Cum se tratează nevralgia trigeminală?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Medicamente în tratarea nevralgiei trigeminale (NT)

Medicamentele anticonvulsivante – utilizate pentru a bloca declanșarea nervilor – sunt în general eficiente în tratarea NT1, dar adesea mai puțin eficiente în cazul NT2. Aceste medicamente includ carbamazepină, oxcarbazepină, topiramat, gabapentin, pregabalină, clonazepam, fenitoină, lamotrigină și acid valproic.

Antidepresivele triciclice cum ar fi amitriptilina sau nortriptilina, pot fi utilizate pentru a trata durerea. Analgezicele obișnuite și opioidele nu sunt de obicei utile în tratarea durerii acute și recurente cauzate de NT1, deși unele persoane cu NT2 răspund la opioide.  În cele din urmă, dacă medicația nu reușește să amelioreze durerea sau produce efecte secundare intolerabile, cum ar fi tulburări cognitive, pierderi de memorie, oboseală excesivă, suprimarea măduvei osoase sau alergii, atunci poate fi indicat tratamentul chirurgical. Deoarece NT este o tulburare progresivă care devine adesea rezistentă la medicație în timp, persoanele caută adesea un tratament chirurgical.

Intervenție chirurgicală

Mai multe proceduri neurochirurgicale sunt disponibile pentru a trata NT, în funcție de natura durerii; de preferințele individului, de sănătatea fizică, de tensiunea arterială și de intervențiile chirurgicale anterioare; de prezența sclerozei multiple și de distribuția afectării nervului trigemen (în special atunci când este implicată ramura superioară/oftalmică). Unele proceduri se fac în ambulatoriu, în timp ce altele pot implica o operație mai complexă care se efectuează sub anestezie generală. Un anumit grad de amorțeală facială este de așteptat după multe dintre aceste proceduri, iar NT va reveni adesea chiar dacă procedură este inițial de succes. În funcție de procedură, alte riscuri chirurgicale includ pierderea auzului, probleme de echilibru, scurgeri ale lichidului cefalorahidian (lichidul care îmbăiază creierul și măduva spinării), infecții, anestezie dureroasă (o combinație de amorțeală de suprafață și durere profundă de arsură) și accident vascular cerebral, deși acesta din urmă este rar.

Abordări complementare

Unele persoane gestionează nevralgia de trigemen cu ajutorul unor tehnici complementare, de obicei în combinație cu un tratament medicamentos. Aceste terapii oferă grade diferite de succes. Unele persoane consideră că exercițiile fizice cu impact redus, yoga, vizualizarea creativă, terapia prin arome sau meditația pot fi utile în promovarea stării de bine. Alte opțiuni includ acupunctură, chiropractica cervicală superioară, terapia cu vitamine și terapia nutrițională. Unele persoane raportează o ameliorare modestă a durerii după injecții cu toxină botulinică pentru a bloca activitatea nervilor senzoriali.

Durerea cronică cauzată de TN este frecvent foarte izolatoare și deprimantă pentru pacient. Invers, depresia și tulburările de somn pot face că indivizii să fie mai vulnerabili la durere și suferință. Unii pacienţi beneficiază de consiliere sau terapie de susținere din partea unui psihiatru sau psiholog. Cu toate acestea, nu există dovezi că TN este de origine psihogenă sau cauzată de depresie, iar persoanele cu TN au nevoie de un tratament medical sau chirurgical eficient pentru durerea lor.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend