Cum se formează o carie?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Doi factori principali contribuie la apariția cariilor dentare – bacteriile din gură și o dietă bogată în zahăr și amidon. Există peste 500 de tipuri diferite de bacterii care sunt prezente în mod normal în gură. Aceste bacterii se combină cu alimentele și saliva pentru a forma o substanță lipicioasă numită placă care se atașează de dinți.

Alimentele bogate în amidon contribuie la caracterul lipicios al plăcii, care începe să se întărească dacă rămâne pe dinți după câteva zile și se transformă în tartru sau calcul. Bacteriile din placa bacteriană transformă zahărul în acid care dizolvă structura dinților, provocând găuri sau carii. Din cauza acestor doi factori care contribuie, cariile dentare au fost descrise ca fiind o boală “dietobacteriană”.

Părțile dinților care sunt cele mai vulnerabile la cariile dentare sunt zonele în care placa se poate acumula cel mai ușor. Placa are tendința de a se depune în gropile și fisurile din partea superioară a dinților, în zonele dintre dinți și lângă linia gingiei. Acolo unde există placă, există bacterii și acid și, în cele din urmă, distrugerea suprafeței dinților. Caria începe în stratul exterior al dintelui (smalțul) și, pe măsură ce se adâncește, pătrunde în stratul interior mai moale al dintelui (dentina). De obicei, abia când caria ajunge la dentină, o persoană va începe să observe semnele și simptomele cariei.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend