Cum se tratează sindromul de tunel carpian?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Tratamentele pentru sindromul de tunel carpian ar trebui să înceapă cât mai devreme posibil, sub îndrumarea unui medic.  Cauzele subiacente, cum ar fi diabetul sau artrita, ar trebui să fie tratate mai întâi.

Tratamente nechirurgicale

Atelaj.  Tratamentul inițial este, de obicei, o atelă purtată noaptea.

Evitarea activităților din timpul zilei care pot provoca simptome.  Unele persoane cu un ușor disconfort pot dori să ia pauze frecvente de la sarcini, pentru a odihni mâna.  Dacă încheietura mâinii este roșie, caldă și umflată, aplicarea de comprese reci poate fi de ajutor.

Medicamente.  În circumstanțe speciale, diverse medicamente pot ameliora durerea și umflarea asociate cu sindromul de tunel carpian. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi aspirină, ibuprofenul și alte analgezice eliberate fără prescripție medicală, pot oferi o ușurare pe termen scurt a disconfortului, dar nu s-a demonstrat că tratează CTS.

Medicamente cu prescripție medicală.  Corticosteroizii (cum ar fi prednisonul) sau medicamentul lidocaină pot fi injectați direct în încheietura mâinii sau administrați pe cale orală (în cazul prednisonului) pentru a ușura presiunea asupra nervului median la persoanele cu simptome ușoare sau intermitente. (Atenție: persoanele cu diabet și cele care pot fi predispuse la diabet trebuie să rețină că utilizarea prelungită a corticosteroizilor poate îngreuna reglarea nivelului de insulină).

Terapii alternative.  Acupunctura și îngrijirea chiropractică au fost benefice pentru unele persoane, dar eficacitatea lor rămâne nedovedită. O excepție este yoga, care s-a demonstrat că reduce durerea și îmbunătățește forța de prindere în rândul celor cu CTS. 

Intervenție chirurgicală

Eliberarea tunelului carpian este una dintre cele mai frecvente proceduri chirurgicale. În general, intervenția chirurgicală implică secționarea unui ligament din jurul încheieturii mâinii pentru a reduce presiunea asupra nervului median. Intervenția chirurgicală se face, de obicei, sub anestezie locală sau regională (care implică o anumită sedare) și nu necesită o ședere peste noapte în spital. Multe persoane au nevoie de o intervenție chirurgicală la ambele mâini. Deși toate intervențiile chirurgicale la nivelul tunelului carpian implică tăierea ligamentului pentru a reduce presiunea asupra nervului, există două metode diferite folosite de chirurgi pentru a realiza acest lucru.

Operația de eliberare deschisă, procedura tradițională utilizată pentru a corecta sindromul de tunel carpian, constă în efectuarea unei incizii de până la 5 cm în încheietura mâinii și apoi în tăierea ligamentului carpian pentru a lărgi tunelul carpian. Procedura se face în general sub anestezie locală în ambulatoriu, cu excepția cazului în care există condiții medicale neobișnuite.

Chirurgia endoscopică poate permite o recuperare funcțională ceva mai rapidă și un disconfort postoperator mai mic decât o operație de eliberare deschisă tradițională, dar poate avea și un risc mai mare de complicații și necesitatea unei intervenții chirurgicale suplimentare. Chirurgul face una sau două incizii (de aproximativ ½ inch fiecare) în încheietura mâinii și în palmă, introduce o cameră atașată la un tub, observă nervul, ligamentul și tendoanele pe un monitor și taie ligamentul carpian (țesutul care ține articulațiile împreună) cu un mic cuțit care este introdus prin tub. În urma operației, ligamentele cresc de obicei la loc și permit mai mult spațiu decât înainte. Deși simptomele pot fi ameliorate imediat după operație, recuperarea completă în urma operației de tunel carpian poate dura luni de zile. Unele persoane pot avea infecții, leziuni nervoase, rigiditate și durere la nivelul cicatricei. Aproape întotdeauna există o scădere a forței de prindere, care se îmbunătățește în timp. Majoritatea persoanelor trebuie să modifice activitatea profesională timp de câteva săptămâni după operație, iar unele persoane pot fi nevoite să își ajusteze sarcinile de serviciu sau chiar să își schimbe locul de muncă după recuperarea după operație.  

Reapariţia sindromului de tunel carpian în urma tratamentului este rară. Mai puțin de jumătate dintre persoane spun că mâna (mâinile) lor se simt complet normale după operație. O oarecare amorțeală sau slăbiciune reziduală este frecventă.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend