Cum se tratează spina bifida?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Tratamentul depinde de tipul de spina bifida pe care îl are o persoană.  Mielomeningocelul și meningocelul necesită o intervenție chirurgicală de închidere a bulei la scurt timp după naștere pentru a preveni o infecție, cum ar fi meningita.  Cele mai multe persoane cu mielomeningocel au hidrocefalie și majoritatea vor avea nevoie de un șunt plasat în copilărie.  Copiii cu un defect de tub neural închis pot avea nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a preveni alte complicații, cum ar fi slăbiciunea și funcția intestinală și urinară.  În general, persoanele cu spina bifida occulta nu vor avea nevoie de niciun tratament.

Operație prenatală

Operația prenatală (înainte de naștere) presupune deschiderea abdomenului și a uterului (sau a pântecelui) mamei și coaserea deschiderii anormale de deasupra măduvei spinării copilului în curs de dezvoltare.  Se crede că astfel se protejează măduva spinării copilului de leziunile continue din uter.  Studiul Management of Myelomeningocele Study (MOMS) a arătat că intervenția chirurgicală prenatală de închidere a defectului din măduva spinării a îmbunătățit rezultatele în comparație cu copiii care au suferit o intervenție chirurgicală postnatală pentru spina bifida.  Datele studiului din 2012 au arătat că intervenția chirurgicală prenatală a redus nevoia de drenare a lichidului din creier, a îmbunătățit mobilitatea și a crescut șansele ca un copil să poată merge independent de timpuriu.  Acest studiu a fost finanțat de Institutul Național de Sănătate a Copilului și Dezvoltare Umană Eunice Kennedy Shriver al Naţional Institutes of Health.

Procedura nu restabilește funcția neurologică pierdută care a avut loc înainte de operație, dar poate preveni apariția unor daune suplimentare în timpul restului sarcinii.  Deși intervenția chirurgicală prenatală prezintă anumite riscuri atât pentru făt, cât și pentru mamă, beneficiile sunt promițătoare și sunt încă în curs de studiu.

Chirurgia postnatală

În tratarea mielomeningocelului și a meningocelului, prioritățile cheie sunt prevenirea dezvoltării infecției în nervii și măduva spinării expuse prin defectul spinal și protejarea nervilor și a măduvei spinării expuse de traumatisme suplimentare.  Prin urmare, un copil născut cu aceste tipuri de spina bifida care nu a fost supus unei intervenții chirurgicale prenatale va fi supus unei intervenții chirurgicale pentru a închide defectul și a minimiza riscul de infecție sau de traume suplimentare în primele zile de viață.

Tratamente pentru complicații

Unii copii cu mielomeningocel și defecte închise ale tubului neural vor avea nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a îmbunătăți alinierea picioarelor, a picioarelor sau a coloanei vertebrale.  Copiii cu mielomeningocel au de obicei hidrocefalie și pot avea nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a ajuta la drenarea lichidului din creier, cum ar fi plasarea unui șunt.  Pot fi necesare mai multe intervenții chirurgicale pentru a înlocui șuntul, care poate fi înfundat, infectat sau deconectat.

Unele persoane cu mielomeningocel sau cu defecte de tub neural închis au nevoie de dispozitive de asistență pentru mobilitate, cum ar fi orteze, umblătoare, cârje sau scaune cu rotile.  Locația defectului pe coloana vertebrală determină adesea tipul de dispozitive de asistență necesare.  Copiii cu un defect situat sus pe coloana vertebrală vor avea o mișcare redusă a picioarelor și vor folosi un scaun cu rotile pentru mobilitate.  Copiii cu un defect mai jos pe coloana vertebrală au de obicei mai multă forță în picioare.  Ei pot fi capabili să meargă independent sau pot folosi cârje, orteze pentru picioare, umblătoare și scaune cu rotile, în funcție de activitate.  Copiii cu mielomeningocel au, de obicei, un anumit grad de mobilitate întârziată, așa că sunt trimiși la kinetoterapeuți din timp pentru a-și maximiza forța și funcția.

Tratamentul pentru disfuncția vezicii urinare și a intestinelor începe de obicei la scurt timp după naștere.  Copiii cu mielomeningocel și unele defecte de tub neural închise prezintă leziuni la nivelul nervilor spinali cei mai joși care controlează funcția tipică a intestinului și a vezicii urinare.  Unii copii pot fi capabili să urineze în mod obișnuit, dar cei mai mulți vor trebui să își dreneze vezica cu un cateter sau un tub subțire de 4-6 ori pe zi pentru a rămâne uscați între timp și pentru a preveni afectarea rinichilor.  Rinichii sunt monitorizați îndeaproape, astfel încât medicamentele sau intervențiile chirurgicale să poată fi efectuate pentru a preveni insuficiența renală.  Pentru a preveni accidentele intestinale, multe persoane cu mielomeningocel și defecte de tip neuronal închis vor folosi medicamente rectale sau clisme de volum mare pentru a avea mișcări intestinale planificate.  Se recomandă o urmărire atentă cu o clinică specializată în spina bifida pentru a dezvolta un program sigur pentru intestin și vezică urinară.

Tratamentul pentru legarea progresivă a măduvei spinării (numit sindromul cordonului legat) poate fi tratat prin intervenție chirurgicală pentru a ajuta la prevenirea deteriorării neurologice ulterioare.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend