cinci sieste și din studiul de somn din noaptea precedentă, este probabil că aceasta este o anomalie cauzată de narcolepsie.

Ocazional, poate fi utilă măsurarea nivelului de hipocretină din lichidul care înconjoară creierul și măduva spinării.  Pentru a efectua acest test, un medic vă preleva o mostră din lichidul cefalorahidian cu ajutorul unei puncții lombare (numită și puncție medulară) și va măsura nivelul de hipocretină-1.  În absența altor afecțiuni medicale grave, un nivel scăzut de hipocretină-1 indică aproape sigur narcolepsie de tip 1.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend